Cameron træder på diplomatiske ligtorne

Den britiske premierminister David Cameron har inddraget udenrigspolitikken i sit løfte om at levere klar og utvetydig tale.

John Kerry og David Cameron
John Kerry og David Cameron. Foto: STEPHEN CROWLEY.

Den konservative David Cameron har efterladt diplomatisk uro i slipstrømmen på sin første store udlandsturne som britisk premierminister. Senest har den pakistanske ambassadør i London udtrykt sin bekymring over premierminister David Camerons ordvalg.

Ambassadør Wajid Shamsul Hasan kaldte kritikken fra premierministeren "en umoden reaktion fra en umoden politiker". Ambassadørens reaktion kom, efter at David Cameron sagde, at Pakistan ikke gjorde nok for at dæmme op for eksporten af terror. Her mente han såvel terror i Afghanistan som i resten af verden, ikke mindst i Indien, hvor pakistanske terrorister stod bag massakren på uskyldige i byen Mumbai.

David Cameron selv har forsvaret sine udtalelser med, at det er "nødvendigt at tale klart og utvetydigt".

Kritikken af Pakistan gør ekstra ondt, fordi den kom i en tale i netop Indien. Et land, som om noget er Pakistans ærkefjende.

Dermed gentog den britiske premierminister billedet fra mindre end 24 timer før. Undervejs til Indien stoppede David Cameron i Tyrkiet. Her var hans tale også i høj grad rettet mod publikum i Tyrkiet, men Israel reagerede med vrede, da premierministeren undervejs omtalte Gaza som "en fangelejr". Netop forholdet mellem Israel og Tyrkiet er på nulpunktet nu, efter at israelske specialstyrker standsede en nødhjælpskonvoj fra Tyrkiet i international farvand ud for Gaza.

For Tyrkiet var det mere vigtigt, at David Cameron især brugte anledningen til at fastslå, at tyrkerne bør sidde centralt med ved det store fælleseuropæiske forhandlingsbord.

Hans korte stop i Tyrkiet var ikke kun en opbakning til, at Tyrkiet skal med i EU, men også en slet skjult kritik af Tyskland og Frankrig, som David Cameron beskylder for at trække Tyrkiets optagelse i EU i langdrag.

En populær melding i Ankara. Men bemærkelsesværdig, fordi den kommer fra lederen af det traditionelt EU-skeptiske britiske konservative parti.

Meldingen er også en udfordring til folkestemningen på den britiske hjemmebane, hvor der er stor utilfredshed med de mange nye arbejdere, som kom til landet, efter de østeuropæiske lande kom med i EU. Hvis Tyrkiet kommer med, vil det åbne for endnu en bølge af mennesker på jagt efter arbejde.

Den direkte diplomatiske tone er en fortsættelse af den stil, som David Cameron også havde forud for valget, hvor "Cameron Direct" (Cameron direkte) var betegnelsen for en politisk leder med klar tale. En del af konceptet er at møde folk til møder, hvor de kan spørge, og han svarer. Det var under et sådant møde i Tyrkiet, at de udiplomatiske bemærkningerne om Gaza faldt.

Den rå og usødede stil har også vakt opmærksomhed i Storbritannien. David Cameron har blandt andet klart sagt, at briterne er en juniorpartner i forhold til USA – og altså ikke en ligestillet allieret.

norum@kristeligt-dagblad.dk