Da Li Wenliang blev folkehelt og martyr

Den 34-årige læge Li Wenliang er den, alle taler om i Kina. For det var ham, der forgæves forsøgte at advare mod den sygdom, der sidenhen har kostet over 1700 mennesker livet. Og nu har hans død udløst en helt usædvanlig stor bølge af vrede rettet mod de kinesiske magthavere

Halvanden uge efter lægens død bliver der stadig lagt blomster til minde om Li Wenliang foran hans arbejdsplads, Wuhan Central Hospital i Wuhan i den kinesiske Hubei-provins, hvor flere end 58.000 mennesker nu er smittet med coronavirus. – Foto: YFC/Costfoto/Sipa USA/Ritzau Scanpix.
Halvanden uge efter lægens død bliver der stadig lagt blomster til minde om Li Wenliang foran hans arbejdsplads, Wuhan Central Hospital i Wuhan i den kinesiske Hubei-provins, hvor flere end 58.000 mennesker nu er smittet med coronavirus. – Foto: YFC/Costfoto/Sipa USA/Ritzau Scanpix.

Flere uger efter hans død ligger der stadig blomster foran Wuhan Central Hospital, hvor man også kan se folk bøje sig i respekt foran billeder af ham. Det var her, at Li Wenliang arbejdede som læge med speciale i øjensygdomme. Og det var her, at han døde den 7. februar efter at være blevet smittet med det farlige virus, han ellers havde prøvet at advare imod.

Som tidligere beskrevet her i avisen fik doktor Li ingen tak for sin årvågenhed. Tværtimod blev han beordret til at møde op på en politistation i Wuhan, hvor han blev anklaget for at udsprede falske rygter og derefter truet til tavshed.

Allerede inden sin død var han udråbt til helt. Men efter at det er kommet frem, hvor urimeligt myndighederne har behandlet ham, og at deres afvisning af hans vigtige informationer er endt med at koste ham og mange andre borgere livet, har han opnået status som martyr.

”Jeg er forfærdelig ked af, at han er død. Men vi må se, om ikke reaktionerne på hans død kan ruske op i noget. Jeg håber i hvert fald, han ikke døde forgæves,” siger en ung kvinde ved navn Yang, som et tv-team fra South China Morning Post møder på gaden i Wuhan.

Også en hr. Liu stiller op til interview og er ligesom Yang ikke bleg for at fortælle sin mening:

”Han blev kritiseret og uretfærdigt behandlet, og det begræder vi. Regeringen burde lytte til forskellige meninger – tillade, at der findes forskellige meninger. Der er brug for en erkendelse af, hvad der er gået galt og hvad man kan gøre for at forbedre det,” lyder det fra den midaldrende mand, der er godt gemt bag sin maske.

Hvis vi skal spole tilbage og opridse sagen kort, handler det om, at Li Wenliang allerede den 30. december finder ud af, at noget er galt på Wuhan Central Hospital, hvor syv mennesker er indlagt med vejrtrækningsproblemer. Han sender en besked til en gruppe af gamle studiekammerater i en lukket WeChat-gruppe, hvor han fortæller dem om dette udbrud af en mystisk lungebetændelse, og at de skal passe på sig selv og beskytte sig for ikke at blive smittet.

Denne chat bliver imidlertid lækket og kører rundt på sociale medier i Kina. På det tidspunkt går det op for Li, at det er ude af hans kontrol, og at han sandsynligvis vil blive straffet af hospitalets ledelse. Uden egentlig at ville det er han blevet whistleblower, men det var slet ikke hans hensigt, forklarer han til CNN:

”Jeg ville jo bare opfordre mine studiekammerater fra universitet til at være forsigtige.”

Men sådan ser hverken hospitalets ledelse eller ordensmagten på det. Den 3. januar bliver han beordret til at møde op på den lokale politistation og får en kraftig advarsel om, at han risikerer en alvorlig straf, hvis han ikke stopper sin udbredelse af ”falske rygter”, som det hedder.

Han tager dog tilbage til hospitalet og fortsætter ufortrødent sit arbejde med at behandle patienter, der har influenzalignende symptomer. Meget lig symptomer på virussygdommen Sars, der tilbage i 2002 og 2003 kostede 800 mennesker livet. Og det var netop det, der fik hans egne advarselslamper til at blinke. Men hospitalsledelsen holder fast i, at der blot er tale om et virus, der stammer fra det lokale Huanan-marked i Wuhan, og at der ikke er nogen fare på færde, eftersom dette marked nu er blevet lukket.

