Coronasmitte slår dagligt nye rekorder. Derfor er Rusland Europas syge mand

Coronakatastrofen skyldes, at russerne ikke lader sig vaccinere, selvom de fleste tror på videnskaben. Forklaringen i det paradoks ligger i landets nære fortidshistorie

Rusland er det land i Europa, der er hårdest ramt af delta-variantens hærgen – i oktober har man stort set hver dag sat rekord for antal døde med corona, således også i lørdags, hvor man registrerede 1075 coronadødsfald på et døgn. I alt er 229.528 officielt døde med corona i Rusland.
Rusland er det land i Europa, der er hårdest ramt af delta-variantens hærgen – i oktober har man stort set hver dag sat rekord for antal døde med corona, således også i lørdags, hvor man registrerede 1075 coronadødsfald på et døgn. I alt er 229.528 officielt døde med corona i Rusland. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Ritzau Scanpix.

I Sankt Petersborg har politiet arresteret en læge og fire sygeplejersker fra Pavlov Medicinske Statsuniversitet. Dømmes de, risikerer de op til 12 års fængsel. Anklagen er, at de har solgt corona-vaccinecertifikater uden at give vaccinen og efterfølgende destrueret de ubrugte vacciner. Statsuniversitetet rummer landets første statslige center for behandling af coronainfektioner og er blandt Ruslands højest estimerede universiteter inden for medicin. Sagen indrammer problemet: Mange russere vil gøre hvad som helst for at undgå vaccine imod covid-19.

Rusland er det land i Europa, der er hårdest ramt af delta-variantens hærgen – i oktober har man stort set hver dag sat rekord for antal døde med corona, således også i lørdags, hvor man registrerede 1075 coronadødsfald på et døgn. I alt er 229.528 officielt døde med corona i Rusland. Med til billedet hører, at myndighederne underrapporterer konsekvent, for overdødeligheden under pandemien er ifølge Rosstat oppe på 660.000, altså mere end det dobbelte. Dertil kommer, at befolkningstallet er faldet med 997.000 ud af en befolkning på 145 millioner det seneste år.

Situationen i Rusland er ude af kontrol. Kun omkring en tredjedel af befolkningen er færdigvaccineret, sundhedssystemet er mere end overbelastet og bryder formodentligt sammen over vinter. Russerne lytter hverken til sundhedspersonalet eller til opfordringerne fra landets præsident, Vladimir Putin, der tydeligt har kommunikeret, at den nuværende katastrofe alene kan tilskrives den lave vaccinationsrate.

Modsat flere andre lande mangler Rusland ikke vacciner, men borgere, der vil lade sig vaccinere. Det er ikke, fordi de ikke tror på videnskaben, for det gør de fleste russere, ligesom de tror på så meget andet, herunder mirakler. Den enkelte russers bevæggrunde er et kludetæppe. Det handler eksempelvis ikke nødvendigvis om den mistro til de offentlige myndigheder, som også er udbredt. De russere, der er mest aktivistiske i modstanden mod Putin, er typisk vaccinetilhængere og har fået deres skud. Andre udskyder, selvom de også tror på, at man skal sætte medicinsk ind imod covid-19.

I sovjettiden var imperiet en duks, når det gjaldt vaccination. Den slags var obligatorisk og implementeringen effektiv, så kun få undslap. Under Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov, blev russerne sluppet fri, så valget om vaccination nu var op til den enkelte borger. Under Putins forgænger, Boris Jeltsin, fik Rusland markedsøkonomi. Borgerne blev forbrugere – og meget kritiske af slagsen. Samtidig var det offentlige og gratis sundhedssystem i frit fald, og russerne har aldrig genfundet tilliden til det. Det har blandt andet ført til, at privilegerede russere ikke blot opsøger det private sundhedsmarked generelt, men også deres helt egen individuelle klinik, professor eller særlige kur – og gerne venter, til de finder, hvad de søger.

I den søgen florerer mange myter, og da tilliden til det officielle system er lav, så har Rusland ikke en Søren Brostrøm, som et flertal lytter til. Der er uvaccinerede russere, der klart skal have vaccinen, men som angiver, at de venter, til der kommer en stærkere kur. Man vil kun nøjes med det bedste, og Ruslands egen Sputnik-vaccine tæller ikke her.

Situationen kompliceres af inkonsistent politik. Alle russere tilbydes vaccine, men migrantarbejdere gør ikke. Det er dem, der bygger, gør rent og passer de velstilledes børn i byerne. Der er rigtig mange af dem, og de bor typisk tæt og under uhygiejniske forhold.

Fra i dag skal alle borgere over 60 år i Moskva blive hjemme i fire uger, og på torsdag lukker hovedstaden ned frem til den 7. november. Moskvas borgmester kalder det ikke nedlukning, men for en ”ikke-arbejdsuge” – og på lørdag sendes alle russere på en uges tvungen ferie. Det er næppe tilstrækkeligt, og mange russere vil tage det med ferie bogstaveligt og begive sig ud i sociale aktiviteter med familie og venner.

Tilbage står, at myndighedernes værktøjskasse er tom og katastrofen total. Eneste mulighed synes nu at være tvangsvaccinering. Også på dette punkt kan Putin og Rusland vende tilbage til sovjet, inden vinteren er ovre.

Jens Worning er tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg og direktør i kommunikationsbureauet Policy Group. Han analyserer russisk politik og dens følger i Kristeligt Dagblad.