Cameron glemte folkets vrede, da han gamblede med Europas fremtid

David Cameron udskrev historisk folkeafstemning for at få sine landsmænd med til forblive i EU på nye, forbedrede vilkår. Men resultatet af Brexit-afstemningen er udtryk for en mistillid til den herskende politiske klasse – the establishment, vurderer eksperter

Den britiske premierminister, David Cameron, her flankeret af hustruen, Samantha, annoncerede i går formiddag, at han efter nederlaget i EU-afstemningen træder tilbage som regeringschef.
Den britiske premierminister, David Cameron, her flankeret af hustruen, Samantha, annoncerede i går formiddag, at han efter nederlaget i EU-afstemningen træder tilbage som regeringschef. . Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Scanpix.

”Folkets vilje skal respekteres,” lød det fra David Cameron, da han på et kort følelsesladet pressemøde foran sin embedsbolig i Downing Street 10 i går gjorde status på den historiske folkeafstemning, som sender briterne ud af EU.

Han opfattede resultatet som en mistillidserklæring fra vælgerne og meddelte som ventet, at han tager konsekvensen og træder tilbage senest om tre måneder, når hans afløser som konservativ partileder er fundet.

At knap 52 procent af vælgerne har ignoreret Camerons ønske om at forblive i EU på nye vilkår, er ifølge professor i statskundskab Matthew Goodwin et meget højlydt budskab fra en stor del af briterne om, at EU ikke har noget at tilbyde dem, at de ingen fordele mærker, og at den politiske elite i Westminster ikke lytter til dem.

”Folkeafstemningen viser en meget ægte og skarp opdeling af det britiske samfund. Det er grupper, som har meget markant forskellige værdier. Det er et samfund delt på klasse, alder og geografi, og det vil ikke blive løst med afstemningen,” mener Matthew Goodwin, der er tilknyttet den udenrigspolitiske tænketank Chatham House.

Den tidligere London-borgmester og Brexit-frontfigur Boris Johnson forventes at sætte sit navn i spil som ny konservativ leder, og det var da også en sjælden rolle som statsmand, den ellers så excentriske Johnson tog på sig, da han på et pressemøde priste David Cameron og beroligede ja-siden ved at sige, at det ikke haster med at indlede exit-processen fra EU.

Men der var en særlig tak til vælgerne, som har sendt magten tilbage til parlamentet i Westminster og dermed til de parlamentarikere, som briterne selv vælger eller fravælger.

”Jeg tror, at vælgerne har ransaget deres hjerter og har svaret så ærligt, som de kan. De har besluttet, at det nu er tid til at tage kontrollen tilbage,” sagde Boris Johnson.

Valgeksperten John Curtice fra Strathclyde University i Glasgow fremhæver netop nej-sidens konstante kontrol-mantra som en af årsagerne til, at EU-modstanderne vandt.

”Nej-siden havde det simple og ligefremme budskab ’tag kontrol’, som vandt genklang hos så mange vælgere,” skriver John Curtice i en analyse, hvor han også mener, at ja-siden overdrev den økonomiske risiko, som var dens primære argument.

Danske Sara Hobolt er professor ved det europæiske institut ved universitetet London School of Economics. Hun mener, at David Cameron allerede under valgkampen må have fortrudt, at han udskrev folkeafstemningen om Brexit for at få ro på bagsmækken hos De Konservative.

”Folkeafstemninger giver de utilfredse muligheden for at give eliten et slag over snuden. Og vi har set i undersøgelserne, at nej-siden har været bedre til at repræsentere almindelige mennesker. Det handlede ikke kun om at tage kontrollen tilbage fra Bruxelles, men at tage den tilbage fra den politiske elite,” fremhæver hun.

Valgdeltagelsen var høj – over 72 procent – og det var på forhånd forventet, at en høj valgdeltagelse ville tale for et ja for fortsat medlemskab. Men også her blev eksperterne overrasket.

Et stort flertal af de yngre vælgere stemte for at blive i EU, mens det til gengæld var de ældre, der ville ud. Og afstemningen blev i høj grad tabt i de nordlige dele af England, som ellers traditionelt stemmer på oppositionspartiet Labour.

”Labour og partileder Jeremy Corbyn har ikke formået at sende et positivt budskab ud om EU,” lyder vurderingen fra Matthew Goodwin.

Jeremy Corbyn forklarer omvendt til BBC, at resultatet er en konsekvens af regeringens nedskæringer. Men ifølge avisen The Guardian kan det manglende fodslag mellem partiet og de traditionelle Labour-vælgere udløse et mistillidsvotum til Jeremy Corbyn fra partigruppen i parlamentet.

Derimod sidder uafhængighedspartiet Ukips leder Nigel Farage sikkert i sadlen, og han fejrede i går på overstadig vis sejren – og brugte det til at gå på jagt blandt Labour-vælgerne.

”Efter min mening blev afstemningen vundet i Midt- og Nordengland, og det var gamle Labour-vælgere, der kom til os, og vi kæmpede som parti så hårdt, som vi kunne, i de områder,” sagde Nigel Farage, som kaldte Brexit-sejren for de almindelige og ordentlige menneskers sejr over eliten – the esta-blishment.