Danmark bør kompensere for sin dystre fortid som slavenation

Meget af Danmarks rigdom er opbygget gennem slaveriet, og derfor bør Danmark kompensere indbyggerne, siger kritikere, som blandt andet foreslår et samarbejde om vedvarende energi

Danmark skal anerkende sin fortid og kan meget passende begynde med en undskyldning, mener Shelley Moorhead. –
Danmark skal anerkende sin fortid og kan meget passende begynde med en undskyldning, mener Shelley Moorhead. – . Foto: Ane Nordentoft.

”Det er ikke en stolt del af danmarkshistorien. Det er skamfuldt. Og det er heldigvis fortid,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen med et lettet smil efter den sidste af de få sætninger i hans nytårstale, der handlede om Dansk Vestindien.

I omkring 250 år var Danmark kolonimagt på de tre caribiske øer, og i knap 175 år havde danskerne slaver der.

Det skal Danmark kompensere, mener Shelley Moorhead, som er en af de mest markante kritikere af den danske fortid på øerne.

”Jeg er ikke sikker på, at særlig mange mennesker i Danmark forstår, hvad det handler om. Her på øerne er vi mange, der spørger os selv, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvordan vi får reetableret vores menneskelighed,” siger han.

Nok gik øerne væk fra slaveriet i 1848 og blev en del af USA i stedet for Danmark i 1917, men det er langtfra enden på historien, mener Shelley Moorhead.

”Det, der skete, var en kulturødelæggende, multigenerationsforbrydelse mod menneskeheden,” fastslår han.

Der er flere måder, Danmark kunne forsøge at gøre det godt igen. En af måderne kunne være et styrket samarbejde mellem Danmark og den tidligere koloni om for eksempel vedvarende energi.

Samme holdning har Gerville Larsen, næstformand for den 100-årskomité, der forbereder markeringen af årsdagen den 31. marts.

”For jer er det et dejligt varmt klima, for os er det en udveksling af teknologi, for eksempel inden for energi, affaldshåndtering og andre områder,” siger han.

I forbindelse med hundredåret bliver en forfalden tidligere kaserne i Christiansted omdannet til arkitektskole. På naboøen St. Thomas skal et gammel militærhospital omdannes til det første nationalmuseum på De Vestindiske Øer.

Danmark finansierer halvdelen af begge projekter som en form for jubilæumsgave.

”For os på St. Croix vil det forhåbentlig føre til en økonomisk opblomstring, at de unge kommer hertil. Derudover skal vi have dem til at tage sig af arven her og bygge videre på de gode principper inden for arkitektur og design,” siger Gerville Larsen, der selv er arkitekt.

Shelley Moorhead mener derimod, at hvis Danmark vil give sin tidligere koloni en gave, skal man begynde et helt andet sted.

”Vi har høj arbejdsløshed, en høj drabsrate og en energikrise her på øerne. Det ville hjælpe mere med en indsats inden for vedvarende energi, fattigdom eller arbejdsløshed. En arkitekstskole tjener kun den romantiserede ver-sion af historien.”