Corona sætter spor i Italien. Over 5 millioner lever nu i fattigdom

Coronakrisen har store økonomiske efterdønninger. Antallet af fattige italienere stiger markant

Flere italienere bliver fattige som konsekvens af coronakrisen. Allerede i december stod folk i kø til maduddeling i norditalienske Milano, og siden er situationen kun forværret.
Flere italienere bliver fattige som konsekvens af coronakrisen. Allerede i december stod folk i kø til maduddeling i norditalienske Milano, og siden er situationen kun forværret. Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det var dystre tal, Italiens statistikmyndighed, Istat, forleden offentliggjorde. Tallene viser nemlig, at coronapandemien for alvor har sat sine spor i støvlelandets økonomi. I løbet af 2020 var der over to millioner italienske familier, som levede i ”absolut fattigdom”. Det dækker over familier, der ikke har økonomiske midler til at møde de mest basale behov – mad til hele måneden, betaling af husleje, vand, varme samt nyt tøj til børn.

Fra 2019 til 2020 er yderligere 333.000 italienske familier røget ud i fattigdom, og det er negativ rekord i de 15 år, som Istat har kortlagt fattigdom i Italien. I alt anslås 5,6 millioner italienere at leve i fattigdom.

”Det er helt klart, at pandemien har skabt en stor gruppe af nye fattige i Italien. Vores undersøgelser viser, at 48 procent af de personer, der i den senere tid har henvendt sig til Caritas for første gang for at modtage hjælp, er personer, der er økonomisk ramt af pandemien,” siger Federica De Lauso, sociolog og forsker ved den katolske hjælpeorganisation Caritas, til nyhedsbureauet Adnkronos.

Tallene bekræfter det, som andre statistikker allerede har åbenbaret – nemlig at Italien er et af de europæiske lande, der har været hårdest ramt af covid-19. Både hvad angår tab af menneskeliv og pandemiens økonomiske konsekvenser.

Omkring 127.000 personer er døde, næsten en million italienere har mistet deres job, og den i forvejen betragtelige statsgæld på 135 procent af BNP er steget til 159 procent.

”Den typiske familie, der henvender sig til Caritas for at modtage hjælp, er en ung familie med to børn. Familien er ikke i stand til at betale af på deres huslån, fordi moderen typisk har mistet sit job, og faderen har måttet acceptere at gå ned i løn. Men det kan også være migranten, der har mistet sit job, og som ikke har adgang til sociale ydelser. De nylige tal fra Istat viser, hvad vi her hos Caritas i lang tid har kunnet konstatere ved selvsyn, nemlig at mange af de personer, der kommer her, har en høj grad af usikkerhed i ansættelsen. I den senere tid har vi for eksempel set mange kokke og pizzabagere stå i kø for at modtage mad- og hjælpepakker. De har mistet deres job, fordi pandemien blandt andet har lukket tusindvis af spisesteder,” siger Andrea Gollini, centerleder ved Caritas i Reggio Emilia, til avisen la Repubblica.

Et overraskende element ved Istat-tallene er, at hele to tredjedele af stigningen i de fattige familier skal findes i Norditalien, som traditionelt har været økonomisk stabilt sammenlignet med landets sydligere regioner. Det beviser, som la Repubblica skriver, at ”pandemiens økonomiske ofre især skal findes i den del af arbejdsstyrken med lave lønninger og usikkerhed i ansættelsen, og de findes i stort tal i Norditalien”.