Da Det Muslimske Broderskab tog fejl af egypterne

Den opblussede modstand mod Mohamed Mursi og Det Muslimske Broderskab hænger i høj grad sammen med, at både hæren og store dele af landets befolkning ikke vil tillade en kidnapning af Egyptens identitet

De omfattende demonstrationer i Egypten er kommet bag på præsident Mohamed Mursi og Det Muslimske Broderskab. Iagttagere mener, at de massive demonstrationer skyldes broderskabets forsøg på at ændre Egyptens identitet til en islamisk identitet. –
De omfattende demonstrationer i Egypten er kommet bag på præsident Mohamed Mursi og Det Muslimske Broderskab. Iagttagere mener, at de massive demonstrationer skyldes broderskabets forsøg på at ændre Egyptens identitet til en islamisk identitet. –. Foto: Gianluigi GuerviaAFP.

Egypten står midt i en identitetskrig. Islamister trækker i den ene retning, mens resten af befolkningen og hæren træder på bremsen.

De seneste dages krise er kulminationen på den stigende fremmedgørelse, mange egyptere har følt, siden Mohamed Mursi vandt præsidentvalget for et år siden, og broderskabet satte sit såkaldte renæssanceprojekt i gang.

ANALYSE: Mursi i den varme stol

Nervana Mahmoud, en egyptisk blogger, mener, at hovedforklaringen bag oppositionens succes de seneste dage skal findes i broderskabets fejltrin.

Selvom der er adskillige sociale, politiske og økonomiske faktorer bag den 30. juni (dagen, hvor demonstrationerne begyndte, red.), har vendepunktet været, at mange egyptere ser en ny slags kolonialisme fra Det Muslimske Broderskab. Partiet, der anser sig selv som islams frelser, og som er på en mission for at ændre Egyptens identitet til en islamisk identitet, siger Nervana Mahmoud.

NYHEDER OG GRAFIK: Egypten begynder forfra

Mange egyptere peger på de seneste uger som det afgørende vendepunkt. For eksempel præsident Mursis tale for to uger siden, hvor han opfordrede til jihad mod det syriske styre.

Den udtalelse genkaldte minder fra de ustabile 1990ere, og hæren hader kaos, skriver den egyptiske analytiker Salama Moussa på Twitter.

Hans forklaring på oppositionens succes er også, at broderskabet simpelthen har skræmt både borgere og hæren med det islamistiske projekt. Også dem, der har et forhold til islam, men som bare ikke ønsker at gøre islam til styreform.

BAGGRUND: Hvad er Det Muslimske Broderskab?

I 1997 myrdede islamister mere end 60 turister i den egyptiske by Luxor. Busser blev angrebet i Kairo, og stemningen dengang var, at de mest radikale islamister forsøgte at udfordre det daværende styre under Hosni Mubarak.

Soraya Bahgat, initiativtageren bag organisationen Tahrirbodyguard, der bekæmper seksuelle overgreb på Tahrir-pladsen, forklarer det en smule anderledes. Men pointen er den samme.

Tag islamisternes demonstration for to uger siden. Pandebånd, islamistiske slagord og ingen kvinder. De ligner jo Hamas og Hizbollah. Det er slet ikke os. Det er slet ikke Egypten, siger hun.

Med andre ord er de voldsomme demonstrationer et udtryk for, at store dele af befolkningen og hæren nu mener, at broderskabet er gået for vidt.

I løbet af det seneste år har islamisterne i Egypten troet, at deres valgsejr gav dem lov til at ændre landets identitet til en islamistisk identitet. Men samtidig er det en identitet, de ikke engang er i stand til at definere. De råber konstant op om, hvad de er modstandere af, og listen vokser fra ballet til opera til satire, siger Nervana Mahmoud.