Corona-tålmodigheden er ved at slippe op blandt Shanghais indbyggere: Det kan ikke blive ved på denne måde

Det er en hård omgang, Shanghais 26 millioner må stå model til, nu da den anden halvdel af den kinesiske storby frem til tirsdag er lukket ned som reaktion på 3450 omikron-smittetilfælde

En arbejder iført beskyttelsesdragt bevogter indgangen til et corona-afskærmet kvarter i Shangai.
En arbejder iført beskyttelsesdragt bevogter indgangen til et corona-afskærmet kvarter i Shangai. . Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix.

Casper Tollerud har været tidligt oppe for at gøre sig klar til første nedlukningsdag i boligområdet Tianshan Yijingyuani, som ligger i Shanghais vestlige bydel Puxi. Den lokale nabokomité, der fungerer som myndighedernes forlængede arm i bydelen, havde efterlyst frivillige til at sørge for, at den første test af områdets 3000 beboere kunne foregå i god ro og orden. Da den 47-årige forretningsmand taler flydende mandarin, var det oplagt for danskeren at melde sig til opgaven. Klokken otte fredag morgen stod han klar i sin heldragt nede ved hoveddøren til bygning 14, hvor han bor sammen med sin kone. 

”Min opgave var at sørge for, at folk i vores bygning fik besked på, hvornår det var deres tur til at blive testet. Så da jeg henad klokken 11 blev varskoet af nabokomitéen om, at nu skulle bygning 14 gøre sig klar, ringede jeg via dørtelefonen på i alle 36 lejligheder og sagde, at nu måtte de godt gå ud. For med denne nedlukning er udgang til test det eneste tidspunkt, hvor folk må gå ud af deres lejligheder,” fortæller Casper Tollerud, der har boet og arbejdet i Kina i over 20 år, og som i dag er direktør for sit eget byggeprojekteringsfirma, Leemian.

Selvom der altså er tale om en hård nedlukning, hvor man ikke engang kan få leveret mad udefra, synes han, at folk generelt tager det pænt. Når han taler med sine kinesiske medarbejdere og bekendte, er der en vis forståelse for, at det har været nødvendigt for myndighederne at tage dette drastiske skridt, og at centralregeringen nok gør det rigtige ved at holde fast i nultolerance-strategien i kampen mod corona. 

”Det er også derfor, at det ikke har været nødvendigt for eksempel at slukke elevatorerne her i vores 18-etagers bygning. Folk er heller ikke låst inde i deres lejligheder, og bortset fra et par ældre mennesker, der ikke lige havde fanget beskeden fra myndighederne, så holder folk sig hjemme,” fortæller Tollerud og fortsætter:

”Men det kan ikke blive ved på den her måde, for mange har været igennem andre punktvise nedlukninger af deres boligblokke. Det sker, bare der har været en enkelt smittet i deres gade. En af mine medarbejdere har været lukket inde i tre uger. Så Shanghai-befolkningens tålmodighed bliver virkelig sat på en prøve med denne nedlukning.” 

Total nedlukning i to trin

Mens de 15 millioner indbyggere i den vestlige bydel Puxi altså må indstille sig på at være lukket inde til på tirsdag, kunne hovedparten af de 11 millioner beboere i Shanghais østlige bydel Pudong fredag til gengæld glæde sig over at være sluppet fri igen.

Men hvis der er fundet smittede i ens boligblok, må man indstille sig på op til yderligere til 10 dages isolation, mens naboejendomme også vil blive pålagt restriktioner. Det har fået mange beboere til at lufte deres utilfredshed. Som en af dem ifølge nyhedsbureauet Reuters skrev på det sociale medie, Weibo: ”Findes der overhovedet et beboelsesområde i Pudong, hvor der ikke er nogle, der er testet positiv?”

Ifølge de lokale medier var der i fredags 24 store områder i Pudong, der stadig var lukket ned. Hvad værre er, så er 20 af de store hospitaler ligeledes lukket for dagpatienter, og det er livstruende for folk med diabetes, der nu ikke kan komme i dialyse eller kræftpatienter, der ikke kan komme i kemobehandling.

Det fik forleden en gruppe studerende til at tage sagen i egen hånd og oprette fora på de sociale medier, hvor disse nødlidende patienter kunne registrere sig. 

”På grund af pandemien står byen over for en seriøs mangel på lægelige ressourcer, og dem, der har brug for akut lægehjælp, har slet ikke nok bevågenhed fra myndighederne, ” siger Hua Rongqi, der går på den internationale handelshøjskole University of International Business and Economics, til avisen South China Morning Post.

Efter at han havde set alvorligt syge mennesker klage deres nød på sociale medier, tog Hua selv affære og oprettede en medicinsk akutlinje. Frem til weekenden har over 500 patienter været inde på denne hjemmeside, og 30 af dem har ifølge Huas oplysninger allerede fået den nødvendige hjælp. Men det burde være myndighedernes opgave at sørge for den slags og ikke borgerne, som Hua Rongqi bemærker.

Kaotisk nedlukning

Mens andre kinesiske millionbyer har været totalt lukket ned, havde Shanghai hidtil undgået det, fordi byen er Kinas finansielle centrum. Men da smittetallet sidste søndag nåede op over 3000, blev lokalregeringen tvunget til at efterleve Kinas kompromisløse nultolerance-politik. Og den nedlukning kom som et chok for befolkningen.

Shanghais lokale myndigheder har noget usædvanligt indrømmet, at de har begået fejl i deres håndtering af den coronabølge, der med omikronvariantens indtog er skyllet hen over storbyen. Pudongs 11 millioner indbyggere fik ikke mange timer til at forberede sig og købe ind til de fem dages nedlukning, og det betød, at mange kom i klemme, fordi de ikke kunne nå at købe tilstrækkeligt med fødevarer og nødvendig medicin.

”Der var temmelig meget kaos i Pudong, hvor alle varer blev revet ned fra hylderne, så snart rygterne om nedlukning bredte sig. Derfor var myndighederne nødt til at køre ud med overlevelsespakker – både madvarer og andre fornødenheder, så folk kunne klare sig de sidste dage af nedlukningen. Og det har selvfølgelig ført til en hel del kritik af myndighederne,” beretter Casper Tollerud.

Søndag skal han i aktion igen som frivillig. Da skal alle 3000 i hans boligkvarter testes igen - for anden og forhåbentlig sidste gang, inden de får lov til at slippe ud igen på tirsdag.