Dansk udviklingshjælp går tabt i israelske nedrivninger

Over 100 palæstinensere står uden tag over hovedet, og danske udviklingspenge er gået tabt, efter at Israel er begyndt at rive en række landsbyer ned på Vestbredden

Ali Muhammed Jabareen har fået sit hjem i landsbyen Jinba i den såkaldte Firing Zone 918 på Vestbredden revet ned.
Ali Muhammed Jabareen har fået sit hjem i landsbyen Jinba i den såkaldte Firing Zone 918 på Vestbredden revet ned. Foto: Nikolaj Krak

110 palæstinensere står uden tag over hovedet, efter at Israel i tirsdags begyndte nedrivningen af en række landsbyer i nærheden af Hebron i den sydligste del af Vestbredden.

Samtidig er vestlig udviklingshjælp gået tabt, da mange af husene er bygget med støtte fra blandt andet EU. Folkekirkens Nødhjælp har med Danida-penge støttet byerne med et solcelleanlæg til godt 130.000 kroner til at producere strøm. Også det er forsvundet, efter nedrivningen er begyndt.

”Det er svært at forstå meningen med at rive menneskers hjem ned og konfiskere den nødhjælp, de i høj grad har brug for. Det er i direkte strid med den humanitære folkeret. Og det er desværre langtfra et enestående tilfælde. Vi oplever et stærkt bekymrende og øget pres på vores humanitære arbejde,” siger Antony Grange, landedirektør for Folkekirkens Nødhjælp.

Nedrivningen er resultatet af en 17 år lang retssag. Israel ønsker at bruge et næsten 30 kvadratkilometer stort område af Vestbredden kaldet Firing Zone 918 til militært skydeterræn. Problemet er, at der ligger 12 palæstinensiske landsbyer med godt 1500 indbyggere i det område.

”De siger, vi ikke har tilladelse til at bo her. Men hvem er de, der kan sige det? Både min far og hans far og generationen før ham har boet her,” siger 54-årige Ali Muhammed Jabareen, mens han balancerer på bunken af murbrokker, der ligger, hvor hans hjem stod for mindre end et par døgn siden.

Retssagen har ligget i dvale i lang tid. De israelske myndigheder siger i en udtalelse, at de i flere år har forsøgt at indgå et kompromis med palæstinenserne. Da det ikke lykkedes, besluttede den israelske hær at gå i gang med nedrivningen af det, myndighederne ser som ulovlige bygninger, da de er bygget uden israelsk tilladelse i et militært område. Højesteret har dog senest besluttet, at nedrivningerne skal indstilles i en uge, efter palæstinenserne har indgivet en klage.

Yehuda Shaul, der er medstifter af organisationen Breaking The Silence, som består af tidligere israelske soldater, siger, at Israel slet ikke udsteder byggetilladelser til palæstinensere i det område. Derfor er folk tvunget til at bygge uden tilladelse. Han mener, at nedrivningen handler om andet end ønsket om at få mere plads til skydebaner:

”Målet er meget klart. Det handler om at opsplitte det palæstinensiske samfund og skubbe dem ud af område C (de godt 60 procent af Vestbredden, der er under israelsk kontrol, red.) og samle dem i de store byer,” siger han og understreger, at uden område C er en to-statsløsning irrelevant for palæstinenserne.

Nedrivningen af husene, der tilhører en af de fattigste grupper i det palæstinensiske samfund, er blevet kritiseret af blandt andet EU samt en række menneskeretsorganisationer.

Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), er enig i kritikken.

”Konfiskering af land og nedrivninger af palæstinensiske boliger er en alvorlig trussel mod målsætningen om en to-statsløsning. EU har taget afstand fra nedrivningerne og har ved tidligere lejligheder opfordret Israel til at omgøre sådanne beslutninger. Den linje støtter vi fra dansk side,” skriver han i en mail.