Danske ngo’er tyr i stigende grad til drastiske hjælpeaktioner for udvalgte

To danske hjælpeorganisationer står klar til at hjælpe udvalgte lokale samarbejdspartnere på akut flugt. Senest har Mellemfolkeligt Samvirke gjort det efter sidste uges voldsbølge i Zimbabwe, hvor to lokale blev fløjet ud. Behovet for den type redningsaktioner stiger

For få dage siden fik hjælpeorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke fløjet to unge demokratiforkæmpere og oppositionstilhængere ud af det voldsplagede Zimbabwe.
For få dage siden fik hjælpeorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke fløjet to unge demokratiforkæmpere og oppositionstilhængere ud af det voldsplagede Zimbabwe. . Foto: Jerome Delay/AP/Ritzau Scanpix.

Indimellem udvikler situationen i et udviklingsland sig pludselig så kritisk, at danske hjælpeorganisationer går aktivt ind i krisen og redder udvalgte samarbejdspartnere eller disses familier ud af den akutte situation.

For få dage siden fik hjælpeorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke således fløjet to unge demokratiforkæmpere og oppositionstilhængere ud af det voldsplagede Zimbabwe. Her blev seks civile dræbt af militæret under protester efter det nylige valg, og i den forgangne uge har myndighederne slået ned med tortur, bortførelser og vilkårlige anholdelser af aktivister og oppositionstilhængere i det sydøstafrikanske land, rapporterer internationale medier og Amnesty International.

Mellemfolkeligt Samvirke frygtede for de to pågældende zimbabweres liv, fortæller organisationens generalsekretær Tim Whyte og understreger, at der er tale om ”en nødløsning i en ekstraordinær situation”:

”Det er et usædvanligt skridt at tage for os som organisation, men situationen er ekstraordinær i Zimbabwe. Folk dør i gaderne. Myndighedernes tæskehold er på jagt efter anderledes tænkende, og de to mennesker, der er tale om, var i potentiel livsfare,” siger han.

Mellemfolkeligt Samvirke har arbejdet sammen med de to aktivister i årevis, og da de bad om hjælp til at forlade Zimbabwe, var organisationen nødsaget til at tage moralsk stilling, forklarer Tim Whyte:

”Og vi kunne ikke have levet med, at to af vores samarbejdspartnere muligvis havde mistet livet, fordi vi intet foretog os. Men at flyve folk ud af deres hjemland er ikke noget, vi opfatter som en langsigtet løsning på problemerne i et land,” siger han.

Også en anden dansk hjælpeorganisation, Folkekirkens Nødhjælp, redder udvalgte samarbejdspartnere eller disses familier ud af akutte kriser i nogle af de udviklingslande, man samarbejder med.

I de senere år har organisationen blandt andet reddet personer ud af det asiatiske land Cambodja og de to afrikanske lande Malawi og Zimbabwe. I alt fem personer er det blevet til i løbet af det seneste år, fortæller direktøren for den internationale afdeling, Jonas Vejsager Nøddekær.

”Vi har en særlig fond til den slags aktioner, og vi vurderer så, hvad behovet for hjælp er fra det ene akutte tilfælde til det næste,” siger han.

Endnu har Folkekirkens Nødhjælp ikke prøvet at stå i en situation, hvor behovet for redningsaktioner har oversteget fondens midler til at reagere. Typisk drejer det sig om enkeltstående tilfælde, forklarer Jonas Vejsager Nøddekær.

”Men behovet for denne slags aktioner vokser, fordi myndighederne i nogle af de lande, vi arbejder i, øger presset på vores samarbejdspartnere i disse år,” siger han og forklarer blandt andet, at diktaturer siden 11. september-angrebet i 2001 bruger den nationale sikkerhed som et påskud for at intensivere overvågningen af aktivister, ikke mindst på internettet.

En udvikling, der også bliver bekræftet af Mellemfolkeligt Samvirke, der ligesom Folkekirkens Nødhjælp regner med at måtte gennemføre flere af den slags rednings-aktioner fremover.

”Den her slags situationer kan ikke undgås, når man arbejder med åbenmundede aktivister i autoritære regimer,” siger generalsekretær Tim Whyte.

Umiddelbart kan det virke problematisk, at en dansk hjælpeorganisation blot redder nogle udvalgte få ud af en konflikt i et kriseramt land. Men etisk set er det rigtigt, vurderer professor i praktisk filosofi ved Roskilde Universitet og medlem af Det Etiske Råd Thomas Søbirk Petersen.

”Det er bedre at redde to mennesker end ikke at redde nogen,” siger han.

Røde Kors har ikke ønsket at medvirke i artiklen.