Danmarks rolle i en voksende verden er også på spil i morgen

Hvis Venstre vinder valget og sænker udviklingsbistanden, vil det ikke kun koste Latinamerika og Udenrigs-ministeriet dyrt. Det kan også skade danske interesser, påpeger ekspert

Vi vil fokusere på Afrika for at sikre større effektivitet og kvalitet. I dag støtter vi 2800 projekter i verden. Det er for mange for et lille land som Danmark, og vi må nedprioritere bistanden til ellers fornuftige projekter i Asien og Latinamerika, siger Venstres udviklingsminister, Jakob Ellemann-Jensen om fremtidens udviklingsbistand.
Vi vil fokusere på Afrika for at sikre større effektivitet og kvalitet. I dag støtter vi 2800 projekter i verden. Det er for mange for et lille land som Danmark, og vi må nedprioritere bistanden til ellers fornuftige projekter i Asien og Latinamerika, siger Venstres udviklingsminister, Jakob Ellemann-Jensen om fremtidens udviklingsbistand.

Der er uendeligt langt fra Bolivias Amazonas-område, hvor der hvert år svinder et areal på størrelse med Fyn i skovrydning, til Asiatisk Plads i København. Folketingsvalget i morgen kan dog blive en skæbnedag for både Latinamerika og for Udenrigsministeriet. Udfaldet har betydning for Danmarks engagement i verdens mest ulige region, og vinder blå blok, vil det medføre store besparelser på udenrigstjenestens arbejde.

I en økonomisk krisetid bør u-landsbistanden nedsættes til 0,7 procent af bruttonationalproduktet, og bistanden til Latinamerika og Asien udfases, siger Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen:

”Vi vil fokusere på Afrika for at sikre større effektivitet og kvalitet. I dag støtter vi 2800 projekter i verden. Det er for mange for et lille land som Danmark, og vi må nedprioritere bistanden til ellers fornuftige projekter i Asien og Latinamerika.”

Det er ikke første gang, at en regering svinger sparekniven over Latinamerika. I 2012 lukkede ambassaden i Nicaragua, mens ambassaden i Sydamerikas fattigste land, Bolivia, der stod til at lukke, overlevede regeringsskiftet. Frem til 2018 arbejder Danmarks eneste udviklingsambassade i Latinamerika med at fremme bæredygtig vækst, oprindelige folks rettigheder og et godt retssystem. Desuden leder Danida frem til i år et regionalt menneskerettigheds- og miljøprogram, der skal mindske straffrihed i Guatemala, Honduras og Nicaragua.

Hvis Venstres milliard-besparelser på udviklings-bistanden bliver en realitet, kan det ramme en ny treårig fase af det regionale menneskerettighedsprogram. Samtidig vil Venstres plan med-føre besparelser i udenrigstjenestens arbejde på 130 millioner kroner årligt. Det vil betyde 200 færre medarbejdere på Asiatisk Plads, eller at 10 danske ambassader må lukke.

”Det vil ikke kun ramme fattige mennesker i Latinamerika og Asien, men også udenrigstjenesten, der er vital for at sikre vores udenrigspolitiske interesser og eksportmarked. Det vil være historisk dårlig timing. For den verden, vi ser nu, kalder på et større udenrigspolitisk engagement, ikke på et mindre,” siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Anne Marie Ejdesgaard Jeppesen, Leder for center for latinamerikastudier på Københavns Universitet, har også tændt advarselslamperne.

”Danmark har fremmet demokratisering, naturbevarelse samt kvinders og oprindelige folks rettigheder i regionen. Situationen i Mellemamerika er meget skrøbelig, og selvom Bolivias økonomi er i fremgang, er der fortsat brug for støtte til de sociale, politiske og kulturelle strukturer, der kan sikre, at væksten kommer landenes store fattige befolkning til gode. Hvis vi trækker bistanden bort, lader vi en masse mennesker i stikken, og Danmark vil miste troværdighed i det internationale samfund,” siger hun.

Spørgsmålet er dog ikke kun, om udsatte grupper i Latinamerika kan klare sig uden dansk støtte, påpeger Lars Engberg-Pedersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS. Spørgsmålet er også, om Danmark kan klare sig uden en verdensdel, der er en stadigt mere betydningsfuld økonomisk og politisk spiller.

”Udviklingsbistand er et vigtigt værktøj, som ikke kun handler om fattigdomsbekæmpelse, men også om udenrigspolitik og eksport. Uden bistand til Latinamerika risikerer vi at indskrænke vores politiske og økonomiske indflydelse i en region, der er på vej frem, ” siger han og uddyber:

”I en verden med enorme geopolitiske forandringer og globale kriser er det også vigtigt, at Danmark understøtter det politiske samarbejde på den internationale scene, og at vi giver økonomiske midler til at sætte ind mod klimaforandringer og sygdomsepidemier.”

Udenrigsministeren mener også, det er vigtigt at støtte eksempelvis klimapolitiske tiltag i udviklingslande.

”Vækstøkonomier i Latinamerika og Asien skal til at træffe en række strategiske valg om energi, fødevareproduktion og sundhed, som kalder på dansk støtte og knowhow inden for grøn omstilling. Hvis vi udfaser samarbejdet, går det ikke kun ud over nogle af verdens fattigste mennesker, men også dansk eksportmarked og de klimapolitiske interesser,” siger Martin Lidegaard.