Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Dagens overblik

Danske forskere understøtter Kinas overvågning, Jesu hudfarve skaber debat, og firma gør op med stereotyper om orker

Dagens overblik handler blandt meget andet om danskere forskere, der har gjort det nemmere for Kina at overvåge befolkningen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix, Nf/Ritzau Scanpix og Agencja Gazeta/Reuters/Ritzau Scanpix

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Alle statuer, der forestiller en hvid Jesus, er udtryk for racisme og bør rives ned.

Synspunktet kan man læse på det sociale medie Twitter, og det tilhører ikke hvem som helst. Det er den amerikanske aktivist fra bevægelsen Black Lives Matter, Shaun King, som har sendt tweetet ud til sine mere end én million følgere.

”Ja, jeg mener, at statuerne af den hvide europæer, de hævder er Jesus, også skal tages ned. De er en form for hvidt overherredømme.”

Hans udsagn er blevet kritiseret, blandt andet af flere konservative amerikanere. Men hans kritik af Vestens brug af Jesus rejser faktisk en tiltrængt debat, mener flere forskere i dagens Kristeligt Dagblad. For der er god grund til at oplyse om, at Jesus ikke var hvid, men mellemøstlig af udseende.

Spørgsmålet er dog, om ikke den viden bedre kunne formidles gennem oplysning end nedrivning, mener lektor og redaktør af det arkæologiske tidsskrift TEL.

Lad os for en stund lægge statuedebatten på hylden og se nærmere på, hvad dagen ellers byder på af nyheder fra ind- og udland.

Forskere på Aalborg Universitetet har ifølge Politiken hjulpet et kinesisk overvågningsfirma med at udvikle en algoritme, der kan føre til undertrykkelse af befolkningen. Hikvision, som selskabet hedder, har bidraget til krænkelser af menneskerettigheder i Xinjiang-provinsen, hvor op mod én million uighurer, en etnisk muslimsk minoritet, sidder fængslet i såkaldte genopdragelseslejre.

Muslimer uden for Saudi-Arabien kan glemme alt om pilgrimsrejser til Mekka i år. Udenlandske pilgrimme må nemlig ikke komme ind i landet på grund af coronavirus, meddeler Saudi-Arabien ifølge Ritzau og flere internationale medier. Sidste år deltog 2,5 millioner i pilgrimsfærden, der er en af islams fem søjler.

Et andet sted i Mellemøsten er der også postyr. I Jerusalem i Israel er et LGBT-banner, der hang på den amerikanske ambassades ydermur, blevet fjernet. Det var byens viceborgmester, Aryeh King, der bad myndighederne om at fjerne banneret, fordi man angiveligt havde modtaget klager fra indbyggerne. "De fleste jøder, kristne og muslimer i byen er imod det,” siger han til amerikanske National Public Radio (NPR). Efter intens mediedækning blev banneret hængt op igen tirsdag aften.

I mandagens overblik fortalte vi historien om statuen af den dansk-norske præst Hans Egede i Nuuk, som var blevet udsat for hærværk. Medlem af Folketinget for det grønlandske parti Siumut, Aki-Matilde Høegh-Dam, vil ikke støtte selve hærværket, men hun forstår, at folk vandaliserer statuen. ”Den er symbolet på koloniseringen af Grønland og symbolet på den vold, der blev udøvet,” siger hun til TV2. Hun foreslår, at Hans Egede-statuen bliver fjernet og kommer på museum.

I kølvandet på amerikanske George Floyds død har ét spørgsmål været gennemgående: Hvordan kommer USA politibrutaliteten til livs? Svaret findes måske i den tyske hovedstad Berlin, skriver New York Times. Selvom man ikke kan sammenligne politiets historie i USA med historien om tysk politi under nazisterne, kan det amerikanske politikorps måske drage nyttige erfaringer om, hvad det kræver for et samfund at gentænke de institutioner, der skal håndhæve loven.

I modebranchen, filmverdenen og i erhvervslivet har man længe haft fokus på mangfoldighed og diversitet. Men nu har rollespilsbranchen tilsyneladende også taget plusordene til sig. Det skal nemlig være slut med at fremstille orker som onde og dyriske, lyder det fra firmaet bag rollespillet ”Dungeons & Dragons” ifølge DR. Foruden et mere nuanceret billede på væsner som dværge, orker, elvere og gnomer vil man også bestræbe sig på, at menneskeracen i rollespillet ikke kun opfattes som et hvidt menneske fra middelalderens Nordeuropa.

Det sker også i dag:

  • Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol behandler dansk appelsag, som Danmark tabte tidligere på året til en psykisk syg tyrkisk statsborger, som er blevet idømt en udvisningsdom.
  • Retssagen mod Rasmus Paludan fortsætter ved retten i Næstved, hvor han er tiltalt i 14 nye sager, herunder for overtrædelse af racismeparagraffen, for æreskrænkelse og for at køre hasarderet med en person liggende på køleren af sin Audi.
  • Rusland markerer 75-årsdagen for Nazitysklands nederlag, en begivenhed, der har været udskudt på grund af corona.