Danmark går i spidsen for kvinders ret til egen krop

25 år efter Beijing-erklæringen, der gjorde kvinders rettigheder til international topprioritet, lover en ny generation af globale ledere og aktivister nu at gøre arbejdet færdigt

Danmark repræsenteres i Paris af kronprinsesse Mary og minister for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen (S). Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark repræsenteres i Paris af kronprinsesse Mary og minister for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen (S). Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, kaldte i denne uge til feministisk kamp, da han åbnede ”Generation Lighed”, det internationale forum i Paris, som i dag afsluttes efter tre dages topmøde om arbejdet for ligestilling mellem kønnene.

Den generation, der med 189 landes deltagelse vedtog Beijing-handlingsplanen for pigers og kvinders rettigheder i 1995, har i disse dage givet stafetten symbolsk videre til en ny generation af politikere og aktivister. En af dem er den 17-årige chilenske ligestillingsaktivist Julieta Martinez, der på vegne af de unge generationer fik overdraget ansvaret for at fortsætte kvindekampen af Hillary Clinton, som i 1995 var amerikansk førstedame og en af Beijing-konferencens hovedtalere.

Et kvart århundrede senere repræsenterede også den første kvindelige vicepræsident i USA’s historie, Kamala Harris, sit land ved mødet, hvor også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, deltog digitalt.

Hovedbudskabet var, at arbejdet med at sikre rettigheder for piger og kvinder langtfra er færdigt, og den franske præsident langede ud efter de ”patriarkalske kræfter, der ønsker at udfordre de fremskridt, som er gjort på ligestillingsområdet”.

Samtidig med det internationale forum i Paris trådte Tyrkiet ud af Europarådets Istanbul-konvention om bekæmpelse af vold mod kvinder, og i Polen har kvinder i de seneste måneder demonstreret mod regeringens stramning af den i forvejen restriktive abortlovgivning.

Trods sejre, blandt andet for pigers ret til at gå i skole, skal topmødet i Paris derfor sætte en ny international dagsorden med en ”global accelerationsplan for ligestilling”, der kan sætte skub på arbejdet for kvinders og pigers rettigheder.

Arbejdet fra Beijing skal gøres færdigt, som lederen af FN’s kvindeorganisation, Phumzile Mlambo-Ngcuka, sagde ved mødet i Paris, og her vil Danmark spille en central rolle. Forud for topmødet har Danmark været blandt de ledende kræfter i det ene af de seks såkaldte handlingsspor, der skal sætte fokus på kvinders og pigers ret til at bestemme over egen krop. Danmark repræsenteres i Paris af kronprinsesse Mary og minister for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen (S). Med i posen har de 100 millioner kroner, som blandt andet skal gå til seksualundervisning og prævention til flere piger og kvinder.

”Pigers og kvinders ret til at bestemme over deres egen krop er udfordret mange steder i verden. Med vores bidrag kan vi forebygge mindst 480.000 uønskede graviditeter, 132.000 usikre aborter og 10.000 dødsfald blandt mødre og børn,” siger Flemming Møller Mortensen, der peger på, at coronakrisen i mange lande har gjort det sværere for kvinder at få adgang til prævention, hvilket har ført til uønskede graviditeter.

Samtlige 189 lande, der underskrev Beijing-erklæringen i 1995, skal i Paris forny deres løfter og handlingsplaner, og i alt forventes mødet at udløse løfter om op mod 250 milliarder kroner til ligestillingskampen for kvinder og piger fordelt over seks forskellige fokusområder, herunder bekæmpelse af vold mod kvinder, klimapolitik og økonomiske rettigheder.