Danmarks få højreekstremister har vind i sejlene

Historisk har den yderste højrefløj ikke haft fodfæste i Danmark, men islamistisk terror og debatten om flygtninge har styrket højreekstremismen, vurderer antropolog

”Øjeblikkeligt stop for masseindvandringen. Repatriering af majoriteten af alle, som ikke er etniske nordeuropæere eller nært beslægtede folkeslag, skal indledes så hurtigt som muligt.”

Sådan lyder et af målene på hjemmesiden Nordfront, der betegner sig selv som en nationalsocialistisk befrielsesbevægelse og er en af den yderste højrefløjs hjemmesider. Selvom terrortruslen fra højreekstremistiske miljøer ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, er begrænset, vurderer PET samtidig, at truslen fra personer med sympati for højreekstremisme er øget.

Der findes ingen opgørelser over, hvor mange der er knyttet til den yderste højrefløj i Danmark, men ifølge antropolog Tina Wilchen Christensen, der som konsulent har interviewet 50 højre- og venstreekstremister, er miljøet lille. Dog har debatten om indvandring givet højreekstremismen vind i sejlene.

”De unge kommer ind i grupperne af mange årsager, og de behøver ikke være socialt marginaliserede. Ofte bliver de inviteret ind, og så lærer de ideologien undervejs. De fleste falder fra igen efter få år,” siger Tina Wilchen Christensen.

Hun fremhæver, at den yderste højrefløj handler på baggrund af de dagsordener, som er fremme i samfundet.

”Nogle politikeres tale om flygtninge som en trussel og den islamistiske terror betyder, at det yderste højre styrkes. For uanset, hvilken ekstremisme vi taler om, er deres politiske holdninger et svar på nogle af samfundets problemer,” siger Tina Wilchen Christensen og understreger, at mens højreekstremismen står stærkt i Sverige af historiske årsager, er det ikke tilfældet i Danmark.

”Den ekstreme højrefløj i Danmark har aldrig været særlig veletableret. Der har været små korte opblomstringer af grupper som for eksempel bevægelsen ’Soldiers of Odin’ (Odins soldater), der marcherede for nogle år siden i Kalundborg, men siden er nedlagt. Men der er potentiale for vækst,” siger Tina Wilchen Christensen med henvisning til, at den højreorienterede forening Svensk Modstandsbevægelse vurderes at være på vej i Danmark.

Sociolog og historiker René Karpantschof, der har beskæftiget sig med politisk ekstremisme, siger, at det er svært at vurdere terrortruslen fra de højreekstreme miljøer. Men der er ingen tvivl om, at den højreradikale trussel er til stede.

”Der har været eksempler på voldelige aktiviteter fra højreradikale kredse de seneste årtier i Danmark, blandt andet med meget militant tale om at danne grupper til modstandskamp. Går man ind på forskellige højrefløjssider eller sociale medier og i kommentarfelterne, vil man se, at mange taler om borgerkrig, landsforræderi og folk, der har ’invaderet’ Danmark. Der bliver simpelthen talt om væbnet kamp og terror. Spørgsmålet er, hvor alvorligt man skal tage det,” siger René Karpantschof.

Han finder det bekymrende, at højreekstremister i New Zealand har gjort alvor af truslen.

”En ting er de menneskelige ofre på stedet. Noget andet er, at sådan en aktion på et uheldigt tidspunkt kan være med til at eskalere nogle modsætninger i samfundet mellem folk, der føler sig truet af indvandring, og indvandrere og andre, der føler sig truet af højreradikale. Det er klart, det kan være farligt,” siger han.