Sexistiske kommentarer koster nobelpristager titlen som æresdoktor

En smagløs vittighed om kvinder i forsknings-laboratorier, koster æresdoktor ved University College London hans titel

Den 72-årige britiske videnskabsmand, Tim Hunt, er blevet tvunget til at trække sig som æresdoktor ved University College London og fra et udvalg i Royal Society - det kongelige videnskabsselskab - efter at han på et møde med kvindelige forskere og journalister i Sydkorea er kommet med sexistiske bemærkninger. Arkivfoto
Den 72-årige britiske videnskabsmand, Tim Hunt, er blevet tvunget til at trække sig som æresdoktor ved University College London og fra et udvalg i Royal Society - det kongelige videnskabsselskab - efter at han på et møde med kvindelige forskere og journalister i Sydkorea er kommet med sexistiske bemærkninger. Arkivfoto. Foto: Csaba Segesvari.

Nogle lidt for friske bemærkninger om kvinder i forskningslaboratorier har givet et voldsom bagslag for sir Tim Hunt, som i 2001 blev tildelt Nobelprisen i fysiologi/medicin.

Den 72-årige britiske videnskabsmand er blevet tvunget til at trække sig som æresdoktor ved University College London og fra et udvalg i Royal Society - det kongelige videnskabsselskab - efter at han på et møde med kvindelige forskere og journalister i Sydkorea sagde de nu famøse ord:

”Der sker tre ting, når der er piger i et laboratorium. Du forelsker dig i dem, de forelsker sig i dig, og når du kritiserer dem, så græder de.”

Takket være sociale medier som Twitter spredte bemærkningerne og ikke mindst kritikken heraf sig med en hastighed, der lå langt over flyveturens tilbage fra Sydkorea til London.

Blandt kritikerne var Connie St. Louis, der er lektor i videnskabsjournalistik ved City University i London, og som også deltog i seminaret i Sydkorea.

”De kvindelige koreanske forskere, der var vores værter, kiggede forfærdede på ham. Det var virkelig chokerende. Det var kulturelt ufølsomt og meget sexistisk,” fortalte hun til BBC News.

Tim Hunt undskyldte efterfølgende, men da var skaden allerede sket, og han blev presset til at frasige sig titlen som æresdoktor.

Det skete i et telefonopkald til hans hustru, Mary Collins, der også er professor ved University College London.

”Jeg fik at vide, at Tim skulle trække sig omgående, ellers ville han blive fyret,” fortalte hun i et interview med avisen The Observer.

Her forklarede hun videre, at nok var hans bemærkningerne dumme, men at han ikke er nogen sexist.

”Jeg er feminist, og jeg ville ikke finde mig i det, hvis han var sexistisk,” sagde hun med den tilføjelse, at det er hendes mand, der oftest står for madlavningen i hjemmet.

Da den første offentlige vrede havde lagt sig, begyndte fremtrædende videnskabsfolk - herunder otte nobelpristagere - at komme ham til forsvar.

”Sir Tim er blevet korsfæstet af ideologiske fanatikere,” sagde således professor André Geim fra Manchester University til avisen The Times.

Han delte i sin tid Nobelprisen med Tim Hunt og er stærkt kritisk over for den måde, University College London har håndteret sagen på.

Tilsvarende kaldte nobelpristageren Jack Szostak fra Harvard University det ”skræmmende at se, hvordan en dum bemærkning kan skabe en global brandstorm af kritik”.

Mange fremtrædende kvindelige akademikere har også blandet sig i debatten. Generelt kritiserer de den smagløse vittighed, men de mener, at reaktionerne er ude af proportioner.

”De reaktioner gør mere skade på kvinder, fordi det udstiller os som ofre, men vi er stærkere og bedre end det,” sagde Charlotte Vere til London Evening Standard.

Hun er direktør for foreningen af pigeskoler og har selv studeret naturvidenskab på University College London.

”Jeg ville give ham smæk bagi,” supplerede feminist og professor Mary Beard fra Cambridge University i avisenDaily Mail.

”Men jeg ville ikke smide ham ud af den akademiske verden. I øvrigt kan en forhastet kampagne mod en enkeltperson let fjerne fokus fra de underliggende emner, som handler om kvinder i naturvidenskab og den akademiske verden,” fortsatte hun.

Samme spørgsmål rejser det naturvidenskabelige tidsskrift Nature.

”Uanset om reaktionen har været retfærdig, så bliver hans bemærkninger udlagt som et eksempel på den forfærdende udbredelse af sexisme, der stadig er i den naturvidenskabelige verden,” skrev tidsskriftets lederskribent.

Foreløbig har debatten om Tim Hunt bølget frem og tilbage i snart to uger, men den er ikke ovre endnu. University College London vil på et bestyrelsesmøde i juli diskutere Tim Hunt, og hvorvidt nobelpristageren kan vende tilbage som æresdoktor.