Dansker deltog i kontroversiel konference om racehygiejne

London-universitet har indledt en kulegravning af, at lektor gennem tre år uden dets viden har holdt konferencer om eugenik. Dansk deltager afviser, at der er blevet talt om racerenhed

Race og hudfarves betydning for intelligens har været nogle af emnerne på en konference, som de seneste tre år er blevet holdt på University College London, uden at universitetet var informeret. Men det er der nu sat en foreløbig stopper for. (Arkivfoto fra Københavns universitet)
Race og hudfarves betydning for intelligens har været nogle af emnerne på en konference, som de seneste tre år er blevet holdt på University College London, uden at universitetet var informeret. Men det er der nu sat en foreløbig stopper for. (Arkivfoto fra Københavns universitet). Foto: Sofie Mathiassen/ scanpix/ arkiv.

Race og hudfarves betydning for intelligens har været nogle af emnerne på en konference, som de seneste tre år er blevet holdt på University College London, uden at universitetet var informeret.

Universitetet har nu sat en foreløbig stopper for den næste konference, der ellers var planlagt til maj, mens man venter på en forklaring fra arrangøren, James Thompson, der er æreslektor ved universitetet og forsker i intelligens.

Møderne er afsløret af studenteravisen London Student, som skriver, at eugenik-konferencen er domineret af ”en hemmelig gruppe af hvide overherrefolk”.

Blandt deltagerne har været de tyske forskere i udviklingspsykologi David Becker og Heiner Rindermann fra universitetet i Chemnitz, som har præsenteret oplæg om, hvorfor nogle nationer er klogere end andre. Et andet navn, som britiske medier nævner i omtalen af konferencerne, er den danske blogger Emil Kirkegaard, som er en meget aktiv debattør om blandt andet reproduktiv genetik. På konferencen i 2016 holdt han et foredrag om forfædres indflydelse på folks socioøkonomiske status i Amerika (Biogeographic Ancestry and Socioeconomic Outcome in the Americas). Avisen The Times kalder det et foredrag om, hvordan ”forskellige immigrantgrupper klarer sig”.

I en e-mail til Kristeligt Dagblad tager Emil Kirkegaard afstand fra de betegnelser, som de britiske medier har brugt om konferencen.

”Jeg bryder mig ikke om ordet racehygiejne, da eugenik som sådan ikke har noget med race eller racerenhed at gøre,” skriver han.

”Pointen er, at vi som befolkning lider under en masse genetiske problemer, der forårsager stor ulykke i form af arvelige sygdomme som diabetes og cancer. ’Eugenik’ er græsk og betyder ikke andet end, at vi forsøger at rydde op i vores fælles ’genpøl’, så samfundet som helhed får det bedre på længere sigt. Det kræver ikke, at man benytter såkaldt klassisk eugeniske metoder som tvangssterilisering, da det er muligt at bruge moderne fertilitetsteknikker som IVF til at undgå genetiske problemer,” siger Emil Kirkegaard.

Når møderne ikke er offentlige, så handler det med hans ord om sikkerhed.

”Det er rigtigt, at man forsøger at holde lav profil, men det er for at undgå fysiske angreb fra venstrefløjen, som det også kendes fra Danmark. Men møderne er ikke specielt hemmelige, og mange af forelæsningerne ligger frit tilgængelige på Youtube,” forklarer Emil Kirkegaard, hvis eget oplæg kan ses på hans hjemmeside.

Britiske medier hæfter imidlertid sig ved den måde, konferencerne bliver præsenteret på. Ved konferencen i 2016 var forsiden af brochuren prydet af et portræt af den amerikanske eugenikforsker og psykolog Edward Thorn-dike og dennes citat: ”Udvalgt avl kan ændre menneskets evne til at lære at være ved sine fulde fem, at sætte pris på retfærdighed og være lykkelig”.

Arrangøren James Thompson har afvist at udtale sig, men har tidligere over for magasinet Private Eye forsvaret konferencerne.

”Ingen tanke er chokerende. Et idé er kun noget, du undersøger for at finde ud af, om det er sandt eller falsk.”