Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Baghdadis endeligt

Da Trump fik ram på ”kaliffen”

Et officielt fotografi fra Det Hvide Hus viser præsident Donald Trump, vicepræsident Mike Pence (tv for Trump), forsvarsminister Mark Esper (th. for Trump) og en lille håndfuld sikkerhedsrådgivere og generaler i det aflytningssikrede ”situationsrum” i Det Hvide Hus, mens de angiveligt betragter amerikanske specialstyrkers aktion mod IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i realtid. Skeptikere har rejst en debat om, hvorvidt fotografiet er opstillet. – Foto: Shealah Craighead/The White House/Reuters/Ritzau Scanpix

Den dristige og dramatiske amerikanske militæraktion mod IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er en tiltrængt sejr for den politisk pressede præsident Trump. Men hans frydefulde og grafiske genfortælling af aktionen vækker bekymring i USA

Da amerikanske elitestyrker natten til i søndags mellemøst-tid begyndte deres dramatiske og dristige aktion mod Islamisk Stat, IS, i Syrien, satte præsident Donald Trump sig til rette i det ikoniske aflytningssikrede efterretningscenter, ”situationsrummet”, i kælderen under Det Hvide Hus, 10.000 kilometer derfra. Præsidenten og hans nærmeste rådgivere kiggede med på en skærm i realtid, mens elitestyrkerne og mindst én militærhund klatrede om bord i otte angrebshelikoptere i Irak og fløj henover fjendtligt syrisk territo-rium mod deres endemål i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien: det kompleks af bygninger, hvor terrorlederen Abu Bakr al-Baghdadi skjulte sig sammen med krigere fra IS og medlemmer af hans familie.

Efter 70 minutter i luften, hvor helikopterne fløj lavt og hurtigt for at undgå at blive opdaget og flere gange blev beskudt fra landjorden, landede de ved komplekset i landsbyen Barisha. Derfra gik det hurtigt. Amerikanerne åbnede ild i nattemørket for at give sig selv dække og opfordrede forgæves IS-krigerne til at overgive sig. Derefter sprængte de en mur i stykker og stormede ind i komplekset. De dræbte adskillige IS-krigere og jagtede Abu Bakr al-al-Baghdadi, der med en amerikansk militærhund i hælene flygtede ind i en mørk undergrundstunnel sammen med tre af sine børn, indtil han detonerede en selvmordsbombevest og sprængte sig selv i luften.

Eksplosionen var så kraftig, at tunnelen brød sammen. De tre børn døde med Baghdadi, mens amerikanerne slap uden skader. Kun militærhunden blev såret. Specialstyrkerne fjernede murbrokker og fandt ligrester af Abu Bakr al-Baghdadi, hvis identitet blev bekræftet ved hjælp af en dna-analyse på stedet.

Efter at amerikanerne havde indsamlet vigtige dokumenter og andet materiale fra husene, sprang de igen om bord i helikopterne og fløj væk, mens amerikanske jagerfly tilintetgjorde resterne af komplekset med raketter. Adskillige IS-krigere blev taget til fange af amerikanerne og fløjet væk. Ifølge avisen The Washington Post har formanden for den amerikanske forsvarsledelse, general Mark A. Milley, betonet, at Abu Bakr al-Baghdadis jordiske rester vil blive stedt til hvile i overensstemmelse med muslimsk skik.

Da USA i 2011 dræbte terrorlederen Osama bin Laden i Pakistan, blev han begravet til søs fra et amerikansk hangarskib, efter at liget var blevet vasket og behandlet efter muslimske forskrifter. Det var i går ikke klart, om Baghdadi allerede er blevet begravet.

Weekendens aktion var opkaldt efter en ung amerikansk nødhjælpsarbejder, Kayla Mueller, der i 2013 blev taget som gidsel af IS i Aleppo i det nordlige Syrien og angiveligt voldtaget af Abu Bakr al-Baghdadi, inden hun døde under uklare omstændigheder i 2015. Ifølge avisen The New York Times blev Mueller torteret under sit fangeskab og tvangsgift med IS-lederen. Islamisk Stat forsøgte at bruge den unge amerikaner i propagandaøjemed og hævdede blandt andet, at hun havde frasagt sig sin kristne tro og konverteret til islam under fangenskabet.

