Prøv avisen

Butikker i opgør med shopping-galskab: Civiliseret lørdag efter sort fredag

Black Friday er det stik modsatte af, hvad vi som boghandlere står for, siger Alan Staton fra den britiske boghandlerforening. - Foto: Yadid Levy

Over 100 britiske boghandlere inviterer til en civiliseret lørdag i protest mod den kaotiske Black Friday, hvor butikker åbner julesalget med slagtilbud. Én bogbutik byder blandt andet på te, kage og håndmassage i bløde lænestole

Tumult er det ord, der bedst kan beskrive Black Friday - den sidste fredag i november, hvor butikker åbner for julesalget med store slagtilbud.

Idéen stammer fra USA, men har spredt sig til mange andre lande - også Danmark, hvor mange butikker og stormagasiner i morgen har sænket priserne drastisk og lokker med køtilbud. Men i Storbritannien vil boghandlerne gøre op med galskaben. De inviterer i stedet til en civiliseret lørdag.

”Black Friday er det stik modsatte af, hvad vi som boghandlere står for. Det handler om slagtilbud, om at skabe vanvid, så vi tænkte, hvorfor ikke have en civiliseret lørdag, som viser, at boghandlere tilbyder et oplyst og civiliseret miljø, hvor folk kan handle,” siger Alan Staton fra den britiske boghandlerforening til avisen The Guardian.

Foreløbig har over 100 boghandlere tilsluttet sig initiativet. Blandt dem er boghandleren i den lille by Kibworth. Her kan kunderne sætte sig i en lænestol beklædt med grøn fløjl, hvor de kan nyde en kop te og kage - og tilmed få en håndmassage.

I walisiske Crickhowell vil der være en butler ved døren til byens boghandler Book-ish, som vil skænke kunderne et glas prosecco.

”Jeg kan lide tanken om et alternativ til Black Friday. Det handler lidt om at gøre grin med de store spillere som (netboghandlen, red.) Amazon ved at opfordre folk til at være lidt mere civiliserede og ikke slås om de bedste tilbud,” forklarer boghandler Emma Corfield-Walters.

Og ordet slås skal tages bogstaveligt. Der er flere historier om, hvordan politiet måtte tilkaldes for at skille stridende kunder, som mente, de hver især først havde fået fingre i et slagtilbud.

Kæden Asda, som er det britiske svar på Bilka, vil af samme grund ikke tage del i Black Friday i morgen. Kæden, som er ejet af den amerikanske shoppinggigant Walmart, har tidligere haft hele to millioner kunder på en dag med netop kaotiske scener til følge.

Billedet er fra Hemel Hempstead i England, hvor man lige nu forbereder sig på Black Friday. Foto: Neil Hall/Reuters