Prøv avisen

David Cameron: Storbritannien er kristent

David Cameron i Downing Street i . AFP PHOTO / BEN STANSALL Foto: Ben Stansall

Premierminister Cameron slår fast, at kristne værdier skal imødegå moralsk kollaps i Storbritannien

Storbritannien er et kristens land og skal ikke være bange for at stå ved kristne værdier for at imødegå "moralsk sammenbrud".

Det er budskabet fra David Cameron, Storbritanniens regeringschef, der har gjort noget så sjældent for en britisk premierminister som at blande sig i religion.

Der er for meget med, at man kan gøre, hvad man vil, eller "passiv tolerance" over for umoralsk adfærd, mener Cameron.

Han henviser til urolighederne, der i august ramte en række britiske storbyer, herunder London, hvor unge begik plyndrings- og voldsorgier.

Og han henviser også til islamisk terrorisme og til grådigheden i finansverdenen.

- Vi er et kristens land. Og vi bør ikke være bange for at sige det, sagde Cameron fredag aften i en tale i Oxford i anledning af 400-året for Kong James-biblen.

Det regnes for den oversættelse af biblen, som er mest udbredt i verden.

- Biblen har hjulpet Storbritannien med et sæt af værdier og moral, der gør Storbritannien til det, det er i dag. Værdier og moral, som vi aktivt bør stå op for og forsvare, sagde han.

- Alternativet, moralsk neutralitet, bør ikke være en mulighed, lød det fra premierministeren.

Cameron beskriver sig selv som én, der tror, men som kun er et "lidt praktiserende" medlem af den britiske kirke, og som er fyldt med tvivl om store teologiske emner.

- Ansvar, hårdt arbejde, velgørenhed, barmhjertighed, ydmyg, selvopofrelse, kærlighed, stolthed over at arbejde for det fælles bedste og ære de sociale pligter, vi har for hinanden, for vore familier og samfund. Det er de værdier, vi sætter pris på, sagde han.

- Ja, det er kristne værdier, og det bør vi ikke være bange for at erkende, tilføjede Cameron.