Prøv avisen

Dansk Folkeparti brænder broer

Som øverste religiøse autoritet i Det Palæstinensiske Selvstyre har stormuftien af Jerusalem, Muhammed Hussein fordømt Dansk Folkepartis valgplakat.

Enhver krænkelse af profeten Muhammed er aldeles uacceptabel og med til at brænde broerne mellem Vesten og de muslimske lande, mener stormuftien i Jerusalem

Stormuftien af Jerusalem, Muhammed Hussein, tager imod sin danske gæst uden for sit kontor i Ramallah. Han er lille og sammenbidt, men smiler venligt.

Som øverste religiøse autoritet i Det Palæstinensiske Selvstyre har han fordømt Dansk Folkepartis valgplakat. I dag ønsker han at uddybe sin vrede og skuffelse over partiets brug af profeten Muhammed i den danske valgkamp.

Jeg takker dig for at komme, siger han hurtigt, før samtalen drejer ind på Dansk Folkepartis valgplakat. En plakat, som stormuftien ikke selv har set, men som alligevel vækker hans vrede og fordømmelse.

Hør her, siger han.

Ethvert angreb på religiøse symboler er aldeles uacceptabelt.

Han taler både om Jyllands-Postens 12 Muhammed-karikaturer og Dansk Folkepartis valgplakat. For Jerusalems stormufti er sagen nøjagtig den samme.

Generelt er situationen på Vestbredden dog en ganske anden i dag. Dannebrog bliver ikke brændt af i de palæstinensiske byer som under Muhammed-krise. Måske fordi Dansk Folkepartis valgplakat endnu ikke er kendt blandt den brede befolkning.

Visse symboler skal aldrig berøres. Ikke i aviser og ikke i valgsammenhænge. Disse symboler skal respekteres, siger han og afviser, at begrebet ytringsfrihed kan omfatte religiøse symboler og profeter.

Her er der nemlig tale om en bevidst provokation og et ulovligt angreb ifølge Jerusalems stormufti.

Der gør ingen forskel, om Muhammed bliver krænket i en avis eller af et politisk parti. I Danmark bliver den slags publikationer beskyttet af ytringsfrihed. Vi har intet imod ytringsfrihed, så længe ytringsfriheden ikke bruges som en provokation eller et angreb på visse befolkningsgrupper. Krænkelser af profeten har intet med ytringsfrihed at gøre. Det er et angreb, som har en negativ virkning på de muslimske kredse i Danmark.

Men ikke nok med det. Dansk Folkepartis valgplakat er ifølge stormuftien med til at nedbryde mulighederne for en diplomatisk dialog mellem Vesten og de muslimske lande også selvom sikkerhedssituationen ikke vil udvikle sig på samme måde som under krisen, som Jyllands-Postens karikaturer affødte.

Offentliggørelsen af sådan en valgplakat er med til at brænde broerne mellem Vesten og de muslimske lande, siger sheik Muhammed Hussein.

Selvom det er Dansk Folkeparti, der har offentliggjort plakaten og derfor er den krænkende part set fra stormuftiens synsvinkel holder han den danske regering ansvarlig for episoden.

Det er den danske regerings ansvar at stoppe den slags provokationer mod profeten Muhammed og religiøse symboler og dermed også Dansk Folkepartis valgplakat, siger stormuftien og lover, at protesterne fra den muslimske verden vil fortsætte, så længe profeten Muhammed krænkes.

Den muslimske verden vil ikke tie, når den ser sin profet blive krænket i Vesten, siger han.

Dette er ikke en opfordring til vold, for jeg foretrækker altid fredelige løsninger på alle problemer. Men den nuværende situation bevæger sig i den forkerte retning, mest fordi vestlige lande gang på gang krænker hele verdens muslimer ved at lade profeten Muhammed udstille.

allan@kristeligt-dagblad.dk