Prøv avisen

De fattiges præsident skal tage et ubehageligt valg

Andrés Manuel López Obrador bliver indsat som præsident i Mexico i dag. Han har lovet at være de fattiges fortaler. Hans dilemma er, om løftet også gælder de tusindvis af fattige migranter, der i øjeblikket opholder sig i byen Tjiuana på grænsen til USA. – Foto: Ritzau Scanpix/ AP/ Eduardo Verdugo

I dag får Mexico ny præsident: Andrés Manuel López Obrador. Han skal finde ud af, hvad der skal ske med de tusindvis af migranter ved grænsen til USA

Mexicos nye præsident har bygget sin karriere på at forsvare de fattige. Nu skal Andrés Manuel López Obrador beslutte, om det løfte også gælder de tusindvis af fattige migranter fra Centralamerika, som nu sidder i en overfyldt lejr i byen Tjiuana på grænsen til USA.

Ikke alene er han presset af den amerikanske præsident, Donald Trump, som har gjort det klart, at USA vil gøre det så svært som muligt for migranterne at søge asyl.

López Obrador skal også svare stadig flere af sine egne vælgere, som i den venstreorienterede populist så en redningsmand for fattige mexicanere. Ikke fattige migranter.

En af vælgerne er David Nevarez. Han regner med, at ”de fattiges præsident” husker, hvem han er præsident for.

”Jeg forventer af ham, at han er præsident for sit eget folk. For mexicanere. Der er folk her, der har brug for hjælp. Der er mange hjemløse. Hvorfor skal migranterne have et sted at være og ikke folk fra Tijuana. Han skal hjælpe vores fattige, ikke dem,” siger han.

David Nevarez er taxachauffør og har mistet mere end halvdelen af sin indkomst de seneste uger. På en normal dag har han 700-800 kroner i omsætning. Nu er han nede på 200-300 kroner om dagen. Ifølge David Nevarez skyldes det, at turisterne er holdt op med at tage til Tjiuana, siden de første migranter fra karavanen ankom, af frygt for uroligheder og overfald.

”Hvis det stod til mig, skulle de sendes hjem,” siger han.

Så langt vil Rudolfo Gonzalez ikke gå. Han stemte også på López Obrador og har sympati for migranterne. Men tandlægen, der har en klinik få meter fra grænsen, er enig i, at de ødelægger byens forretningsliv.

”Normalt ville jeg have masser af patienter, men som du kan se, er her fuldstændig tomt,” siger han.

Den seneste uge har Rudolfo Gonzalez haft en omsætning på kun 1200 kroner. På en normal uge er 90 procent af patienterne amerikanere, der kommer til Mexico, fordi der er billigere. Nu aflyser de alle aftaler, fordi medierne er fyldt med skræmmehistorier om karavanen.

”Det er helt afgjort et problem, den nye præsident skal løse. Og han skal handle hurtigt. Om migranterne skal blive her eller skal til USA, det ved jeg ikke. Men hvis ikke han løser problemet, kommer folk her i Tijuana til at opleve totalt økonomisk kaos,” siger Rudolfo Gonzalez.

Under valgkampenlovede López Obrador arbejdspladser og visum til migranterne.

Han lovede at forsvare deres ret til at søge asyl i USA. Nu skal han finde en måde at tilpasse sine kampagneløfter til en stadig mere mudret virkelighed.

I kredsen omkring López Obrador er der en bred tro på, at Mexico kan håndtere de mange migranter fra Centralamerika.

Under valgkampen sagde den nye præsident blandt andet, at der vil være plads til migranterne i hans udviklingsprogram for det sydlige Mexico, og den kommende indenrigsminister luftede muligheden for at udstede en million arbejdsvisa.

López Obrador har ry for at være uforudsigelig og for at have et fyrigt temperament. Ikke meget ulig sin kollega mod nord, Donald Trump. Nu venter Mexico på, om han vælger at gå op imod naboen mod nord og insistere på migranternes ret til at søge asyl i USA. Eller om han vælger at file på valgløfterne til migranterne for at forfølge de økonomiske gevinster ved et tæt forhold til USA.

Inde i den midlertidige lejr ved Betis Castro fra Honduras godt, hvad hun håber på. Hun tog chancen og rejste med karavanen, fordi López Obrador garanterede hjælp, hvis ikke drømmen om USA gik i opfyldelse.

”Den nye præsident sagde, at vi kunne få arbejde og et humanitært visum. Det var derfor, jeg turde,” siger Betis Castro.

Midt på ugen var 6135 migranter blevet registreret i lejren. Yderligere 10.000 ventes at ankomme til Tijuana de kommende uger.8