Prøv avisen

Colombia stopper bombeangreb mod Farc i en måned

Præsident Santos oplyser, at Colombia sætter bombardement mod Farc på pause i håb om at nedtrappe konflikt.

I et forsøg på at sætte et endeligt punktum i den blodige konflikt mellem oprørsgruppen Farc og Colombias styre har præsident Juan Manuel Santos besluttet at indstille landets bombetogter mod gruppen.

Det sker blandt andet som anerkendelse af, at Farc har overholdt en tidligere annonceret ensidig våbenhvile.

- Med hensyn til den ensidige våbenhvile erklæret af Farc på ubestemt tid 18. december må vi erkende, at den er opfyldt, siger præsident Santos i en tv-transmitteret tale ifølge Reuters.

- Derfor, og for at fremdrive en nedtrapning konflikten, har jeg besluttet at beordre forsvarsministeriet og lederne af de væbnede styrker til at indstille bombardementerne mod Farc i en måned, fortsætter han.

Oprørsgruppen Farc meddelte i december, at den marxistiske gruppe indførte en ensidig våbenhvile, og at den kun vil bruge våben, hvis man kommer under angreb fra hæren.

Farc - en forkortelse for Colombias Revolutionære Væbnede Styrker - blev dannet i 1964 og var oprindeligt en bondebevægelse, der ønskede jordreformer.

Men siden udviklede organisationen sig til et organiseret netværk, som også er blevet beskyldt for at kontrollere en del af narkomarkedet.

Præsident Santos forbeholder sig dog retten til at gøre brug af bomberne, der er styrets primære offensiv mod gruppen.

- Vi har bestemt ikke tænkt os at opgive bombardementerne, hvis vi registrerer en overhængende trussel. Hvis der i forbindelse med vores militære patruljering opstår konfrontationer, er det spillets regler, siger han ifølge AFP.

Farc har gentagne gange opfordret til en våbenhvile mellem de to parter som del af den igangværende fredsproces.

Men det har præsident Juan Manuel Santos afvist, fordi oprørerne ifølge ham kan bruge våbenhvilen til at omgruppere med henblik på at fortsætte konflikten.

Flere end 200.000 mennesker er blevet dræbt under konflikten, og Farc har stået bag talrige gidseltagninger.

Farc er på både USA's og EU's liste over narkotikarelaterede terroristorganisationer.