Dansk stolthed består trods semifinale-nederlag

Fodboldlandsholdet har formået at bringe danskere sammen, men også skabt en større respekt om Danmark i England

For de to 19-årige unge kvinder Lea Margrethe Larsen (tv.) og Helena Woidemann var EM-semifinalen den perfekte afslutning på deres ophold i London.
For de to 19-årige unge kvinder Lea Margrethe Larsen (tv.) og Helena Woidemann var EM-semifinalen den perfekte afslutning på deres ophold i London. Foto: Bjarne Nørum .

De såkaldte almindelige danskere bosat i Storbritannien tog over, da de typiske danske fans ikke kunne rejse til semifinalen ved EM i fodbold i London. 

For forstander Connie Yilmaz Jantzen fra Dansk KFUK i London var det en meget stor oplevelse at være på Wembley Stadion.

”Det var en unik mulighed og privilegium for os, der bor i London og Storbritannien. Men det var også noget, vi selvfølgelig skulle gøre, når situationen er som den er; at give vores fulde og hele opbakning til landsholdet. Jeg er ikke normalt en, der går til fodbold, men der har for mig aldrig været en bedre anledning,” fortæller hun efter kampen.

 ”Ikke mindst før kampen, hvor danske og engelske fans var blandede uden for Wembley, oplevede jeg en rigtig god og venligsindet stemning på tværs af fans. Men det var også fantastisk at være blandt så stor en gruppe danskere, som til daglig bor og lever sammen med briterne. Her var jeg overhovedet ikke i tvivl om, at der er en kæmpe loyalitet og kærlighed til Danmark og landsholdet."

Og slutfløjtet endte med et dansk nederlag på 2-1 efter forlænget spilletid og drama i form af et tvivlsomt straffespark til England. 

”Selvom skuffelsen var stor, så var der en kæmpe stolthed over, at Danmark alt andet lige stod distancen, ikke lod sig intimidere af en langt større nation og publikum. Det blev markeret, da den danske tribune klappede taktfast ad spillerne efter kampen,” siger Connie Yilmaz Jantzen. 

Ikke alle havde valgt at tage til Wembley Stadion. På den nordiske restaurant Ekte i Londons finanscentrum City var Johanna Asmussen en af de omkring 60 personer, der fulgte kampen på skærmen, mens de spiste karrysild og frikadeller.

”Jeg er selvfølgelig ærgerlig, for de gjorde det rigtigt godt,” sagde hun, efter at det stod klart, at det danske fodboldeventyr er slut i denne omgang. 

De næsten fire uger med EM startede for Danmarks vedkommende med åbningskampen mod Finland, hvor Christian Eriksen faldt om med hjertestop i Parken i København. Og derfor har forløbet været helt særligt for Johanna Asmussen. 

”Jeg er halvt finne og halvt dansk,” fortæller Johanna Asmussen, der til dagligt arbejder som teamleder i det britiske miljø- og landbrugsministerium.

Her har hun også fra kolleger mødt kærlige drillerier op til kampen. Hun taler om, hvordan fodbold nærmest har skabt en folkebevægelse blandt danskere i London.

”Og jeg tror også, at det danske landsholds indsats har skabt en større respekt om Danmark her i Storbritannien. Ikke mindst fordi vi har givet dem en meget sværere kamp, end de havde regnet med,” fortæller Johanna Asmussen, som allerede i de første 10 minutter efter kampen havde fået mange kommentarer på Facebook.

Flemming Kloster Poulsen, præst ved den danske kirke i London, var også på plads på stadion. 

”Det var en kæmpestor oplevelse at være med på Wembley sådan en smuk sommeraften. Der var en kanonstemning blandt de over 7000 danske tilskuere. Her var følelsen af et stort spontant fællesskab, hvor Dannebrog, sproget og sangene bandt os sammen. Det var en flot kamp. Danmark spillede virkelig godt, men England var en klasse bedre i længden og vandt fortjent,” lyder opsummeringen fra Flemming Kloster Poulsen. 

For de to 19-årige unge kvinder Lea Margrethe Larsen og Helena Woidemann var EM-semifinalen den perfekte afslutning på deres ophold i London.

Senere i dag, torsdag, sidder de på flyveren hjem til Danmark efter henholdsvis et halvt og helt år i London. 

”Det har været stressende at finde ud af, hvordan vi fik billetter, for alle ville ind til kampen og støtte. Og uanset resultatet, så forventer vi en mega-oplevelse. Jeg har aldrig været til en landskamp, kun superligakampe,” fortalte Helena Woidemann, der er fra København og Brøndbyfan, forud for kampen.

Pigerne skrålede inden semifinalen med på fodboldsangene, og de har erfaringen, for de har overværet alle de danske kampe, som er blevet vist på storskærm ved Tower Bridge.

”Det har virkelig været godt for os danskere i London, at vi har kunnet mødtes om fodboldkampene,” siger Lea Margrethe Larsen.

”Særligt fordi vi ikke har haft muligheden for at rejse hjem på besøg i Danmark, mens vi har været her,” supplerer Helena Woidemann.

Lea Margrethe Larsen og Helena Woidemann startede dagen sammen omkring tusind rød-hvide klædte danskere til arrangementet ”Danskerne overtager London”, hvor der blev varmet op til kampen onsdag eftermiddag med fællessang, fadøl og pizzaskiver.

”Vi bruger nok 1000 til 1500 kroner i dag,” fortæller Lea Margrethe Larsen, der kommer fra Nyborg.

Billetten til Wembley alene koster knap 750 kroner i den billigste kategori, og hertil kommer landsholdstrøjer, mad og drikke og i den beskedne ende de rød-hvide plyskasketter med horn, som de fandt på lageret i dansk KFUK i London.

”Rygterne vil vide, at de er fra 1992, og vi betalte 25 kroner for dem,” fortæller Lea Margrethe Larsen, der i et halvt år har været ansat som allround assistent på KFUK. Her har hun mødt Helena Woidemann, der i et år har været i praktik hos The Danish-UK Association.