Prøv avisen

Dansk pres udsætter israelsk pelslov

epa01540236 A picture dadted 03 November 2008 of veteran Israeli left-wing politician Yossi Beilin of the Meretz party sitting in the Knesset (Parliament) in Jerusalem during a special session in his honour as he retires from Israeli political life. EPA/YOSSI ZAMIR ISRAEL OUT

Udenrigsminister Lene Espersen (K) får Israel til at udskyde forbud mod import af pels. Israelsk politiker med danske aner beskyldes for at pleje personlige interesser

Mens verdens dyrevenner er rasende, kan dansk diplomati notere sig en midlertidig sejr. Israels handelsminister, Benjamin Ben Eliezer, har efter dansk pres vendt sig mod et lovforslag, der skulle forbyde import af blandt andet danske pelse til Israel. Og i stedet for at blive det første land i verden, der forbyder salg af pelse, styrer Israel nu mod en udsættelse af debatten til begyndelsen af september.

Jane Halevy fra Den Internationale Koalition mod Pelse mener, at hele sagen lugter af personlige interesser og beskylder Knesset-medlem Yohanan Plesner, der er i familie med Danmarks ambassadør i Tel Aviv, Lisse-Lotte Plesner, for at gå sin families – og Danmarks – ærinde i sagen om pelsene.

Handelsminister Benjamin Ben Eliezer, der oprindeligt støttede forbuddet mod import af pelse, ændrede sit synspunkt efter samtale med Yohanan Plesner fra Kadima-partiet, der er i opposition til Likud-premierminister Benjamin Netanyahus fem-parti koalitionsregering. Forslaget om importforbuddet er fremsat i Knesset af Plesners partifælle Ronit Tirosh.

38-årige Yohanan Plesner afviser, at der skulle være noget galt i, at han som tidligere dansk statsborger plejer Danmarks interesser i det israelske parlament.

"Jeg blev kontaktet af den danske ambassadør i Tel Aviv, Lisse-Lotte Plesner, og som formand for Israels venskabsforening med Danmark blev jeg bedt om at blande mig i sagen," siger Yohanan Plesner.

Det resulterede i en samtale mellem Yohanan Plesner og Benjamin Ben Eliezer fra Arbejderpartiet, hvorefter sidstnævnte ændrede sit syn på sagen og udsatte debatten til den 2. september.

"Jeg er ikke drevet af personlige interesser, men jeg er den rette til at tage sagen op, og jeg er meget stolt af at kæmpe for at bevare det gode forhold til Danmark. Jeg ved godt, der er stor folkelig opbakning bag lovforslaget, men som det er formuleret i øjeblikket, vil det skade den frie handel mellem Israel og andre lande," siger han.

Ifølge Jane Halevy fra Den Internationale Koalition mod Pelse bakker 87 procent af den israelske befolkning op omkring et forbud mod import af pelse. Dyreværnsorganisationer fra en række lande ser frem til et israelsk forbud mod import af pelse, da det forventes, at et sådant skridt vil skabe en dominoeffekt, hvor andre lande vil vedtage lignende love.

Den 19. april sendte udenrigsminister Lene Espersen (K) et brev til den israelske handelsminister, hvori hun fremhævede, at netop en israelsk lov mod pelse vil skade handelen mellem Israel og Danmark. Ifølge Lene Espersen ligger Danmarks indtægter fra pelsindustrien på godt fem milliarder kroner om året.

Det israelske lovforslag sigter mod at forbyde import af mink- og rævepelse, der blandt andet bruges til ortodokse jøders hatte, også kaldet schtreimel.

allan@kristeligt-dagblad.dk