Catalansk leder har med både-og-melding sendt bolden over på spansk banehalvdel

Catalonien venter med at rive sig løs, men det er langt fra sikkert, om den spanske regering tager imod regionalpræsidentens opfordring til dialog

Den catalanske regionalpræsidents pludselige opblødningsmanøvre er givetvis fostret i de seneste dage. Puigdemont regnes ellers for at være en hardcore-separatist, og han havde sikkert gerne set sig selv som udråberen af den catalanske republik.
Den catalanske regionalpræsidents pludselige opblødningsmanøvre er givetvis fostret i de seneste dage. Puigdemont regnes ellers for at være en hardcore-separatist, og han havde sikkert gerne set sig selv som udråberen af den catalanske republik. Foto: Emilio Morenatti/AP/ritzau.

Cataloniens separatistiske regionalpræsident Carles Puigdemont trykkede i aftes på pauseknappen og udsatte det brud med Spanien, som han ellers selv havde været primus motor for.

I det regionale parlament i Barcelona sagde han, at Catalonien havde vundet retten til at kalde sig en selvstændig republik efter resultatet af den ulovlige folkeafstemning forrige søndag, hvor 90 procent af de godt to millioner cataloniere, der stemte – 42 procent af de stemmeberettigede – sagde ja til uafhængighed. Men i næste sætning bad han det selvsamme parlament suspendere uafhængighedserklæringen i nogle uger for at prøve at få en dialog i gang med centralregeringen i Madrid og med EU.

Puigdemonts tilbud har dog allerede fået en kølig modtagelse hos Spaniens konservative regering. Sent i aftes afviste vicepremierminister Soraya Sainz de Santamaría at forhandle udenfor lovens og forfatningens rammer. Kun hvis Puigdemont besinder sig og igen følger de demokratiske spilleregler, kan der blive tale om en dialog, understregede hun.

Den spanske regeringschef, Mariano Rajoy, holder her til formiddag et ekstraordinært ministerrådsmøde for at beslutte, hvad regeringen skal stille op.

Madrid kan reagere på to måder: Enten ved at gøre brug af forfatningens paragraf 155 og sætte det catalanske selvstyre ud af kraft. Eller ved at forsøge at overtale Puigdemont til at opgive sit separatistprojekt. Det borgerligt-liberale midterparti Ciudadanos har i flere uger opfordret Rajoy til at bruge paragraf 155 til at gribe ind og udskrive nyvalg i Catalonien. Socialistpartiets leder Pedro Sánchez gentog i aftes på et møde med Rajoy sit ivrige forsvar for at gå dialogens vej.

Den catalanske regionalpræsidents pludselige opblødningsmanøvre er givetvis fostret i de seneste dage. Puigdemont regnes ellers for at være en hardcore-separatist, og han havde sikkert gerne set sig selv som udråberen af den catalanske republik. Men efter at Cataloniens to største banker har flyttet deres hovedsæder ud af regionen for ikke at ryge ud af EU og eurozonen i tilfælde af uafhængighed, er det borgerlige nationalistparti, PdeCat, som Puigdemont er formand for, begyndt at slå revner. Og det har kun gjort situationen værre, at en lang række af de største selskaber og virksomheder i Catalonien er gået samme vej og er flyttet til blandt andet Madrid og Valencia.

Cataloniens vigtigste industri, turismen, er også ramt af usikkerhed, og adskillige rejsebureauer både i Spanien og i udlandet har aflyst deres hotelreservationer. Der tales om, at antallet af turister kan falde helt op til 50 procent i de kommende dage.

Det gør ondt i et politisk parti, der i høj grad repræsenterer kapital- og virksomhedsejerne. Og stærke kræfter i PdeCat har givetvis tvunget Puigdemont til at komme med sin salomoniske udmelding, hvor han både vil blæse og have mel i munden.