Chris Hipkins tages i ed som newzealandsk premierminister

New Zealand har officielt fået en ny premierminister, efter at Jacinda Ardern i sidste uge meldte sin afgang.

Chris Hipkins tages i ed som New Zealands nye premierminister.
Chris Hipkins tages i ed som New Zealands nye premierminister. Foto: Marty Melville/Ritzau Scanpix.

Jacinda Ardern blev onsdag officielt afløst som New Zealands premierminister efter at have chokeret landet ved at annoncere hendes bratte afgang fra rollen i sidste uge.

Den nye premierminister, 44-årige Chris Hipkins, blev taget i ed af New Zealands generalguvernør under en ceremoni i landets hovedstad, Wellington.

- Dette er mit livs største privilegium og ansvar, siger Hipkins efter den formelle tiltræden.

- Jeg er energisk og spændt over de kommende udfordringer.

Ardern sagde i sidste uge, at hun ikke længere havde "nok i tanken" efter at have styret landet gennem naturkatastrofer, dets værste terrorangreb nogensinde og coronapandemien.

Hun havde sin sidste offentlige optræden som premierminister tidligere onsdag, da hun forlod parlamentet til et spontant bifald af hundredvis af tilskuere.

Hendes centrumvenstre-regering har i stigende grad haft problemer i løbet af de sidste to år. Det har især skyldtes stigende inflation, trusler om lavkonjunktur og en konservativ opposition med nyfunden vigør.

Hipkins, som under pandemien var minister for håndtering af covid-19, får nu til opgave at genoplive regeringens faldende popularitet forud for et parlamentsvalg i oktober.

Den 44-årige far til to har tilnavnet "Chippy" og beskriver sig selv som en "helt almindelig kiwi" fra en arbejderbaggrund, der elsker pølsehorn og at cykle på arbejde. At være kiwi betyder, at man er fra New Zealand.

- Covid-19 og den globale pandemi skabte en sundhedskrise. Nu har det skabt en økonomisk krise, og det er der, min regerings fokus vil være, har Hipkins tidligere sagt.

/ritzau/AFP