Prøv avisen

Da Dannebrog blev sprængt i stykker, og Amin døde

Politiet afspærrer gerningsstedet foran den danske ambassade i Islamabad, hvor en bombe sprang klokken ni i går morges (dansk tid). Selve ambassaden blev ikke beskadiget, men mindst seks mennesker, herunder en dansk statsborger med pakistanske rødder, blev dræbt ved bombeangrebet. – Foto: Oliver Matthys.

Chok og frustration i Pakistan efter at et bombeangreb mod den danske ambassade dræbte mindst seks og sårede mange. Det var dagen, hvor et flænget Dannebrog lagde sig over balkonkanten, mens en kristen pakistansk familie gjorde deres døde Amin i stand

Hans familie holder et hvidt lærredsstykke op foran Amin Shaukat. De røde blodstænk fra afvaskningen lader det ikke skjule. Deres søn, mand og far er slemt tilskadekommet. Klokken 13.02 pakistansk tid blev han dræbt på sit arbejde på den danske ambassade i Islamabad. Ambassadens altmuligmand gennem flere år nåede ikke at fylde 30 år. Den kristne pakistaner var blandt de første mindst seks ofre for et direkte terrorangreb rettet mod Danmark.

Det er Taleban, det er jeg sikker på, siger Victor Ghulzar, et nært familiemedlem, mens han fattet bøjer sig ind over liget, der bliver klædt på til bøn og begravelse. Liget ligger på et bord under trapperne i en tæt opgang fyldt med gadens børn, kvinder og mænd, der er kommet for at deltage i familiens sorg.

Og han er ikke den eneste. Mindst fem andre omkom og over 35 blev såret ved angrebet, der kommer som et chok for mange. Også selvom der har været trusler mod Danmark i den seneste tid, særligt på grund af de danske avisers genoptrykning af Muhammed-tegningerne.

Men i går blev Dannebrog sprængt af flagstangen og landede sammen med det blå EU-flag på kanten af ambassadens balkon.

På vejen og grunden ind til den danske ambassade er teknikere i gang med at finde dele både af bilvrag og mennesker for at kunne opklare, hvem der stod bag terroraktionen. Politiet forsøger at holde pressen væk, så Mohammad Iqbal fra politiets særlige afdeling kan få ro til sit arbejde. Han har hvide handsker på og bærer to sorte plastikposer, som han lægger de ligdele i, som han finder. Han har fundet hænder, fødder og hår. Han er sikker på, at det er gerningsmanden, han fisker op fra asfalten.

Jeg har prøvet dette så mange gange efterhånden, så det formoder jeg, siger manden med det tykke, sorte skæg.

Hans påstand er endnu ikke blevet bekræftet. Men sikkert er det, at en bil fuld af sprængstof er kørt op foran porten til den danske ambassade det afslører det enorme bombekrater lige uden for ambassadens port, som teknikere er i færd med at finde spor i. Bilens rute er kun få bilister forundt. Vej 21 i sektor F6/2 i Pakistans hovedstad Islamabad har på det seneste været så afspærret, at ingen bilister kunne passere denne gade. Selv en pæredansker skulle forvises til en parkeringsplads et stykke fra ambassaden. For hver ende af vej 21 var udstationeret bevæbnede vagter ved siden af gul- og sortstribede betonklodser. De tillod ingen ærinder foran ambassaden, medmindre de havde røde diplomatplader.

Det er lige præcis, hvad der er sket, siger en politimand til de lokale medier, som bekræfter at det kan være tilfældet.

Politimanden Malik Rehman forklarer, at en bil kom kørende hen til stopposten og den bevæbnede vagt. Chaufføren forklarede, at det var en diplomatbil, det kunne vagten selv se på de røde plader. Derefter lukkede vagten bilen ind, som frit kunne parkere foran porten til ambassaden.

Det er svært at beskytte sig imod. Disse plader kan man få lavet i basaren for ganske få rupees, siger politimanden.

Hjemme hos familien Shaukat græder de. Den unge mand efterlader en søn på tre år og sin kone. Hans svigerfar Patrick kigger om bag det rød-hvide klæde. Han falder sammen, græder og græder.

Hvorfor, spørger han og omfavner resten af familien.

Amin er ramt i ansigtet. En del af venstre underarm er væk. Han har opholdt sig i et uheldigt hjørne af ambassaden, da det skete.

Hvorfor gør de det? Det går ud over deres egne. Ikke en eneste dansker blev dræbt, men det ramte i stedet vores Amin, græder Patric.

Den opfattelse deler mange pakistanere på gerningsstedet. I aftes oplyste udenrigsminister Per Stig Møller imidlertid, at der "kan være en dansk statsborger" blandt de dræbte.

Jeg hørte et kæmpe brag og så røgsøjlen, selvom jeg var flere kilometer væk, siger forretningsmanden Raja Atif.

Og så tænkte jeg 'åh nej, ikke nu igen', siger han og tænker, at det helt sikkert er de danske Muhammed-tegninger, der er årsagen til angrebet.

For godt en måned siden rapporterede de pakistanske medier om et øget trusselsbillede mod den danske og hollandske ambassade. Det var militante grupper fra stammeområderne, der grænser op til Afghanistan, der angiveligt skulle have meldt, at de ville udføre selvmordsangreb på ambassaden. Dette førte til, at de hollandske udsendte indlogerede sig på Hotel Serena i Islamabad.

Den danske ambassade ligger modsat de fleste andre ambassader i et boligkvarter. Derfor er den som udgangspunkt mindre beskyttet, fordi de andre ambassader ligger indhegnet i Den Diplomatiske Enklave. Den danske ambassade havde derfor ekstraordinær beskyttelse, men det lod sig alligevel gøre for en person at trænge ind fyldt med sprængstof.

Vi håber de finder de ansvarlige, men jeg tror ikke rigtig på det, siger Patrick og dækker liget af hans svigersøn til.

udland@kristeligt-dagblad.dk