Prøv avisen

Anholdte østtyske nynazister ville begå terror på Tysklands genforeningsdag i dag

Byen Chemnitz kom i fokus, da en tysk-cubansk mand døde efter at have været i konflikt med tre asylansøgere. Drabet fik oprørte borgere i byen til at marchere i gaderne. Nu er byen igen på alles læber, efter at tysk politi har anholdt otte medlemmer af en formodet nynazistisk terrorcelle. Foto: Jens Meyer/Ritzau Scanpix

Den tyske genforeningsdag i dag overskygges af anholdelsen af otte nynazister, der er sigtet for terrorplaner

Det er Chemnitz, hele tiden Chemnitz. Byen, der ligger i den østtyske delstat Sachsen og som i DDR-tiden hed Karl-Marx-Stadt, har været i mediernes søgelys de seneste måneder og især med negative overskrifter. Nu er byen igen på alles læber, efter at tysk politi har anholdt otte medlemmer af en formodet nynazistisk terrorcelle, der ifølge sigtelsen gik under navnet ”Revolution Chemnitz”.

Ifølge myndighederne havde gruppen planlagt et terror-attentat, som skulle finde sted i byen i forbindelse med festlighederne på den tyske genforeningsdag i dag. Indtil videre er der ikke oplyst noget om, hvad den formodede terrorgruppe konkret havde planlagt, kun at gruppen ville ”statuere et eksempel”, og at ofrene skulle være udlændinge, anderledestænkende og politikere, som i overvågede chats på internettet blev kaldt ”Merkel-zombier” og ”venstre-parasitter”.

Chemnitz kom i fokus natten til den 26. august, da en tysk-cubansk mand døde efter at have været i konflikt med tre asylansøgere. Drabet fik oprørte borgere i byen til at marchere i gaderne. Blandt demonstranterne var nynazister, som ”heilede” og i flere tilfælde angreb mennesker med et sydlandsk udseende, hvilket blev dokumenteret på video. Forskellige tolkninger af disse begivenheder udløste siden en omfattende regeringskrise i Berlin, som endte med en forflyttelse af den tyske efterretningschef.

Den 14. september fandt endnu en stor demonstration imod flygtninge sted i byen, med et selvbestaltet borgerværn i forreste række, som blandt andet truede udlændinge i byen. Ifølge den tyske rigsadvokat er mindst fem af de mænd, der nu mistænkes for terrorplanerne, også aktive i dette borgerværn. Under demonstrationen skal de have været med til at smide flasker mod udlændinge, så mindst en person blev såret.

Rigsadvokaten vurderer ifølge avisen Süddeutsche Zeitung, at den formodede terrorgruppe kun betragtede den 14. september som en test, før den ville slå til i dag.

Chemnitz er før blevet sat i forbindelse med nynazistisk terror. Terrorgruppen Nationalsocialistisk Undergrund, NSU, som efter årtusindskiftet stod bag drabet på ni indvandrere og en politibetjent, boede to år i skjul i Chemnitz, og for fire år siden forbød myndighederne en anden gruppe i byen på grund af dens ”statsfjendtlige nazistiske ideologi.”

”Selvom flertallet af borgerne i byen ikke er højreorienterede, har Chemnitz lige siden genforeningen fungeret som et reservoir for den højreekstremistiske scene,” siger Hajo Funke, der er politolog og ekspert i højreekstremisme, til nyhedsbureauet dpa.

Ifølge Hajo Funke har den højreekstremistiske scene i Tyskland længe været svækket, efter at flere nynazistiske grupper er blevet forbudt, men nu fungerer den unge tysk-cubaners død som en katalysator for voldsfantasierne i dette miljø.

”Dødsfaldet har sammensvejset scenen igen,” siger han.

Ifølge den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, er der trods optrevlingen af den formodede terrorcelle fortsat fare for, at Tyskland udsættes for terror.

”Jeg har i månedsvis sagt, at der stadig er en høj risiko for terrorisme i Tyskland og vel at mærke fra alle sider,” siger han til tv-stationen ARD.

Det formodes, at ”Revolution Chemnitz” ønskede at slå til netop i dag, så attentatet kunne blive et symbol på, at østtyskerne ikke føler sig hjemme i det genforenede Tyskland.

I en kommentar i Süddeutsche Zeitung ser chefredaktør Heribert Prantl tilbage på de 28 år, der er gået siden genforeningen, og konkluderer, at politikerne har forsømt at nå borgerne i øst.

”Ikke så få folk fra det hedengangne DDR reagerer på det med aggressiv selvhævdelse og med overdreven overlegenhed over for udlændinge og flygtninge,” skriver han.