Prøv avisen

Danske politikere: Trump-sejr er ny begman til eliten

Først brexit og få måneder senere sejr til Donald Trump. I begge blokke ses Trump-sejr som opgør med eliten.

- Det politiske establishment har fået endnu en begman.

Sådan lyder det fra De Radikales leder, Morten Østegaard. Lige som flere andre danske politikere kæder han Donald Trumps valgsejr i USA sammen med Storbritanniens folkeafstemning og exit fra EU.

Også her blev meningsmålingerne, kommentatorer og toppolitikere overrumplet af stemmeafgivelsen.

Det er et tegn på, at der afgørende bevægelse i gang, mener Liberal Alliances udenrigsordfører Mette Bock.

- Det er et symptom på, at vores demokratier er ved at blive gamle. Og på, at de etablerede partier og parlamenter har distanceret sig for meget fra de problemer, som folk oplever i deres hverdag, siger Mette Bock.

Hun mener, at befolkningen i USA også havde været splittet, hvis Hillary Clinton havde vundet.

- Men det største splittelse er mellem befolkningen og den politiske elite, siger Mette Bock.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ser Trumps valgsejr som et opgør ikke bare med den politiske elite, men også med de negative sider ved globaliseringen.

- At nationalstaten får mindre og mindre betydning. At man ikke kontrollerer indvandringen. At uligheden vokser dramatisk - de rigeste ejer mere og mere - dem med de laveste lønninger sakker bagud.

- Disse forhold var omdrejningspunkt for debatten i Storbritannien. De var omdrejningspunkt i USA.

- Eliten og meningsdannerne kan måske også filosofere sig frem til dette, men handle på det? Gøre noget ved det? Det ser ikke ud til at ske, skiver Kristian Thulesen Dahl på Facebook.

Han mener, at EU-toppen efter brexit har været mere optaget af at straffe Storbritannien frem for at finde løsninger, der kan imødegå bekymringen i befolkningen.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen peger på globaliseringen som en del af forklaringen på valgresultatet og en valgkamp præget af frygt og vrede.

- Der er mange amerikanere, der føler, at udviklingen kører dem forbi. Det må man tage alvorligt. Det nytter ikke noget, at man som politiker hæver sig op og siger, at befolkningen ikke forstår det, siger Lars Løkke Rasmussen.