Danske jøder: Derfor flyttede vi til Israel

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har opfordret danske jøder at flytte til Israel efter terrorangrebet i København. Kristeligt Dagblad har spurgt en række danskere, hvad der fik dem til at flytte fra Danmark til Israel

Hvad får danske jøder til at bosætte sig i Israel? Kristeligt Dagblad har spurgt fire personer, hvorfor de flyttede fra Danmark til Israel.
Hvad får danske jøder til at bosætte sig i Israel? Kristeligt Dagblad har spurgt fire personer, hvorfor de flyttede fra Danmark til Israel.

Bente Jonas

67 år
Bor i Jerusalem
Arbejder som turistguide
Flyttede til Israel i 1969

Hvorfor flyttede du til Israel?

Jeg er zionist, og det var med den baggrund, at jeg flyttede hertil. Jeg ville gerne være en del af Israel. Det var to år efter Seksdageskrigen, hvor Israel var en stor stjerne. Situationen var en helt anden end i dag. Israel var enormt populær i Vesten.

Der var absolut intet negativt ved Danmark, der var skyld i, at jeg flyttede. Faktisk kender jeg slet ikke nogen, der er flyttet hertil pga. problemer i Danmark, selvom man selvfølgelig altid føler sig lidt ved siden af som en minoritet i et land.

Hvad tænker du om Netanyahus budskab til Europas jøder?

Jeg smiler lidt overbærende og trækker på skuldrene. Han prøver at score nogle point op til valget. Men det har ikke noget på sig. Der er ingen, der kommer farende hertil nu. Hvis danskere flytter hertil, så gør de det, fordi de har overvejet det i lang tid. Ikke fordi Netanyahu siger noget.

Hvad hvis Europas jøder faktisk følger Netanyahus opfordring og strømmer til Israel?

Det vil være en stor gevinst for Israel. Men det vil påvirke de europæiske lande i en negativ retning, som den danske statsminister også har givet udtryk for efter terrorangrebet.

Ud fra mit zionistiske synspunkt er Israel et historisk set godt sted for jøder at bo, men det skal ikke være så krampagtigt, at alle jøder nødvendigvis skal bo her. For at det skal opleves som et godt sted, skal man helst søge hertil på en positiv baggrund. For etiopiere, yemenitter, irakere og alle andre, der er kommet hertil pga. problemer, er det mange gange sværere at blive integreret, end det har været for de danske jøder, der er kommet af lyst.

Sarah Arnd Linder

29 år
Bor i en forstad til Tel Aviv
Arbejder som analytiker i MorrocanOil
Flyttede til Israel i 2006

Hvorfor valgte du at flytte til Israel?

Min far er israeler, og jeg har været her rigtig mange gange. Men jeg havde aldrig forventet, at jeg skulle bo her. Det endte dog med, at jeg med tiden blev mere og mere glad for landet, og i 2006 valgte jeg at flytte herned. Det skyldes især, at min kæreste bor her. Og så kan jeg rigtig godt lide solen og det varme vejr, og at folk er mere åbne end i Danmark. Man kan sige tingene lidt mere frit hernede.

Er det nemmere at være jøde i Israel end i Danmark?

Jeg har aldrig haft problemer med at være jøde i Danmark. Men det er væsentlig anderledes her i Israel, ikke mindst fordi man ikke føler sig anderledes som jøde. I Danmark kan man godt føle sig speciel som jøde, og ens jødiske identitet kommer til at betyde mere.

Selvom det er mere naturligt at være jøde, er der andre ting, der er mere komplicerede her, ikke mindst konflikten mellem jøder og palæstinensere. Den meget dominerende højreorienterede politik er også vanskelig at være i for en venstre-orienteret person som mig.

Hvad tænker du om Netanyahus opfordring til Europas jøder om at flytte til Israel?

Den overrasker mig ikke, men jeg synes bestemt, han skal lade være med at sige den slags. Han skal ikke blande sig i, om europæere vil flytte til Israel. Jøder skal ikke flytte hertil pga. frygt. Jeg kan godt lide Helle Thorning-Schmidts (s) udtalelse om, at det er Danmarks job at passe på landets jøder.

Deborah Chason

66 år
Bor i Jerusalem
Arbejder som selvstændig
Flyttede til Israel i 1975

Hvorfor valgte du at flytte til Israel?

Jeg har aldrig rigtig kunnet forklare, hvad der fik mig til det. Men Israel har altid ligget og ulmet i baghovedet. Om det var ham oppe i skyerne, ved jeg ikke, men der var i hvert fald noget, der trak i mig.

På det tidspunkt var jeg i 20'erne og var begyndt at synes, at meget ved kulturen i Danmark var blevet for meget. Det hele var blevet så pornoficeret. Og det med at gå til fest og ikke vide, hvem man vågnede op med næste morgen, var for meget for lille mig.

Hvordan er livet anderledes som jøde i Danmark end i Israel?

Man er meget mere bevidst om sin jødiske identitet i Danmark. Der føler man sig virkelig som en jøde. Både fordi man er så tæt knyttet til de andre danske jøder, og fordi den jødiske kultur ikke bliver taget for givet i Danmark. Her i Israel har alt jo lukket på sabbatten, og du har automatisk fri på de jødiske helligdage.

Og så oplever jeg, at familiesammenholdet er væsentlig stærkere hernede. I Danmark er der en tendens til, at børn forlader hjemmene, efter de fylder18 år, og så ser man ikke så meget til hinanden derefter. Man tager familien mere højtideligt i Israel.

Hvad tænker du om Netanyahus opfordring til Europas jøder om at flytte til Israel?

Han skal have lov at sige, at Israel står åbent for jøder. Men hans udtalelse kom på et forkert tidspunkt, og det var forkert af ham at gøre det til en del af sin valgkampagne. Til gengæld var jeg meget imponeret over Helle Thorning-Schmidt (S), der sagde, at Danmark ikke kan undvære jøderne. Det var sådan et stærkt udtryk.

Trine Yaron

56 år
Bor i Tzur Hadassah
Arbejder som rejseguide
Flyttede til Israel i 1977

Hvorfor valgte du at flytte til Israel?

Det gjorde jeg af den meget enkle grund, at jeg var forelsket i en israelsk mand. Vi ville gerne være samme, så jeg flyttede hertil, og senere blev vi gift. Meget hurtigt blev jeg også forelsket i landet. Jeg oplevede at blive fuldt accepteret i samfundet, så det var ret nemt at føle sig hjemme her.

Er det nemmere at være jøde i Israel end i Danmark?

Jeg konverterede til jødedommen, da jeg flyttede herned, så jeg har ikke prøvet at leve som jøde i Danmark. Men min fornemmelse er, at jøder i Europa som helhed er udsatte i dag. Det så vi også ved de seneste terrorangreb i København og Paris, hvor der blev gået målrettet efter jøder.

Vi er selvfølgelig også udsatte her i Israel, men det opleves som om, der er lidt mere kontrol med det her, og at du er en del af noget større. Du er en del af flertallet i Israel, mens du i Europa er i et meget lille mindretal.

Hvad tænker du om Netanyahus opfordring til Europas jøder om at flytte til Israel?

Jeg mener, han gjorde en stor fejl. Han fik provokeret alle de europæiske ledere, og det fører ikke til noget godt. Men for mange jøder er det sikker også noget godt i at blive mindet om, at der er et sted, de kan tage hen, hvis det brænder på. Den besked kunne dog sagtens være givet videre til jøderne, uden det skulle ske gennem verdenspressen.