Christian Mørk: New York har altid tilpasset sig terror

New York er en by i konstant bevægelse, der har oplevet mange tragedier. Derfor sætter sorgen og chokket over tirsdagens terrorangreb sig ikke fast, siger forfatter og newyorker Christian Mørk

Mange newyorkere lod sig ikke anfægte af tirsdagens terrorangreb og deltog kun få timer efter angrebet i en stor Halloween-parade, hvor politiet var massivt til stede. –
Mange newyorkere lod sig ikke anfægte af tirsdagens terrorangreb og deltog kun få timer efter angrebet i en stor Halloween-parade, hvor politiet var massivt til stede. – . Foto: Andres Kudacki/AP/ritzau.

Lemlæstede kroppe og smadrede cykler var strøet omkring gang- og cykelstien langs Hudson-floden på Manhattans vestside, efter at den 29-årig usbekiske indvandrer og Islamisk Stat-sympatisør Sayfullo Saipov tirsdag eftermiddag lokal tid pløjede en lejet varevogn med åbent lad ind i fodgængere og cyklister, der nød en solrig efterårsdag i New York.

Otte mennesker døde, og mindst 11 andre blev såret i det første dødelige terrorangreb i New York siden 11. september 2001, og byens borgere bereder sig nu på øget polititilstedeværelse i de kommende måneder.

I New York går livet imidlertid videre efter tirsdagens terrorangreb, fortæller den danske forfatter Christian Mørk, der har boet i byen siden 1988.

”Det ligger i New Yorks dna at udholde, og det er noget, som man er stolt af. Byen har oplevet talrige tragedier igennem tiden, og derfor udebliver samfundets kollektive chokreaktion. New York tænker ikke i paralyser, når noget forfærdeligt sker. Få timer efter terrorangrebet gik børn og voksne rundt på gaden i Halloween-kostumer, og jeg kunne høre børnenes glædesråb helt oppe i min lejlighed på 10. etage. Det er sådan, New York er: Vi sørger over de døde, men vi lever videre,” siger han.

New York har altid tilpasset sig vold og terror, tilføjer Christian Mørk.

”Det er blevet moderne at tale om, at vi skal være stærke og ikke lade terroristerne vinde. Men New York har altid haft den mentalitet. Det er et sted, hvor man er vant til ulykker og ikke lader sig ryste eller overraske af ret meget. Der er en slags hårdkogt galgenhumor, der kan minde om mentaliteten blandt englænderne under Anden Verdenskrig,” siger han.

Der er også noget særligt nådesløst i New Yorks kultur, tilføjer den danske forfatter.

”New York bevæger sig hele tiden, den er aldrig færdiggbygget, og derfor har folk her i byen heller ikke samme tryghed eller forventning om permanent tryghed, som man har i eksempelvis Danmark. Sorgen sætter sig ikke fast, når man aldrig står stille,” siger han.

Også politiet og New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, maner til besindighed. Selvom det i amerikanske medier forlyder, at gerningsmanden Sayfullo Saipov havde tilknytning til Islamisk Stat og blandt andet havde en håndskrevet seddel om sine bånd til IS i varevognen, tyder intet på, at flere terrorangreb er undervejs i New York, siger Cuomo.

”Der er ingen beviser, der peger i retning af et større plot eller en mere omfattende plan,” sagde Cuomo i går ved et pressemøde.

Angrebet kan imidlertid få politiske konsekvenser, idet præsident Donald Trump nu anklager demokratiske kongrespolitikere for at have åbnet USA’s døre for terrorister. Trump er særligt ude med riven efter det såkaldte Green Card-lotteri, som giver tilfældigt udvalgte udlændinge mulighed for at vinde opholds- og arbejdstilladelser i USA ved hjælp af en lodtrækning. Det var netop sådan en lotterigevinst, som var Sayfullo Saipovs adgangsbillet til USA i 2010.

”Vi kæmper hårdt for at få immigration baseret på fortjeneste. Ikke flere demokratiske lotterisystemer. Vi er nødt til at blive MEGET mere barske (og kløgtige),” skriver Trump, der selv er fra New York, på Twitter.

Den demokratiske senatsleder Chuck Schumer, der var med til at vedtage loven om Green Card-lodtrækningen, gik straks til modangreb.

”I stedet for at politisere og splitte USA, hvilket han altid synes at gøre, når nationale tragedier rammer, bør præsidenten fokusere på den ægte løsning – antiterrorfinansiering – som han foreslog at skære i sit seneste budget,” skriver Schumer i en udtalelse.

Sayfullo Saipov blev overmandent af politiet, efter at han havde kørt cirka halvanden kilometer i varevognen. Han overlevede politiets skud og er indlagt på hospitalet, hvor politiet i daghar indledt afhøringerne af ham.