Corona kræver en ny version af Trump

Donald Trumps håndtering af coronakrisen udstiller hans svagheder som præsident og minder befolkningen om farerne ved at have en kontrær urostifter i Det Hvide Hus. Det kan koste ham dyrt ved præsidentvalget til november

"Jeg vil ikke tøve med at tage de nødvendige skridt for at beskytte amerikaneres liv,” sagde Donald Trump i en tv-transmitteret tale til nationen fra Det Ovale Værelse, da han med egne ord iværksatte den ”den mest aggressive og udførlige indsats for at konfrontere et fremmed virus i moderne historie i USA”. – Foto: Doug Mills/Reuters/Ritzau Scanpix.
"Jeg vil ikke tøve med at tage de nødvendige skridt for at beskytte amerikaneres liv,” sagde Donald Trump i en tv-transmitteret tale til nationen fra Det Ovale Værelse, da han med egne ord iværksatte den ”den mest aggressive og udførlige indsats for at konfrontere et fremmed virus i moderne historie i USA”. – Foto: Doug Mills/Reuters/Ritzau Scanpix.

Præsident Donald Trump er kendt for sin evne til at skabe sin egen virkelighed. Men i takt med, at coronapandemien truer med at udløse en ny økonomisk krise og vende op og ned på amerikanernes dagligdag, bliver det vanskeligere og vanskeligere for præsidenten at overbevise vælgerne om, at han har styr på situationen. Mens den danske statsminister Mette Frederiksen (S) advarer om enorme konsekvenser for samfundet og de facto har lukket Danmark ned, trykker den amerikanske præsident stadig ubekymret hænder med tilhængere og nægter angiveligt selv at blive testet for corona.

Donald Trumps nonchalante håndtering af coronaudbruddet i USA udstiller hans hang til at manipulere kendsgerninger, til at vægte myter over fakta og til at give budbringere af dårlige nyheder mundkurv på. Han reagerede i første omgang på nyheden om virussens ankomst i USA ved at bagatellisere farerne ved den og ved at beskylde sine politiske modstandere for at piske en panikstemning op udelukkende for at skade hans chancer for genvalg.

Trump har også givet klart udtryk for, at han er mere optaget af virussens indvirkning på hans offentlige image end af at give befolkningen et klart billede af smittespredningens omfang og konsekvenser. Det vakte eksempelvis opmærksomhed, da han under en pressekonference i sidste uge forklarede sin modvilje mod at lade dusinvis af coronasmittede amerikanske passagerer fra et krydstogtskib i farvandet ud for Californien gå af borde, fordi deres landgang ville få det officielle antal smittede i USA til at stige.

”Jeg kan lide tallene, hvor de er,” sagde præsidenten.

Så sent som i tirsdags uge lovede Trump, at virussen snart ville gå i sig selv, og onsdag gentog han sin påstand om, at diagnostiske tests er tilgængelige for enhver amerikaner, der har brug for at blive testet for coronavirus. Dette er decideret usandt. På grund af blandt andet en eklatant knaphed på testudstyr er det stadig de færreste amerikanere med symptomer, som får mulighed for at blive diagnosticerede.

Nyhedsbureauet AP har desuden afsløret, at præsident Trump underkendte sine egne sundhedseksperter, der allerede sidste weekend ønskede at advare ældre og fysisk sårbare amerikanere mod at rejse med passagerfly. Det Hvide Hus har siden ændret kurs, og under en usædvanlig og historisk tale til nationen i nat dansk tid bekendtgjorde en alvorsfuld Trump, at USA nu vil forbyde indrejse fra Europa i 30 dage.

”Virussen vil ikke have en chance imod os,” sagde Trump og pegede fingre ad EU for ikke at have gjort nok for at inddæmme smitten.

”Som et resultat heraf er der i USA kommet et stort antal klynger af smittede, der er forårsaget af rejsende fra Europa,” lød det.

Men selv hvis Donald Trump nu ændrer indstilling til coronakrisen og sætter alle sejl til for at inddæmme smitten og give den amerikanske befolkning et ærligt og usminket indblik i situationen, så kan den ende med at koste ham dyrt til præsidentvalget i november. Dette skyldes til dels virussens indvirkning på amerikanernes tegnebøger og dels dens indvirkning på deres kollektive psyke.

Præsident Trumps stærke kort har indtil nu været den sunde amerikanske økonomi og den lave ledighed. Mange amerikanere, der ikke nødvendigvis bifalder Trumps embedsførelse, har generelt været tilfredse med status quo. Men dette kan ændre sig i takt med, at coronakrisens vidtrækkende dominoeffekt nu truer med at udløse en ny finanskrise og koste mange amerikanere deres job.

Dertil kommer, at det amerikanske samfundssystem er særligt dårligt rustet til at håndtere en sygdomsepidemi. Cirka 28 millioner amerikanere har ingen sundhedsforsikring, og de forsikrede er ofte langt fra fuldt dækkede og skal selv betale en stor del af omkostningerne ved et lægebesøg eller en hospitalsindlæggelse. Det kan afskrække mange med sygdomssymptomer fra at søge lægehjælp. Samtidig tilbyder mange arbejdspladser ikke betalte sygedage, og et sygdomsforløb kan dermed potentielt blive meget kostbart eller endda koste familier deres levebrød.

Præsident Trump bærer langt fra hele ansvaret for manglen på et socialt sikkerhedsnet i USA. Men han bærer en stor del af ansvaret for den snigende frygt blandt amerikanerne for, at nationens øverstkommanderende lader en folkesundhedskrise blæse fuldstændig ud af kontrol. Det er netop i usikre tider som disse, at befolkninger har brug for at kunne sætte deres lid til staten.

Trump får vanskeligt ved at spille rollen som tillidsskabende statsmand, efter at han har brugt sine godt tre år i embedet på at affeje eksperters råd, nedgøre og svække statslige institutioner og medierne og generelt puste til mistillidens flammer. Som den amerikanske kommentator Thomas Friedman skriver i avisen The New York Times, så vil epidemien ”minde folk om, hvor farligt det er at have placeret en urostifter uden etik og disciplin” i Det Hvide Hus.

”Coronavirussen og dens efterspil minder os også om, hvor vigtigt det er ikke bare at have en person med beviselige lederevner i Det Hvide Hus, men også en, der er i stand til at samle en bred koalition. Vi kommer ikke til at besejre denne virus som en splittet nation; vi vil aldrig udrette noget vigtigt som en splittet nation,” skriver han.

Det var netop sammenhold, solidaritet og samfundssind, som Mette Frederiksen appellerede til, da hun onsdag aften bekendtgjorde beslutningen om at tage konsekvensen af coronaepidemien ved at lukke det officielle Danmark ned. I USA venter befolkningen stadig på, at præsidenten ophører med at konstruere sin egen virkelighed og fortæller dem sandheden om, hvad som egentligt foregår.