De blev født under den spanske syge. Nu overlever de corona

Det er sjældent med positive historier midt under en pandemi, som har kostet omkring 50.000 livet verden over. Men succeshistorierne findes. Blandt dem, der har overlevet coronavirus, er en 101-årig mand, som nu giver sin italienske hjemby håb

Den 95-årige Gertrude Fatton overlevede coronavirus efter at have været indlagt på det lokale hospital i Le Locle i Schweiz. Hun håber, at hun kan nå at gense sine børnebørn og oldebørn, som hun dagligt taler med på sin iPad, men nyder foreløbig gensynet med sin datter Jacqueline. – Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix.
Den 95-årige Gertrude Fatton overlevede coronavirus efter at have været indlagt på det lokale hospital i Le Locle i Schweiz. Hun håber, at hun kan nå at gense sine børnebørn og oldebørn, som hun dagligt taler med på sin iPad, men nyder foreløbig gensynet med sin datter Jacqueline. – Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix.

De blev født under en af verdenshistoriens største epidemier, den spanske syge, klarede sig siden igennem Anden Verdenskrig og nu har de også overlevet coronavirussen. Den slags succeshistorier er sjældne, nu da antallet af smittede verden over nærmer sig en million, og flere end 48.000 mennesker på globalt plan er døde som følge af en virus, der særligt truer mennesker over 60 år. Alligevel fortæller flere medier om ældre på omkring 100 år, som overlever virussen.

En af dem er en 101-årig mand, der er bosat i Rimini i den nordøstlige del af Italien, og som i det lokale medie RiminiToday bliver omtalt som hr. P. Han er født i 1919 under den spanske syge, som kostede omkring 50 millioner mennesker livet verden over i årene 1918-1919. Nu har han også overlevet coronapandemien og er blevet udskrevet fra hospitalet efter at have været indlagt i en lille uges tid med virussen.

Ifølge landets sundhedsmyndigheder er gennemsnitsalderen for dem, der mister livet i Italien som følge af coronavirus, 78 år. Derfor er det vigtigt, at de positive historier som hr. P’s bliver fortalt, påpeger Riminis viceborgmester Gloria Lisi over for Kristeligt Dagblad.

”Vi bestemmer selvfølgelig ikke selv, hvorvidt vi overlever coronavirussen, men det giver et stort håb, at hr. P overlevede. Når en mand, som er født i 1919, kan overleve coronavirus, så er der håb for os alle. Vi har brug for de positive historier. Medierne i Italien rapporterer hele tiden, hvor mange der mister livet af virussen,” siger hun.

I Italien er over 110.000 registreret som smittede, og flere end 13.000 har mistet livet som følge af virussen. Derfor var hr. P også det helt store samtaleemne i Rimini, da det blev kendt, at han havde overvundet virussen. Gloria Lisi fik nyheden fra sin veninde, som er læge på det hospital, hvor den 101-årige var indlagt.

”Først troede jeg, det var en spøg, for der er så mange unge, som også bliver indlagt, og som er alvorligt syge. Hr. P er en helt for alle, for han skaber et lyspunkt for fremtiden,” siger hun.

I Rimini og omegn var der i onsdags 1400 coronasmittede, og 94 havde mistet livet som følge af virussen. Det er indtil videre det højeste antal smittede, oplyser kommunen. Området er placeret ved Adriaterhavet og lever af turisme. Ifølge viceborgmesteren er byen derfor ramt særlig hårdt af pandemien.

”Det er et forfærdeligt mareridt, men folk udviser et stort individuelt ansvar i situationen. Alle bliver hjemme på trods af, at de har lyst til at være sammen, og de enkelte gange, folk går ud for at købe ind, er der kun få i butikken ad gangen. Det bliver svært at forstå, at virussen ikke bare forsvinder, og at samfundet skal åbnes langsomt op igen. Derfor er det godt, vi har de glade historier som hr. P’s,” siger Gloria Lisi.

Samme dag som hr. P blev udskrevet fra hospitalet, blev også den 102-årige Italica Grondona udskrevet fra et hospital i byen Genoa i det nordlige Italien efter at have været indlagt med coronavirus i mere end 20 dage. Ifølge CNN har lægerne givet Italica Grondona kælenavnet ”den udødelige”. De vil nu undersøge hendes sag nærmere, da hun er den første patient, som har været indlagt, der også i sin tid var smittet med den spanske syge.

”Jeg ved ikke, hvad hendes hemmelighed er, men jeg ved, at hun er en fri og selvstændig kvinde. Hun elsker livet, at danse og lytte til musik,” siger Italica Grondonas nevø Renato Villa Grondona til CNN.

I Schweiz, hvor flere end 18.000 er registreret som smittede, og over 500 er døde som følge af corona, blev den 95-årige Gertrude Fatton udskrevet efter at have været indlagt med coronavirus. Ifølge nyhedsbureauet Reuters havde hun ligget i en isolationsstue, men havde afvist at blive intuberet.

”Jeg vil ikke intuberes i min alder. Jeg sagde til dem, at jeg har levet mit liv, og at de skulle lade mig tage herfra fredfyldt,” siger Gertrude Fatton til Reuters.

Alligevel blev hun rask efter en uge med antibiotika og malariamedicin og er nu hjemme hos sin kat og familien.

”Jeg håber, at jeg bliver rask nok til, at jeg kan leve lidt længere. Jeg har både børnebørn og oldebørn, som jeg gerne vil se. Lige nu chatter jeg med dem på internettet på min iPad,” siger hun ifølge Reuters.

De positive historier stopper ikke her. Flere medier har fortalt om, hvordan ældre i forskellige lande har overlevet coronavirus. På det sociale medie Twitter er der et billede af en 101-årig kvinde i Holland, som netop har overlevet coronavirussen, og ifølge det newzealandske nyhedsmedie Newshub overlevede den 103-årige Zhang Guangfen virussen efter at have været indlagt i coronavirussens epicenter Wuhan i Kina. Avisen The Korea Times beretter om en 97-årig sydkoreansk kvinde, som også overlevede virussen i begyndelsen af marts, og i Iran skal en 103-årig kvinde ifølge Fox News være blevet udskrevet fra et hospital i midten af marts.

Ifølge professor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen er det ikke nødvendigvis en dødsdom, hvis man bliver smittet med coronavirus i en høj alder.

”Når man ser på den globale befolkning på 80 over år eller ældre, som er smittet med coronavirus, så er det ’kun’ 20 procent, som dør af virussen. I Italien er 99 procent af dem, som er døde af coronavirus, over 80 år eller havde en underliggende sygdom, der gjorde, at de var mere modtagelige over for infektionen. Men der er altså også mange ældre, som overlever det,” siger han.