Prøv avisen

Californisk dommer underkender Trumps indrejseforbud

28 personer fra Yemen er fanget i transit, men de skal have lov at rejse ind i Los Angeles, mener dommer.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, møder nu nye udfordringer for sit indrejseforbud.

En føderal dommer i delstaten Californien har nemlig udstedt en foreløbig retskendelse, der forhindrer den amerikanske regering i at bremse, at 28 yemenitter rejser ind i USA.

De er alle i besiddelse af et gyldigt visum til indrejse via Los Angeles.

Det er dommer Andre Birotte, der har udstedet den midlertidige ordre. Det er sket på opfordring fra advokat Julie Goldberg. Hun repræsenterer de 28 yemenitter, der er strandet i transit i Djibouti.

Flere andre føderale dommere har afsagt kendelser, der går imod præsident Trumps dekret. Det vil stoppe indrejse af personer fra syv lande i Mellemøsten de næste tre måneder.

Men juraen er uklar. Det bliver i sidste ende den amerikanske højesteret, som skal afgøre, om præsidenten har retten på sin side, eller om dekretet er i strid med USA's forfatning.

- De her mennesker flygter fra krig, der er folk, der er kommet til skade, folk, der ikke får den medicin, de har behov for, børn, der er døde, siger Goldberg.

- Det her er kvinder og børn af amerikanske statsborgere, og jeg bliver nødt til at sprede den besked, siger hun videre.

Kendelsen i Californien kommer i kølvandet på lignende kendelser i andre delstater som blandt andet New York, Virginia og Washington.

Formålet med Trumps dekret er at holde "radikale, islamistiske terrorister" ude af landet.

Syriske statsborgere vil ikke længere kunne få visum til USA, og syriske flygtninge vil blive udelukket fra landet.

Dette gælder på ubestemt tid, eller indtil Trump vurderer, at kontrollen er blevet så god, at potentielle terrorister ikke kan udnytte svagheder i systemet.