Danmark involveret i israelsk pelsstrid

Israelsk Knesset-medlem beskyldes for at gå Danmarks ærinde i en sag om forbud mod brug af pelse til ortodokse hatte

Partierne gjorde, hvad de kunne, men mange vælgere var ligeglade med valget til Knesset. Selvom valgdag er lig med fridag i Israel, mente mange israelere, at de ikke havde tid til at stemme. -- Foto: Scanpix.
Partierne gjorde, hvad de kunne, men mange vælgere var ligeglade med valget til Knesset. Selvom valgdag er lig med fridag i Israel, mente mange israelere, at de ikke havde tid til at stemme. -- Foto: Scanpix.

Det var et historisk gennembrud for Den Internationale Koalition mod Pelse, da den for nylig indgik et kompromis med Israels ortodokse partier.

I en længere periode har koalitionen forsøgt at få vedtaget en lov mod brugen af pelse i Israel, men er hidtil stødt på modstand fra ortodokse kredse, der blandt andet bruger pels fra mink til deres hatte. Kompromiset betød, at det ville være muligt at få vedtaget loven, der støttes af 87 procent af befolkningen. Men den udvikling er Danmark, ifølge koalitionen, nu godt i gang med at spænde ben for, fordi danske minkfarme leverer pels til de ortodokse hatte.

Jane Halevy, der er grundlægger af Den InternationaleKoalition mod Pelse i Is- rael, beskylder Knesset- medlem Yohanan Plesner, der er i familie med Danmarks ambassadør i Tel Aviv, Lise-Lotte Plesner, for at gøre sin familie en tjeneste ved at varetage Danmarks interesser i sagen.

"En folkevalgt politiker bør repræsentere flertallet af befolkningen og afholde sig fra at misbruge sin stilling til at varetage sine egne og familiens interesser," siger Jane Halevy.

Lovforslaget mod brug af pelse er fremsat af Ronit Tirosh, der er medlem af det samme Kadima-parti som Yohanan Plesner. Men for nylig tog Yohanan Plesner sagen op med Israels handelsminister Benjamin Ben Eliezer og har tilsyneladende overbevist ham om, at lovforslaget ikke er en god idé.

Den udvikling kommer i kølvandet af et brev, udenrigsminister Lene Espersen (K) den 19. april 2010 sendte til Benjamin Ben Eliezer, hvori hun beder om hans hjælp til at bekæmpe lovforslaget.

"Jeg er meget bekymret for et muligt forbud mod pelshandel, som ikke kun vil skade danske interesser, men også vores fælles interesse i åbne markeder og den frie handels principper. Det er derfor, jeg beder om din hjælp," står der i brevet.

Lene Espersen tilføjer samtidig, at pelsindustrien i Danmark beskæftiger 25.000 personer med en årlig omsætning på omkring fem milliarder kroner.

Christian H. Hansen fra partiet Fokus mener, at de tal er overdrevne, men han mener også, at Danmark har et moralsk problem ved at modsætte sig det israelske lovforslag.

"Hvor er vores moral som mennesker, når vi holder vilde dyr indespærret i bure," spørger Christian H. Hansen, der samtidig mener, at det israelske lovforslag kan være et glimrende eksempel til efterfølgelse for andre lande.

Danmarks indblanding i sagen om det israelske lovforslag kritiseres fra flere sider i Israel.

"Vi har åbenbart nået et punkt, hvor lovforslag i Knesset først skal godkendes af Danmark. Den danske regering støttes af pelsavlere, som udenrigsministeren lader sig presse af. Herefter sætter hun sin ambassadør på sagen, som igen aktiverer sin "dukke", Yohanan Ples- ner, i det israelske parlament, skriver Koalition mod Pelse om sagen.

Nitzan Horowitz fra partiet Meretz har sendt et brev til Lene Espersen, hvori han beder Danmark blande sig uden om sagen.

"Helt alvorligt, fru minister. Israel er et varmt og fugtigt land. Vi har virkelig ikke brug for pelse. Og de, der stadig vil klæde sig i pels, kan bruge syntetiske varer. Der er ingen grund til at torturere og dræbe dyr for den sag," skriver Nitzan Horowitz.

Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra Yohanan Plesner.

allan@kristeligt-dagblad.dk