Prøv avisen

Cameron bebuder hård kurs mod optøjer

Den britiske premierminister, David Cameron, havde i går indkaldt parlamentet til et ekstraordinært møde efter urolighederne i Storbritannien, der har kostet fire mennesker livet og ført til materielle skader for omkring 1,7 milliarder kroner. Foto: Ben StansallAFP.

Den britiske premierminister, David Cameron, advarer uromagerne bag de seneste dages optøjer og afviser samtidig, at balladen bunder i sociale problemer

De personer, der har deltaget i de værste optøjer i Storbritannien i år-tier, vil få retfærdigheden at føle, lovede premierminister David Cameron, der i går havde indkaldt parlamentet ekstraordinært.

Vi vil opspore jer, finde jer, tiltale jer og straffe jer. I vil komme til at betale for, hvad I har gjort, advarede han.

LÆS OGSÅ: Cameron overvejer at sætte militæret ind

Briterne er stadig rystede efter fire nætter med voldsomme uroligheder, der brød ud i London i lørdags og siden spredte sig til blandt andet Birmingham og Manchester.

I går erkendte Cameron for første gang, at han og hans sikkerhedsrådgivere har overvejet at sætte militæret ind for at få bugt med fremtidige uroligheder.

Det er regeringens ansvar at sikre, at enhver fremtidig mulighed bliver undersøgt. Det gælder også, om der er opgaver, som hæren kan tage sig af, sådan at der frigives mere politi til presserende opgaver, sagde Cameron.

De omkring 16.000 politifolk, der er udstationeret i London, bliver i hovedstaden weekenden over, tilføjede premierministeren.

Han afviste samtidig kritik af, at hans regerings besparelser på det sociale områder i kombination med den høje ungdomsarbejdsløshed har skabt så store frustrationer, at det førte til de voldsomme optøjer.

Det handler ikke om fattigdom, det handler om kultur. En kultur, der forherliger vold, viser mangel på respekt over for autoriteter og kun taler om rettigheder, men ikke om ansvar, sagde han.

Oppositionsleder Ed Miliband opfordrer Cameron til at genoverveje de nedskæringer, den konservative-liberale regering har gennemført inden for politiet, men understreger i øvrigt, at alle partier står sammen mod volden.

Uanset vores forskelligheder står vi i dag skulder ved skulder for at vise sammenhold mod den vold, vi har oplevet i vore gader, sagde Labour-formanden i parlamentet.

Regeringen har lovet, at de, der har fået beskadiget deres ejendom under urolighederne, vil få erstatning, også selvom de ikke er forsikrede.

De britiske forsikringsselskaber har i en foreløbig vurdering af skaderne konstateret, at der er sket ødelæggelser for mere end 200 millioner pund (omkring 1,7 milliarder kroner).

Flere dusin bygninger og adskillige biler er brændt, og fire mennesker har mistet livet under urolighederne.

/ritzau/