På et øjeblik forårsagede en eksplosion i Libanons hovedstad, Beirut, tirsdag aften lige så meget ødelæggelse som årevis af borgerkrig i landet. En af dem, der oplevede ødelæggelserne helt tæt på, er regionslederen for Danmissions Mellemøstarbejde Line Stange Ramsdal, som bor i Beirut kun et par kilometer fra den bygning ved havnen, hvor 2750 ton sprængfarlig ammoniumnitrat blev antændt tirsdag aften.
”Jeg sad inde på mit soveværelse, da hele bygningen pludselig begyndte at ryste. Som et gigantisk jordskælv. Og så kom eksplosionen og en kæmpe trykbølge. Det rystede helt vildt. Jeg gik ud af stuen og så, at hele glaspartiet, der vender ud mod havet, var trykket ind,” fortæller den 34-årige dansker, der har boet i Beirut i godt to år.
”Jeg havde lige siddet og arbejdet ved bordet i stuen. Og så sker det et par minutter efter. Hvis jeg havde siddet der, havde jeg fået hele glaspartiet i hovedet. Så nogen har holdt hånden over mig,” siger hun.
Til at begynde med troede hun, det var en bombe, der havde truffet hendes bygning på 14 etager. Det troede alle, hun har snakket med. Line Stange Ramsdal fandt sine sko og skyndte sig ned i lobbyen stadig helt uvidende om, hvad der var sket.

”Der var støv alle vegne og vild panik. I lobbyen er det meste lavet af glas. Det hele var bare væk. Jeg fandt ret hurtigt ud af, at det var en eksplosion i den centrale del af byen, hvor flere af mine venner bor, og jeg blev rigtig, rigtig bekymret for dem. Kort efter tjekkede vi ind med hinanden på whatsapp (socialt medie, red.). De var alle uskadte. Og en af mine venner foreslog, at vi alle skulle mødes ved ham, for han bor 10 kilometer uden for byen tæt på bjergene. Så det gjorde vi,” siger Line Stange Ramsdal.
”Jeg tog de vigtigste ting fra min lejlighed, pas og penge og kørte afsted. Min veninde fortalte mig, at det lignede en krigszone længere inde i byen. Der var masser af folk, der var kommet slemt til skade. Der er glas overalt. Alt har været smadret. Størstedelen af Beirut er jo ødelagt.”
Her til morgen er hun kørt endnu længere sydpå sammen med to veninder til et hotel nogle timer væk. Der er mistanke om, at eksplosionen har sendt giftige kemikalier ud i luften i Beirut, hvor det skønnes, at omkring 300.000 mennesker nu er gjort hjemløse. Et hårdt slag for Libanon, hvis sundhedsvæsen i forvejen er presset i knæ på grund af coronakrisen.
”Det er det værst tænkelige scenarie nogensinde for Libanon. Det er de syv plager, der rammer lige nu. Det er bare det ene oven på det andet,” siger Line Stange Ramsdal om situationen.
Ikke desto mindre arbejder hun i den humanitære branche. Og når chokket har lagt sig, skal Line Stange Ramsdal finde ud af, hvordan hun bedst muligt kan gøre sit arbejde.
”Vi arbejder jo især med trosbaserede partnerorganisationer, hvor mange af dem er kirker. Jeg har snakket med alle vores partnere, og alle er i god behold. Men nu kommer der et kæmpe behov for finansiel og spirituel støtte – også fra Danmark. Det, vi skal i gang med nu, er at finde ud af, hvordan vi bedst kan støtte op om vores partnere, og de mennesker, der har brug for hjælp,” siger Line Stange Ramsdal.