Prøv avisen

Charlie Hebdo: Vi har ikke droppet Muhammed

”Riss har aldrig sagt, at han ikke vil tegne Muhammed, hvis der er en aktuel grund til det. Derimod vil han ikke gøre Muhammed til en besættelse,” skriver Charlie Hebdo i en pressemeddelelse. Her ses Riss tidligere på året. Foto: Carlos Villalba/EPA

Fransk satiremagasins udgiver blev i tysk interview citeret for, at han ikke længere ville tegne profet. Men oversættelsen er forkert, erklærer Charlie Hebdo

Muhammed kan alligevel regne med fortsat at få spalteplads i Charlie Hebdo. Det fastslår det franske satiriske ugeblad, efter at et interview med bladets udgiver og tegner Laurent Sourisseau, kaldet Riss, i det tyske magasin Stern har vakt international opsigt.

Ifølge Stern sagde Laurent Sourisseau, der ejer 40 procent af Charlie Hebdo og er administrerende direktør for bladet, at han ikke vil tegne flere Muhammed-karikaturer. Han var blandt de sårede efter terrorangrebet på Charlie Hebdos redaktion, der kostede 11 af hans kolleger og andre livet i januar i år.

”Riss har aldrig sagt, at han ikke vil tegne Muhammed, hvis der er en aktuel grund til det. Derimod vil han ikke gøre Muhammed til en besættelse,” skriver Charlie Hebdo i en pressemeddelelse.

I den tyske version spørger Stern direkte Laurent Sourisseau, om han personligt vil fortsætte med at tegne Muhammed. Svaret, som det gengives i bladet, lyder:

”Nej. Vi har tegnet Muhammed for at forsvare princippet om, at man må tegne det, man vil. (...) Vi har forsvaret retten til karikatur. Nu må andre tage over.”

”Riss siger bare, at vi ikke kan være de eneste, der gør det. Vi kan ikke være i første linje. Journalisten, der har interviewet ham, har oversat forkert og misforstået,” siger Charlie Hebdos chefredaktør, Gérard Biard, til det franske magasin Les Inrockuptibles.

Stern fastholder imidlertid over for Kristeligt Dagblad, at Laurent Sourisseau er korrekt citeret.

”Interviewet blev gennemført på fransk. Vores journalist, Stephan Maus, taler glimrende fransk. Vi har naturligvis også en båndet optagelse af interviewet. Her hører man ganske tydeligt, at Laurent Sourisseau svarer nej til spørgsmålet om, hvorvidt han vil tegne Muhammed i fremtiden,” siger den stedfortrædende udlandsredaktør Marc Goergen. 
 
På sociale medier som Twitter og andre steder på internettet har interviewet med Riss udløst kritik af, at Charlie Hebdo giver efter for terror og udøver selvcensur.
 
”Terroristerne har vundet,” hedder det i en kommentar på gratisavisen 20 Minutes’ netsted. Og Twitter-brugere spørger, om Riss så vil karikere andre religioner.

”Helt sikkert. De har ingen mordere,” lyder en af spydighederne.
 
Frankrigs katolske kirke har ikke reageret på Stern-interviewet, hvor Riss også siger, at Charlie Hebdo som ateistisk blad kritiserer alle religioner.

”Charlie Hebdo retter i forvejen meget voldsomme angreb på den katolske kirke, ikke mindst på paven, der har været offer for vulgære og absurde tegninger. Det vil bladet tydeligvis fortsætte med, og det kan blive opfattet som uretfærdigt og en form for kristenforfølgelse i visse katolske kredse,” siger Christine Pedotti, lederskribent ved det katolske magasin Témoignage Chrétien.

”Men karikaturen er del af vores franske kultur. Historisk set er den katolske kirke længe blevet udsat for hårde angreb fra antiklerikale grupper.

Fra et psykologisk synspunkt kan jeg godt forstå, at tegnerne på Charlie Hebdo har svært ved at tegne Muhammed efter at have overlevet attentatet. Men jeg håber meget, at andre medier vil tage over,” siger Christine Pedotti.