Dansk-syrer: Nødvendigt, at Vesten blander sig

Selvom Saadou Mourched frygter for sin families sikkerhed i Syrien, mener han, det er på høje tid, at Vesten reagerer

Saadou Mourched har boet i Danmark i 43 år, men er i disse dage ofte i kontakt med familie og venner i Syrien. – Privatfoto.
Saadou Mourched har boet i Danmark i 43 år, men er i disse dage ofte i kontakt med familie og venner i Syrien. – Privatfoto. Foto: privatfoto.

Indimellem høres skudvekslinger i det fjerne, men ellers forløber dagligdagen på mange måder, som den plejer. Folk passer deres arbejde, og butikkerne holder åbent. Damaskus er dog præget af mange strøm- og vandafbrydelser, og maden er blevet dyrere. Dagligdagen er også præget af frygten for, hvad et muligt militærangreb vil betyde. Sådan lyder meldingen fra familien i Damaskus, når dansk-syriske Saadou Mour-ched ringer for at høre nyt et par gange om ugen.

Den 70-årige socionom og journalist Saadou Mourched er en af de godt 3000 herboende syrere.

LÆS OGSÅ: USA er presset til handling

Flere af mine venner bor nær militære installationer, og de er på vej væk. Mine forældre er over 90 år og bor i centrum af Damaskus. De mærker ikke krigen så meget og bliver holdt i uvidenhed af medierne om, hvad der foregår. Mine tre søskende passer deres arbejde som henholdsvis lærer, læge og tandlæge, for de skal jo have brød på bordet. I både hovedstaden og de områder, der er kontrolleret af den syriske oprørshær, forsøger parterne at få en normal hverdag til at fungere. Men i de oprørskontrollerede områder er der udbredt mangel på mad og medicin, fortæller Saadou Mourched, som understreger, at hans familie som alle andre syrere er forsigtige med at udtale sig om situationen af frygt for repressalier.

Selvom Saadou Mourched er bekymret for konsekvenserne af en militær indgriben, mener han, at Vesten er nødt til at blande sig i en konflikt, der har kostet 100.000 mennesker livet.

Det syriske oprør begyndte fredeligt, men er blevet bekæmpet med uhørt brutalitet af Bashar al-Assad. I flere år har syrerne tryglet om en international reaktion, men den kom aldrig, fordi Vesten var bange for en gentagelse af Irak og Afghanistan, siger Saadou Mourched.

Selv håber han, at truslen om en militær aktion omsider vil få landets diktator, Bashar al-Assad, til at flygte ud af landet, fordi han indser, at han ellers vil komme til at dele skæbne med en diktator som Saddam Hussein. Saadou Mourched påpeger, at Syriens fortsatte eksistens afhænger af, om der kan opnås en aftale om deling af magten mellem de forskellige religiøse og etniske grupper.

Syriens forskellige grupper har levet fredeligt sammen i århundreder, og jeg tror, landet vil kunne holde sammen også efter fjernelsen af Assad, lyder det fra den herboende syrer.