Li Wenliang lagde selv dette billede ud på sociale medier efter at være blevet diagnosticeret med coronavirussen, som han få uger forinden havde advaret både kolleger og myndigheder om. – Foto: Li/Ropi via Zuma Press/Ritzau Scanpix.
Li Wenliang lagde selv dette billede ud på sociale medier efter at være blevet diagnosticeret med coronavirussen, som han få uger forinden havde advaret både kolleger og myndigheder om. – Foto: Li/Ropi via Zuma Press/Ritzau Scanpix.

Et par dage efter politiforhøret behandler Li en patient, der er indlagt for at blive behandlet for grøn stær. Senere får denne patient feber, og en scanning viser lungebetændelse. Den 12. januar begynder doktor Li selv at blive utilpas og bliver indlagt til observation og testet i forhold til coronavirus.

Fra sin sygeseng holder han omverdenen informeret om, hvordan det går med ham. Den 30. januar skriver han på det sociale medie Weibo:

”I dag kom testen tilbage med dette resultat – positiv. Støvet har lagt sig – endelig en diagnose.”

Og så ledsager han teksten med en emoji af en hund med rullede øjne og tungen hængende ud af munden. På det tidspunkt har han absolut ikke tabt modet og er fast besluttet på at komme tilbage på arbejde, så snart han er blevet rask:

”Jeg svigter ikke, når der er brug for mig,” skriver han.

Men han når aldrig at komme tilbage i lægekitlen. Få dage efter er hans tilstand forværret, og natten til fredag den 7. februar afgår han ved døden.

Li Wenliangs forældre er naturligvis sønderknuste over sønnens alt for tidlige død. Men som hans mor siger, at hvis de kunne gøre det hele om igen, så ville de stadig støtte hans engagement og beslutning om at gå forrest i forsøget på at bekæmpe coronavirus-udbruddet.

”Selvfølgelig ville vi lade ham gå tilbage i hospitalets frontlinje. Det var hans ønske som læge, og så skal familien da støtte ham, eftersom Wuhans sygdomsudbrud var så forfærdeligt,” forklarer hans mor i et interview vist på Pear Video.

Moderen beskriver sin søn som en meget venlig person både over for familie og kolleger. Eksempelvis var Li ofte den, der gik ind og tog vagter for kolleger, hvis de havde brug for at holde fri.

”Sommetider tog han to nattevagter på en uge, hvor andre normalt blot havde én om ugen. Han var meget hensynsfuld. Det var han også over for os og spurgte for eksempel tit, om vi havde nok te, eller om vi havde husket at tage vores medicin,” forklarer moderen.

Hun er stadig vred over, at politiet aldrig har givet deres søn en undskyldning for den måde, de behandlede ham på.

”Før tingene overhovedet var undersøgt ordentligt, blev han bragt ind på en politistation i Wuhan midt om natten. Vi vil ikke være tilfredse, hvis de ikke giver os en forklaring,” siger Li Wenliangs mor i tv-interviewet.

Det krav står hun absolut ikke alene med. Meddelelsen om hans død udløste nærmest en eksplosion på nettet. I de tidlige morgentimer den 7. februar er der registreret tre millioner klik foruden 300.000 kommentarer, hvor der blandt andet står:

”Til lederne i Wuhan – skammer I jer så meget, at I ikke kan komme ud og sige undskyld?”.

Og en anden skriver:

”Til regeringsrepræsentanter – jeg vil stadig betragte jer som menneskelige væsener, hvis I bukker (for Li) og siger undskyld.”

En gruppe akademikere går endnu videre med et åbent brev til det kinesiske styre, hvor de forlanger ytringsfrihed. Som Tang Yiming, professor på Central China Normal University i Wuhan, siger til South China Morning Post:

”Hvis man havde lyttet til doktor Li og ikke betragtet hans ord som rygter. Hvis hver eneste borger havde lov til at bruge sin ret til at sige sandheden, ville vi ikke befinde os i denne her kaotiske situation. Vi ville ikke have denne nationale katastrofe med konsekvenser for verdenssamfundet.”

At Li Wenliangs død har skabt så voldsomme dønninger af utilfredshed i den brede befolkning, er åbenbart også gået op for kommunistpartiets top i Beijing. I hvert fald har de set sig nødsaget til at sende en delegation fra partiets disciplinær komité til Wuhan for at – som det hedder – ”få fuld klarhed over de spørgsmål, der er blevet rejst af offentligheden i forbindelse med behandlingen af doktor Li Wenliang”.