Prøv avisen

Commonwealth overvejer at droppe monarken

Dronning Elizabeth på arbejde som overhoved for Commonwealth. For fem år siden meldte Gambia sig ud af samarbejdet, men landet er nu vendt tilbage. 9. februar var Francis Blain, Gambias højkommissær i Commonwealth, hos dronningen på Buckingham Palace for at aflevere sine akkreditiver. Foto: Scanpix/Victoria Jones

Storbritanniens dronning Elizabeth er leder af Commonwealth-landene. Men livet varer ikke evigt. Hemmelige drøftelser om afløser, som måske ikke har blåt blod.

Lederne af Commonwealth-landene er begyndt at overveje, hvem der skal afløse den britiske monark, dronning Elizabeth, som den formelle leder og overhoved af samarbejdet.

Dronningen er 91 år.

Inden for samarbejdet er der ingen regler om, at hendes plads automatisk overtages af den næste britiske monark, der bliver kronprins Charles, når dronningen en dag er væk.

Commonwealth er en organisation for engelsktalende lande. Der er 53 medlemslande, hvoraf de fleste har været tidligere britiske kolonier.

Dronning Elizabeth er også formelt statsoverhoved i 16 af de 53 lande.

BBC skriver, at der "om kort tid" skal være et møde i den britiske hovedstad, London, i en særlig gruppe af højtstående personer, der er udpeget til at se nærmere på, hvordan organisationen ledes.

Der er tale om et endagsmøde.

- Jeg forestiller mig, at spørgsmålet om en efterfølger kommer op, uanset hvor smagløst det naturligvis vil være, siger en højtstående kilde til BBC, der har haft mulighed for at se dagsordenen for mødet.

Der vil være en drøftelse af "ledelses-overvejelserne bredt", og det er ifølge kendere kodeord for afløseren for dronning Elizabeth.

Avisen The Guardian har også set på sagen og har talt med en unavngiven kilde, der bekræfter, at der skal være et møde med deltagelse af tidligere højtstående ministre fra Commonwealth.

Men kilden nedtoner drøftelsen om en afløser for dronningen.

- Gruppen skal se på, hvordan Commonwealth ledes, og ikke gå så meget op i, hvem der skal afløse dronningen, siger kilden.

Gruppens møde er forberedelse til det topmøde, der skal være i Commonwealth i London i april.

En anden kilde siger til BBC, at det vil være naturligt, at Commonwealth-lederne drøfter en afløser for dronningen, når de i forbindelse med topmødet har et uformelt træf på Windsor Castle.

Dronning Elizabeth blev udråbt som det formelle overhoved for Commonwealth i 1953. Da havde organisationen kun otte medlemmer, og hun var den formelle monark for syv af dem.

Hun overtog hvervet efter sin far, kong George VI, selv om det ikke står skrevet, at Det Britiske Statssamfund, som vi kalder Commonwealth på dansk, skal ledes af monarken.

Hvem der skal lede samarbejdet, afgøres af medlemslandenes ledere efter dronningens død, men der er ingen formel proces på plads.

Mange af lederne i medlemslandene mener, at der realistisk set ikke er et alternativ til prins Charles.

Men BBC minder om, at der tidligere har været talt om, at der skal vælges en ceremoniel leder for at styrke organisationens demokratiske omdømme.

/ritzau/