Coronakrisen spidser til i USA

Kirker er blandt kilderne til den voksende smittespredning i USA, hvor coronatallene sætter rekord. Flere end tre millioner amerikanere er nu coronasmittede

I USA er knap 40 lokale coronavirusudbrud blevet knyttet til religiøse aktiviteter. Her tilbyder Bethany Baptist-kirken i Brooklyn, New York, gratis coronatest. – Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix.
I USA er knap 40 lokale coronavirusudbrud blevet knyttet til religiøse aktiviteter. Her tilbyder Bethany Baptist-kirken i Brooklyn, New York, gratis coronatest. – Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix.

I maj genåbnede præsten Ron Arbaugh den evangelikale kirke Calvary Chapel i Universal City i delstaten Texas. I juni løsnede han op for en regel, der forbød menighedsmedlemmerne at give hinanden knus. Nu er flere end 50 menighedsmedlemmer testet positive for coronavirus.

”Vi overholdt alle reglerne til punkt og prikke,” siger Ron Arbaugh til lokalmediet News 4 San Antonio.

Calvary Chapel er ikke den eneste amerikanske kirke, der har oplevet udbrud af coronavirus efter at have fået lov til at genoptage gudstjenester og andre aktiviteter. Ifølge avisen The New York Times er genåbnede kirker blandt kilderne til smittespredningen i USA, og knap 40 lokale coronavirusudbrud er blevet knyttet til religiøse aktiviteter.

I alt er tre millioner amerikanere nu blevet testet positive for coronavirus, og natten til i går registrerede USA 60.209 nye smittetilfælde på et døgn, hvilket er rekord. Til sammenligning registrerede USA for knap tre uger siden 22.000 nye smittetilfælde om dagen. Mens sygehuse flere steder i landet oplever en tilstrømning af coronapatienter, betegner præsident Donald Trump USA’s indsats for at bekæmpe virussen som en succes.

”Dødsraten for coronavirus er faldet med en tiendedel!,” skrev han i går på Twitter.

Det daglige coronadødstal i USA har trods de voksende smittetal været faldende siden midten af maj og har de seneste to uger været under 1000 om dagen. Præsidenten har gentagne gange hævdet, at USA’s coronadødsrate er ”den laveste i verden”, men ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University har USA rent faktisk den niendehøjeste globale dødsrate med 40,19 dødsfald pr. 100.000 indbyggere. I Danmark er den tilsvarende rate 10,50.

De seneste ugers genopblussen af coronasmitte har tvunget flere delstater til at rulle genåbninger af samfundet tilbage ved eksempelvis at lukke barer igen.

Folkesundhedsekspert Deborah Birx, der koordinerer Det Hvide Hus’ pandemibekæmpelse, konstaterer, at nogle delstater især i Syden genåbnede for meget og for hurtigt.

”I stedet for at køre 25 mil i timen i en 25-zone trådte mange indvider og erhvervsdrivende på speederen og begyndte at køre 65 mil i timen, og det er virkelig tydeligt nu, når vi ser på spredningen blandt alle aldersgrupper,” siger hun til podcasten Wharton Business Daily.

Et af de nye coronaepicentre er Florida, hvor virussen ifølge delstatens sundhedsmyndigheder har inficeret knap én ud af hver 100 borgere, og hvor Republikanerne planlægger at holde deres partikonvent i næste måned. Ifølge delstatens republikanske guvernør, Ron DeSantis, kan stigningen i coronasmittede tilskrives en bredere testindsats, og han betoner ligeledes, at mange af de nye inficerede er unge mennesker, der har lavere risiko for at blive alvorligt syge.

”Der er ingen grund til at være bange,” sagde han på et pressemøde i denne uge.

Mens debatten om årsagerne til smittespredningen raser, drøfter delstater og byer, om og hvordan USA’s skoler kan genåbne efter sommer-ferien. Mange lokale skoledistrikter overvejer helt eller delvist at fortsætte med den virtuelle undervisning, som siden marts har erstattet almindelig skolegang i USA. Præsident Trump lader imidlertid forstå, at han vil lægge pres på guvernører og borgmestre for at slå dørene op for de amerikanske skolebørn.

”Vi ønsker at genåbne skolerne. Alle ønsker det. Mødrene ønsker det, fædrene ønsker det, børnene ønsker det. Det er på tide, at vi gør det,” sagde han ifølge nyhedsbureaet AP under et rundbordsmøde i Det Hvide Hus i tirsdags.