Prøv avisen
Portræt

Clintons gudstro er indadvendt

Hillary Clinton taler under en nylig gudstjeneste i Union Baptist-kirken i Durham i svingstaten North Carolina. – Foto: Mary Altaffer/AP/Polfoto

Hillary Clinton er metodist til benet, men har vanskeligt ved at tale om sin religiøse overbevisning

Hillary Clintons barndom var gennemsyret af religiøsitet.

”Min familie talte med Gud, gik med Gud, spiste, studerede og diskuterede med Gud”, forklarer hun til journalisten Carl Bernstein i portrætbogen ”A Woman in Charge” (En kvinde ved magten).

Hillary Clinton var som barn et entusiastisk medlem af alterlavet i den lokale metodistkirke i Chicago-middelklasseforstaden Park Ridge i delstaten Illinois, hvor hun voksede op. Det var også her, at hun som teenager mødte den unge karismatiske præst Don Jones, der ifølge Carl Bernstein blev den vigtigste mentor og rådgiver i hendes liv, indtil hun senere mødte sin kommende mand, Bill Clinton.

Don Jones tog Hillary Clinton og andre unge metodister under sine vinger i ungdomsgruppen University of Life (Livets universitet), hvis formål var at udvide teenagernes verdenssyn og indgyde dem en forståelse for det kristne menneskes moralske forpligtelse over for samfundet. Jones tog de unge med på besøg i afroamerikanske kirker i fattige nabolag, holdt diskussioner om emner som narkotika og kriminalitet og introducerede dem for nye forfattere og kunstnere.

”Han lærte mig, hvad ordene ’tro i handling’ betød, og vigtigheden af social retfærdighed og menneskerettigheder”, sagde Hillary Clinton til en mindehøjtidelighed efter Don Jones’ død i 2009.

Hillary Clinton har bevaret sin stærke religiøsitet hele livet igennem, og hun beskriver i et interview med avisen The New York Times troen som ”baggrundsmusikken” i sit liv:

”Den er der hele tiden. Det er ikke noget, som du er nødt til at tænke over, du tror det. Du har gudstro som den kerne, hvorfra alting flyder.”

Men hun har også flere gange gjort det klart, at hun har det vanskeligt med at tale om sin private gudstro offentligt. At ”reklamere med troen er ikke noget, som falder mig naturligt”, forklarede hun under en tv-optræden på tv-stationen CNN i 2007.

Amerikanske metodister ynder at sige, at de altid er på udkig efter en mission, og Hillary Clintons mission er forbundet med hendes politiske virke. Hun var som ung kvinde republikaner, og hun har fortalt, at det var hendes tro, der fik hende til at indse, at hun befandt sig i det forkerte parti.

Som garvet politiker ved Hillary Clinton, at Bibelen ofte er et politisk værktøj i USA. Men hendes forbehold over for at tale om sin private gudstro under præsidentvalgkampen betyder, at mange amerikanere ikke er bekendte med denne side af hende.

Og hendes opbakning til kvinders ret til abort gør det vanskeligt for højrekristne amerikanere at identificere sig med hende og med hendes gudstro. En meningsmåling fra Pew Research Center i år viser, at 43 procent af amerikanerne opfatter Clinton som værende ”ikke reli-giøs.”8