Danske Sara stjæler opmærksomheden i Jerusalem: Spontan takketale på holocaust -museum rammer en nerve

Et rørende øjeblik på Yad Vashem-museet i Jerusalem har fået israelerne til at tale om danske Sara Langtved

Sara Langtved er kandidat til årets Miss Universekonkurrence, som holdes i Jerusalem. Konkurrencen er først senere i december, men hun har allerede gjort sig bemærket i værtsbyen.
Sara Langtved er kandidat til årets Miss Universekonkurrence, som holdes i Jerusalem. Konkurrencen er først senere i december, men hun har allerede gjort sig bemærket i værtsbyen. . Foto: Miss Universe Denmark 2021.

Efter snart to år uden turisme på grund af corona-restriktioner vækker det opsigt i gadebilledet i Jerusalem, at det netop er 40 kandidater til årets Miss Universekonkurrence, der er blandt de første turister i byen.

Forud for konkurrencen, der afholdes den 12. december i rødehavsbyen Eilat, er kandidaterne på tur i den hellige stad. De vandrer gennem den gamle bydel som turister i Gravkirken og ved Grædemuren. De afholder modeopvisning i genbrugstøj til støtte for evnesvage og socialt udsatte på Jerusalems nyrenoverede togstation og tænder lys i forbindelse med den jødiske højtid hanukkah, der fejres i disse dage. Og ja, den israelsk-palæstinensiske konflikt er heller ikke blevet overset denne gang. Sydafrikas regering har trukket sin støtte til konkurrencen i protest mod Israels politik over for palæstinenserne, og i oktober meddelte Grækenlands kandidat Rafaela Plastira, at hun ikke havde intentioner om at gå på scenen i Eilat og begrundede beslutningen med den mangeårige konflikt.

”Jeg kan ikke lade, som om intet er hændt,” sagde hun ifølge netavisen The Times of Israel.

Men så meddelte Grækenland, at hun slet ikke var landets kandidat alligevel, og dermed døde politiseringen af årets Miss Universe-konkurrence.

I stedet er det den danske kandidat 26-årige Sara Langtved fra København, der har stjålet en pæn del af opmærksomheden i Jerusalem. Det skete under et besøg på holocaustmuseet Yad Vashem på Herzlbjerget i Jerusalem, hvor hendes spontane takketale ramte en særlig nerve hos de israelske værter.

”Da vi kom til den danske del, hvor en af de robåde, der var med til at redde danske jøder under Anden Verdenskrig, er udstillet, kunne jeg se, at Sara Langtveds øjne blev blanke, og at hun rystede,” fortæller Reut Frenkel, der stod for rundvisning af kandidaterne på museet.

En rundvisning, der udviklede sig til noget helt særligt for både gæster og værter.

”Jeg kender jo historien om de danske jøder, men at stå her og få den fortalt samtidig med, at man visuelt kan se de genstande, der tilhørte danske og andre europæiske jøder, det var helt exceptionelt og ekstremt rørende,” siger Sara Langtved.

Den oplevelse fik hende spontant om at bede om at få ordet, lige inden gruppen stod på den ventende bus. Under besøget på Yad Vashem var hun personligt blevet takket gentagne gange på grund af Danmarks rolle under krigen. Og nu følte hun, at det var hendes tur til at sige tak.

”Alle de kandidater, der er med i gruppen, arbejder som fortalere for mange forskellige sager, fordi de ønsker at gøre en forskel. Og her stod jeg som en person, der bærer det danske flag omkring sit hjerte i et af de mest rørende øjeblikke i mit liv. Jeg var simpelthen nødt til at takke til alle dem, der valgte at dele denne oplevelse med mig og de andre i gruppen,” fortæller Sara Langtved.

Den takketale gik rent ind hos de israelske værter og blev gjort til det store samtaleemne samme dag. For mens det ikke er nogen undtagelse, at besøgende på Yad Vashem får en klump i halsen eller blanke øjne under rundturen, havde ingen regnet med at høre en takketale fra den danske repræsentant i en gruppe, der anses for at være en slags ambassadører i den gode sags tjeneste.

For Ilanit Melchior, turismechef i Jerusalem Conventions & Visitors Bureau, har Sara Langtved rørt ved noget ganske særligt.

”Historien om de danske jøder er historien om en nation. Og det er vigtigt, at den bliver fortalt. Især fordi vi lever i en tid og i en verden, som vi alle er med til at præge,” siger hun.