Prøv avisen

Civilisationerne skal tale sammen

Et udsnit af de 350 personer fra 63 lande, der deltager i mødet om civilisationernes alliance, ved åbningsceremonien. – Foto: .

Det første Forum for Civilisationernes Alliance blev indviet i går i Madrid. Repræsentanter fra 63 lande vil over de to dage, mødet varer, diskutere, hvordan FN-initiativet kan føres ud i livet

Målet med Civilisationernes Alliance er intet mindre end at få Vesten og den arabisk-muslimske verden til at tale sammen, så parterne kan komme på god fod igen. Gennem konkrete tiltag skal de sammen bekæmpe fundamentalismen og imødegå terrorismen, den store trussel for stabiliteten i verden her i begyndelsen af det 21. århundrede.

Det forklarede den spanske regeringsleder, José Luís Rodríguez Zapatero, da hani går indviede det første Forum for Civilisationernes Alliance i Madrid.

Formålet er at undgå det proklamerede sammenstød mellem civilisationerne ved at styrke sikkerheden, forståelsen, tolerancen og den gensidige respekt i en globaliseret verden, sagde han.

Forum i Madrid satser i første omgang på at komme frem til konkrete tiltag til at løse problemerne på fire hovedområder: uddannelse, unge, migration og medier.

Zapatero, der er idémanden bag initiativet, der første gang blev præsenteret i efteråret 2004, blev ledsaget ved åbningen af mødet af de øvrige idémænd: den tyrkiske regeringsleder, Recep Tayyip Erdogan, FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, og FN-højkommissæren for Civilisationernes Alliance, Jorge Sampaio.

Danmark, der er med i AOC-gruppen af venner, som tæller 78 lande og organisationer, deltager i topmødet med udenrigsminister Per Stig Møller (K) og yder en økonomisk støtte på 1,5 millioner kroner. I alt del-tager over 350 personer fra 63 lande i konferencen i Madrid. Udover statsmænd, politikere og embedsmænd er der også kommet en lang række forskere, forretningsfolk, journalister og repræsentanter for forskellige religiøse-, politiske- og ungdomsorganisationer.

Den iranske menneskerettighedsadvokat og Nobel-pristager Shirin Ebadi er blandt deltagerne. Hun er begejstret for tiltaget.

Dette møde er et meget klart svar på idéen om civilisationernes sammenstød. En af de væsentligste årsager til verdens konflikter er mangel på viden eller dårlig brug af det kendskab, vi har til hinandens kulturer og religioner. Hvis vi kan lære hinanden bedre at kende, er jeg sikker på, at mange problemer vil forsvinde, siger Ebadi.

Initiativet om Civilisationernes Alliance og mødet i Madrid er dog også blevet kritiseret fra flere sider.

I Spanien ser oppositionen det som Zapateros desperate forsøg på at komme til at spille en rolle på verdens-scenen. Den har derfor med fryd bemærket, at kun en lille håndfuld statsoverhoveder har indfundet sig til mødet. Derudover er 35 lande repræsenteret på ministerniveau, og hverken Tyskland eller Frankrig har sendt en officiel delegation.

Mange både i Spanien og internationalt har ydermere kritiseret idéen om, at man skal føre en ligeværdig dialog med og forsøge at forstå lande som Iran og Saudi-Arabien, der begge er rigt repræsenterede ved konferencen. Ingen af de to lande kan kaldes demokratiske stater efter en vestlig målestok og er ikke gode til at overholde menneskerettighederne.

Andre igen ser al den snak om broderskab og harmoni som tomme ord og en sludder for en sladder.

Det er et show. Et naivt forsøg på at koge verdens problemer ned til mange folks fattigdom og nogle andres islamofobi, som den spanske statskundskabsprofessor Antonio Elorza udtrykte det for nylig.

Allerede første dag kom der dog konkrete projekter på bordet. Spanien præsenterede en national handlingsplan med 57 punkter inden for de fire områder.

Det mest bemærkelsesværdige tiltag kom imidlertid fra Qatar, en af de største bidragydere til initiativet. Sheikha Mozah, der er gift med landets emir, offentliggjorde, at hun sammen med sin mand har doneret 500 millioner kroner til et projekt, der skal skabe job til de mange unge arbejdsløse, i første omgang i Mellemøsten og Afrika, hvor problemerne er størst.

Projektet vil sende et klart signal: At ved at investere i vores unge investerer vi i sikkerhed og udvikling af vore nationer. Kun sikre nationer kan bygge alliancer baseret på gensidig respekt og fælles mål, siger hun.

mlarsen@kristeligt-dagblad.dk