Dette blev afvist af det tidligere danske IS-gidsel, freelancefotografen Daniel Rye, der i et interview med det amerikanske nyhedsmedie ABC i 2015 sagde, at han i en periode delte celle med Kayla Mueller, og at han og de andre mænd i rummet var ”imponeret over hendes styrke”. USA forsøgte flere gange uden held at befri den unge kvinde, og ifølge IS mistede hun livet, da jordanske bombefly i 2015 bombede en bygning i den daværende IS-hovedby Raqqa, hvor hun blev holdt fanget.

Amerikanerne havde overvåget Abu Bakr al-Baghdadi i omkring to uger, da præsident Trump i fredags gav grønt lys for aktionen. Det var angiveligt efterretninger indsamlet fra en tilfangetaget IS-leder, der førte til afsløringen af Baghdadis gemmested. De kurdiske styrker i Syrien, som USA indtil for nylig samarbejdede med i kampen mod IS, spillede også en central rolle i aktionen. Da præsident Trump på et pressemøde i søndags løftede sløret for aktionen og bekendtgjorde Abu Bakr al-Baghdadis død, takkede han både Rusland, Tyrkiet, Irak og de syriske kurdere for den støtte, som de gav USA i forbindelse med aktionen.

Drabet på manden, der i sommeren 2014 udråbte et islamisk kalifat i dele af Syrien og Irak, er en af USA’s væsentligste milepæle i kampen mod IS og en stor politisk og militær sejr for præsident Trump, der er blevet kritiseret af både Demokraterne og Republikanerne for sin nylige beslutning om at trække amerikanske styrker ud af Syrien.

Mange eksperter og politiske modstandere stiller sig imidlertid kritisk over for hans farverige og dramatiske omtale af Baghdadis død. Mens daværende præsident Barack Obama i 2011 bekendtgjorde Osama bin Ladens død i en kort, alvorsfuld tale, hvori han slog fast, at USA ville vinde over terrorismen ved at holde fast i sine frihedsidealer, valgte Donald Trump med vanlig dramatisk flair en anden tone.

Trump begyndte sin fortælling med et kryptisk tweet lørdag aften, hvori han erklærede, at ”noget stort er lige sket!” Under sit 40 minutter lange, vidtløftige pressemøde dagen efter godtede han sig åbenlyst over Bagh-dadis endeligt.

”Han døde som en hund, han døde som en kryster, klynkende, skrigende og grædende,” sagde præsidenten, der også betegnede Baghdadi som ”syg og fordærvet”.

Flere medier stiller spørgsmål ved, om præsident Trump pyntede på historien, idet den højopløselige livevideooptagelse af aktionen, som præsidenten så i situationsrummet, formentlig ikke inkluderede lyd. Andre påtaler præsidentens makabre og provokatoriske sprogbrug samt hans beslutning om at delagtiggøre offentligheden i detaljerne om aktionen, heriblandt brugen af hunde og den kendsgerning, at de amerikanske specialstyrker tog Baghdadis ligrester med sig.

”Det generede mig lidt, at præsidenten gav så mange detaljer. Fordi det er det, som inspirerer nogle terrorister,” siger Michael Morell, der var fungerende direktør for efterretningstjenesten CIA under præsident Obama, til tv-stationen CBS.

Præsident Trump er lige nu under voldsomt pres som følge af Demokraternes rigsretsundersøgelse af ham, og drabet på Abu Bakr al-Baghdadi giver ham et tiltrængt pusterum fra en daglig stormflod af politisk belastende historier. Selvom Trump roser de amerikanske specialstyrker, generaler og efterretningsfolk, som var involverede i aktionen, tager han selv en stor del af æren for at have prioriteret jagten på IS-lederen.

”Fra den dag, jeg satte mig i embedet, sagde jeg: ’Hvor er al-Baghdadi, hvor er al-Baghdadi’,” sagde Trump under pressemødet.

Ifølge amerikanske medier ser Donald Trump den succesrige aktion som en modvægt til rigsretsundersøgelsen, som delvist er baseret på en mistanke om, at han har brugt sin magt til at misbruge USA’s udenrigspolitik for egen vindings skyld i præsidentvalgkampen næste år. Allerede i søndags var præsident Trumps genvalgskampagne da også klar til at forvandle aktionen til politisk kapital. I en sms sendt til præsidentens tilhængere erklærer den:

”Trump har sørget for, at terrorleder nummer 1 er blevet stillet til ansvar – han SØRGER FOR USA’S SIKKERHED.”

Amerikanske luftfotos viser området, hvor IS-lederen Baghdadi blev dræbt i weekenden. – Foto:
Foto