Catalansk nyvalg kan ende i en blindgyde

Selvom der forventes en historisk høj stemmeprocent ved valget i Catalonien i morgen, er der risiko for, at valget skaber flere konflikter end løsninger, siger eksperter

Ifølge den seneste meningsmåling i den spanske avis El País står hverken separatisterne eller unionisterne til at få et klart flertal i parlamentet.
Ifølge den seneste meningsmåling i den spanske avis El País står hverken separatisterne eller unionisterne til at få et klart flertal i parlamentet. . Foto: Santi Palacios/AP/ritzau.

Når catalonierne i morgen går til stemmeurnerne, tegner der sig et billede af en splittet befolkning, men der er én ting, som mange cataloniere endnu kan blive enige om: At valget højst sandsynligt ikke bliver den endelige løsning på tovtrækkeriet mellem Catalonien og Spanien.

Det mener blandt andre den 75-årige Enrique Marlet. Han har boet i Barcelona hele sit liv og ønsker at forblive en del af Spanien.

”Jeg er bange for, at valget ikke løser noget. Vi ved ikke, hvad det betyder, om den ene eller den anden fløj vinder. Det er en forfærdeligt kompliceret situation,” siger han.

Den 27. oktober iværksatte den spanske centralregering forfatningens artikel 155 som svar på en ulovlig løsrivelsesafstemning i Catalonien. Dermed blev Cataloniens selvstyre erstattet med Madrid-styre, og der blev udskrevet catalansk regionsvalg to år før tid.

Men ifølge den seneste meningsmåling i den spanske avis El País står hverken separatisterne eller unionisterne til at få et klart flertal i parlamentet. Stemmeprocenten forventes til gengæld at nå op over 80, da de seneste måneders konflikt har mobiliseret en gruppe vælgere, som normalt ikke stemmer. Man ved bare ikke, hvad de nye vælgere vil stemme, forklarer Enric Ucelay-Da Cal.

Han er historiker og professor emeritus ved Universitat Pompeu Fabra i Barcelona og har brugt 45 år på at studere catalansk identitet.

”Det er nærmest umuligt at sige, hvad valget bringer, og jeg ser konflikter ved begge udfald. Hvis den separatistiske fløj vinder, bliver de nødt til at fortsætte projektet med at løsrive sig, og det vil resultere i et sammenstød med centralregeringen i Madrid. Hvis unionisterne vinder, så ved vi ikke, hvad der sker. De har aldrig været ved magten før, og det vil nok drive separatisterne til vanvid,” siger Enric Ucelay-Da Cal.

”Hvis valget ikke byder på nogle åbenlyse løsninger, kan det føre til et politisk kompromis, eller det kan øge radikaliseringen,” siger han og tilføjer, at konfliktens kompleksitet kan sammenlignes med, hvad den britiske premierminister Lord Palmerston op til 1864-krigen skal have sagt til dronning Victoria om Slesvig-Holsten:

”Der er kun tre mennesker, der har forstået det slesvig-holstenske problem. Den første er hertugen af Augustenborg, men han er død. Den anden er en tysk professor, men han blev sindssyg af det. Den tredje er mig, og jeg har glemt alt om det.”

Ifølge Hans Lauge Hansen, som er professor i spansk historie ved Aarhus Universitet, var nyvalget den eneste løsning, efter at centralregeringen fratog Catalonien selvstyret, men han anerkender også risikoen for, at partierne bliver fastlåst og ikke kan finde en løsning.

”Vejen frem vil være at undgå de radikale kanter på begge fløje og lande en politisk aftale ved hjælp af dialog,” siger han.

Problemet er dog, at de fleste spanske og catalanske partier ikke er så forhandlingsfleksible, som vi kender det fra Danmark, forklarer Hans Lauge Hansen.

”Jeg håber, at pragmatiske kræfter kan iværksætte en alliance mellem socialistpartiet PSOE og En Comú Podem, der er den catalanske gren af det spanske Podemos-parti. Begge partier viser samarbejdsvilje og vil ikke kun diskutere selvstændighedsspørgsmålet. Partierne har desværre brug for støtte fra nationalisterne i ERC, og det gør løsningen tæt på urealistisk.”