Catalonsk separatistsejr med mange torne

Separatister vil efter valg arbejde videre mod løsrivelse, men spansk regering afviser tiltrængt dialog

Premierminister Mariano Rajoy vil ikke tale om catalansk uafhængighed. "Jeg vil ikke være med til at likvidere Spanien som nation,” sagde Rajoy i går.
Premierminister Mariano Rajoy vil ikke tale om catalansk uafhængighed. "Jeg vil ikke være med til at likvidere Spanien som nation,” sagde Rajoy i går. Foto: Juan Medina/Reuters.

En sejr og på samme tid et nederlag. Resultatet af søndagens valg i den spanske region Catalonien udlægges vidt forskelligt afhængigt af de øjne, der ser.

Efter separatisternes mening er det en sejr at vinde 62 af regionalparlamentets 135 mandater. Og ikke mindst at det absolutte flertal for løsrivelse fra Spanien sikres med de 10 mandater, som det yderligtgående venstrefløjsparti CUP opnåede.

Derimod kan Spaniens-tilhængerne kun få øje på et nederlag, fordi separatistfløjen har mistet både stemmer og mandater i forhold til valget i 2012, fordi de catalonske vælgere åbenbart var bekymret for deres fremtidsudsigter og truslerne om at ryge ud af EU i tilfælde af en løsrivelse.

Samlet set er de to store løsrivelsespartier, det borgerlige nationalistparti og det catalonske republikanske separatistparti, gået ni mandater tilbage. Og de har nu tilslutning fra omkring 40 procent af vælgerne. Det udlægger de fleste spanske aviser som et nederlag. For eksempel skriver det konservative dagblad ABC i sin leder:

”Uafhængighedstilhængerne har lidt et klart nederlag, ikke nok med at de ikke kan samle absolut flertal, de har også mistet støtte fra borgerne.”

For nationalistlederen og Cataloniens regionspræsident, Artur Mas, er der derimod ingen tvivl: ”Denne sejr giver os styrke til at fortsætte processen (mod løsrivelse fra Spanien, red.)”, sagde han på valgnatten.

Men han får svært ved at beholde sin post som regionsleder. Artur Mas står i spidsen for et borgerligt nationalistparti, som er det stærkt venstreorienterede CUP's diametrale modsætning.

Det eneste, de to partier har til fælles, er, at de går ind for Cataloniens selvstændighed. CUP stiller da også som betingelse for at støtte en ny regering, at den ikke ledes af Artur Mas.

Derfor er der stor usikkerhed om den løsrivelsesproces, som Artur Mas selv har været med til at sætte i gang.

Den konservative regering i Madrid gør imidlertid klogt i at fortolke valgresultatet i Catalonien som et signal om, at catalonierne og resten af spanierne ønsker nye toner og tider, og mange stemte i disse krisetider snarere med tegnebogen end med hjertet.

Socialistpartiet PSOE har foreslået en forfatningsændring, så Spanien omdannes til en føderal stat, og Catalonien kan blive i fællesskabet. Det konservative parti Partido Popular led desuden et sviende nederlag og blev næsten halveret ved valget i Catalonien, og det samme kan ske ved parlamentsvalget i december.

Hvis premierminister Mariano Rajoy ikke sætter gang i en dialog om landets fremtidige udseende, er der stor sandsynlighed for, at også de baskiske separatister vil følge cataloniernes eksempel, og dermed vil Spanien gå op i sømmene.

Men Mariano Rajoy vil tale om alt andet end uafhængighed og splittelse.

”Jeg er villig til at yde hele min støtte til og er åben over for dialog med den nye regering i Catalonien. Vi kan tale om meget, men det skal ske inden for lovens rammer. Jeg vil ikke være med til at likvidere Spanien som nation,” sagde Rajoy i går.