Prøv avisen

Dansk prinsesses gravsted i Vatikanet åbnet i jagten på forsvundet pige

Den tyskfødte danske prinsesse Charlotte Frederikke, der døde i Rom i 1840, fik torsdag åbnet sin grav på den tyske kirkegård ved siden af Peterskirken. Hendes søn, kong Frederik den Syvende, som efter forældrenes skilsmisse som et-årig blev adskilt fra sin mor, fik opsat en mindeplade og statuen ”Fredens Engel” på hendes grav. – Foto: Vatican Media/AFP/Ritzau Scanpix

36 år gammel bortførelse af en 15-årig italiensk pige kædes sammen med gravstedet for Frederik den Syvendes mor, men graven var tom, da den blev åbnet torsdag

Gravstedet for prinsesse Charlotte Frederikke, mor til den danske kong Frederik den Syvende og begravet på den tyske kirkegård i Vatikanet i Rom, blev åbnet i går. Det skete som led i jagten på de jordiske rester af en 15-årig pige, der var statsborger i Vatikanet, og som forsvandt sporløst i den italienske hovedstad for 36 år siden.

Et større opbud af retsmedicinere, familiemedlemmer og repræsentanter for Vatikanet deltog under stor pressebevågenhed, da to grave på kirkegården blev åbnet fra morgenstunden. Den ene grav skulle være sidste hvilested for en tysk prinsesse, Sophie von Hohenlohe, der døde i Rom i 1836. Den anden var det gravsted, som kong Fredrik den Syvende rejste for sin mor på Campo Santo Teotonico ved siden af Peterskirken efter hendes død i Rom i 1840.

De to grave, som har ligget fredeligt og uforstyrret på kirkegården i snart 200 år, er udsmykket med en engel. Derfor blev de åbnet.

Familien til den 15-årige romerske skolepige Emanuela Orlandi havde nemlig fået et tip om, at de skulle lede efter hendes lig på den kirkegård dér, ”hvor englen viser vej”, og havde derfor bedt Vatikanet om tilladelse til at åbne gravene.

Sagen om Emanuela Orlandi er et mysterium, som stadig i dag optager den italienske nation. Utallige gange siden hendes forsvinden er der dukket nye oplysninger og rygter op, som hver gang rydder forsider og påkalder en enorm interesse. Hun forsvandt i juni 1983 på vej fra en musikklasse til sit hjem.

Familien er overbevist om, at hun blev bortført, og den tror, at forbrydelsen har forbindelse til Vatikanet. Pigens far arbejdede for pavestaten, og familien boede indenfor Vatikanets mure. Familien tror, at der den dag i dag er nogen eller nogle i Vatikanet, som ved, hvad der skete med pigen.

Gennem årene har der været utallige konspirationsteorier. En af de mest fremherskende er, at hun blev bortført af en dengang meget indflydelsesrig bande i Rom, Magliana-banden, i et forsøg på at presse pavestaten til at betale de penge tilbage, som banden havde tabt, da Ambrosia-banken kollapsede. Vatikanet var hovedaktionær i banken, der gik ned efter afsløringer af en mængde lyssky transaktioner.

Bortførelsen af pigen blev kendt, da pave Johannes Paul den Anden i sin tale på Peterspladsen den første søndag i juli for 36 år siden appellerede til bortførerne om at frigive pigen.

Siden har familien og mange andre ledt efter hende, altså senest torsdag på den tyske kirkegård, men endnu engang uden resultat. Hendes rester lå ikke i nogen af de to grave, men der lå heller ikke noget andet. Gravstederne var – overraskende – tomme, fortalte pigens bror, Pietro Orlandi torsdag:

”Jeg regnede med alt, men ikke, at de var tomme,” sagde han til avisen Il Messagero.

Så spekulationerne går nu videre, især i retning af, om andre er kommet først og har fjernet alt.

Tilbage på gravstedet for den danske prinsesse står skulpturen ”Fredens Engel” af billedhuggeren Jens Adolf Jerichau. Den danske kunstner fik bestillingen af Frederik den Syvende. Hans mor, Charlotte Frederikke, blev skilt fra hans far, Christian den Ottende, i 1810, efter at hun havde haft en affære med en musiklærer. Hun blev først forvist til Horsens, men fik efter nogle år lov til at rejse til Rom, hvor hun boede til sin død.