Dansk børnebog beskyldes for at fremme homo- og transseksualitet

En dansk børnebog udgivet af Ligestillingsministeriet beskyldes i blandt andet Letland for at vende op og ned på traditionelle kønsbegreber og fremme homo- og transseksualitet.

En dansk børnebog skyldes i blandt andet Letland for at vende op og ned på de traditionelle kønsbegreber samt at fremme homoseksualitet eller transseksualitet
En dansk børnebog skyldes i blandt andet Letland for at vende op og ned på de traditionelle kønsbegreber samt at fremme homoseksualitet eller transseksualitet.

I Rikkes familie ved de alt om biler, men hun har aldrig selv haft en legetøjsbil. Hun sidder med bilen i hånden, da hun opdager, at hun har Spiderman over det hele. På dynebetrækket, på hovedpuden og på lagenet. Ja, selv på sin pyjamas. Rikke sover ellers altid i natkjole, og hvor er hendes forhæng med de lyserøde blomster?

Sådan lyder et uddrag af den danske børnebog Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida, som Ligestillingsministeriet udgav i 2008 til landets børnehavebørn.

Bogen er siden blevet positivt modtaget i adskillige EU-lande men i blandt andet Letland møder den nu stor modstand.

Her valgte ministeren for det lettiske velfærdsministerium, Ilze Vinkele, for nylig at udgive bogen i en lettisk oversættelse, hvilket nu har vakt stor harme i en række af landets familieorganisationer og religiøse grupper.

Nationalistiske og konservative kræfter beskylder børnebogen for at vende op og ned på de traditionelle kønsbegreber samt at fremme homoseksualitet eller transseksualitet. Derfor forlanger de nu ministerens afgang, skriver Berlingske.

Natalija Magazeina fra organisationen Den Moralske Revolution siger til Baltic News Service, at bogen slet ikke handler om lighed mellem kønnene men derimod om kønsforandring

Samfundet har brug for piger, der erkender deres femininitet og skønhed og forstår, hvad det vil sige at være kvinde og mor. Samtidig skal drenge udvikle deres maskulinitet, ansvar for familie og mod til at forsvare deres stat," siger hun ifølge Berlingske.

LÆS OGSÅ: Kirkeminister skriver børnebog om helligdagsstrid

Bogens forfatter Louise Windfeldt mener, at letterne fejltolker bogen, som er målrettet femårige børn og et dansk publikum. Hun har også mødt modstand fra Litauen, som har ønsket at rette titlen til noget i retning af Frederiks mærkelige tirsdag.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) beklager den måde, blandt andet Letland har modtaget bogen på.

Han skriver følgende om sagen på sin Facebook-side:

Der sker i stigende grad en tilbagerulning af ligestillingen i mange lande - Der stilles spørgsmålstegn ved kvinders fundamentale rettigheder. Nogle af dem, der har tordnet over bogen, er netop kræfter, der forsøger at tilbagerulle ligestillingen. Bogens ærinde er ikke, at piger og drenge skal være ens. Det handler i al sin enkelthed om at skabe lige muligheder."