Corona kan blive toppen af isbjerget for verdens fattigste børn

Kampen mod coronavirus kan svække indsatsen mod alle de andre sygdomme og trusler, som verdens fattigste børn står over for, advarer flere. I Unicef og flere andre humanitære organisationer arbejder man derfor hektisk på at afbøde konsekvenserne af en uhørt katastrofe for verdens fattigste børn

”Vi frygter det totale kollaps. Fordi alle de andre sygdomme, børn dør af, kan komme helt ud af kontrol, mens alle er optaget af at bekæmpe corona,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær i Unicef Danmark. Billede fra flygtningelejren Cox's Bazar i Bangladesh.
”Vi frygter det totale kollaps. Fordi alle de andre sygdomme, børn dør af, kan komme helt ud af kontrol, mens alle er optaget af at bekæmpe corona,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær i Unicef Danmark. Billede fra flygtningelejren Cox's Bazar i Bangladesh. Foto: Mohammad Ponir Hossain/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tanken om, hvad der vil ske, når coronavirussen for alvor begynder at sprede sig i verdens flygtningelejre og slumområder, har længe sendt kuldegysninger langt ned ad ryggen på alle i de humanitære hjælpeorganisationer. Det er her, at nogle af verdens mest sårbare børn og voksne bor, og her, at smitten har de bedste betingelser for at sprede sig som en steppebrand. Men coronaen kan vise sig ”blot” at blive toppen af isbjerget, især for børnene.

”Vi frygter det totale kollaps. Fordi alle de andre sygdomme, børn dør af, kan komme helt ud af kontrol, mens alle er optaget af at bekæmpe corona,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær i Unicef Danmark.

”Vi har aldrig stået i en situation før, hvor vi skal håndtere katastrofer i samtlige lande på én gang. Det er uoverskueligt. Unicef er gearet til det som organisation. Det er det, vi kan. Men det er en enorm belastning af de fattigste lande, og hvis deres sundhedssystemer bryder sammen, vil det have forfærdelige konsekvenser for børnene,” siger hun.

Det er sygdomme som mæslinger, kolera og malaria, der kan vise sig at kræve titusinder af nye børneliv, om ikke flere. Erfaringerne fra områderne med ebolaudbrud viser, at under ebolaen døde langt flere børn end normalt af for eksempel malaria – og langt flere af malaria end ebola.

”Der er bestemt grund til at være bekymret. Hvis vi tænker på, hvordan vi forsøger at dæmpe udviklingen af smitte i Danmark for at undgå en overbelastning af sundhedsvæsenet, så det ikke kan tage sig af andre sygdomme, er den udfordring usammenlignelig stor i et fattigt afrikansk land,” siger Helle Samuelsen, lektor ved Københavns Universitet, hvor hun blandt andet forsker i epidemispredning i Afrika.

”Der er en masse ting, man ikke kan tage sig af, når kræfterne skal bruges på corona. Vaccinationer, mor-barn sundhed, ernæringstilskud. Det kan godt være, at børnene ikke er dem, der bliver hårdest ramt af coronavirus, men de kan vise sig at blive ramt af de afledte årsager,” siger hun.

Ifølge FN’s verdensfødevareprogram WFP mangler 320 millioner børn i øjeblikket et dagligt solidt måltid mad, fordi deres skoler er lukket på grund af covid-19. Det kan ødelægge børnenes helbred, særligt i udviklingslandene, siger Carmen Burbano, direktør for WFP’s skolemad, i en kommentar.

”For børn fra sårbare hjem, hvor det eneste ordentlige måltid mad, de får i løbet af dagen, er i skolen, er dette en rædselsfuld udvikling. Vi kan måske skifte til online undervisning, men ikke online bespisning,” siger hun.

Karen Hækkerup kalder situationen for ”hjerteskærende forfærdelig”. Unicef forsøger at gennemføre så mange af sine løbende programmer med for eksempel mæslingevaccinationer som muligt, samtidig med at man bogstaveligt talt sender tonsvis af udstyr af sted, der kan bidrage til at begrænse corona mest muligt – masker, handsker, respiratorer. Man er også i gang med at opstille håndvaske og gennemføre oplysningskampagner, men hun ved godt, at det hele i sidste ende er et spørgsmål om, hvor stor katastrofen bliver. Ikke, om den rammer. Det gør den.

”Jeg ville ønske, at døgnet havde 1000 timer, for det har vi brug for. Vi skal have så meget hjælp som overhovedet muligt frem nu. Vi står over for en tsunami og kan se, hvordan den hele tiden kommer nærmere,” siger hun.

Unicefs generalsekretær appellerer til, at man trods de danske udfordringer også tænker ud over landets grænser.

”Vi er nødt til at passe på hinanden i alle lande. Vi hænger sammen som menneskehed og er afhængige af hinanden,” siger Karen Hækkerup.

Den internationale kristne hjælpeorganisation World Vision har peget på, hvordan børn også er særligt udsatte for vold og overgreb under coronakrisen. Når de voksne bliver syge og dør, og familier bryder sammen, ender det med flere seksuelle overgreb, mere børnearbejde, flere børneægteskaber og flere børnesoldater.

”Det er afgørende, at verden beskytter børnene fra at bære byrden af denne virus,” siger Isabel Gomes, World Visions globale direktør for humanitært arbejde.