De flygtede fra Taliban og risikerer nu at lide kuldedøden i Calais

Da Taliban igen overtog magten i Afghanistan, flygtede tusindvis ud af landet. Mange dukker nu op i det nordlige Frankrig for at krydse kanalen til England.

Imogen Hardman, som er operativ manager for organisationen Care4Calais, siger, at de i øjeblikket ser en stigning af folk fra Afghanistan, der ankommer til kystbyen.
- Hvert eneste menneske her er et menneske, som har oplevet virkelig frygtelige ting, si
Imogen Hardman, som er operativ manager for organisationen Care4Calais, siger, at de i øjeblikket ser en stigning af folk fra Afghanistan, der ankommer til kystbyen. - Hvert eneste menneske her er et menneske, som har oplevet virkelig frygtelige ting, si. Foto: Peter Cziborra/Reuters.

Mennesker på flugt fra Taliban risikerer nu at fryse ihjel i vinterkulden i den nordlige franske kystby Calais.

Det skriver The Guardian.

Da Vesten forlod Afghanistan i august 2021 fulgte flere tusind mennesker trop og forlod landet med håbet om et godt liv langt væk fra Talibans magt.

Mange blev evakueret med vestlige fly.

Men ikke alle.

Nu er afghanere, som selv måtte tage den lange vej mod Europa, begyndt at ankomme til det nordlige Frankrig. Herfra vil mange forsøge at krydse Den Engelske Kanal i små gummibåde for at nå til Storbritannien.

Ifølge Imogen Hardman, operativ manager for organisationen Care4Calais, kommer der flere og flere mennesker til Calais fra Afghanistan

- Hvert eneste menneske her er et menneske, som har oplevet virkelig frygtelige ting, siger hun til The Guardian.

Lige nu er der omkring 2000 migranter i området ved Calais. Omkring 300 af dem er uledsagede børn.

Ifølge flere nødhjælpsorganisationer er forholdene så dårlige for migranterne, at det er livsfarligt for dem.

Bedre forhold har lange udsigter.

Lige før årsskiftet meldte organisationen Choose Love nemlig ud, at de stopper den årlige støtte på godt 5,3 millioner kroner til nødhjælp i Calais.

Det vil ifølge nødhjælpsorganisationer efterlade flere tusind mennesker uden den fornødne hjælp.

- Manglen på vished om fremtiden betyder, at vi må rationere mad, siger Louis Woodhead, der organiserer maduddeling til migranterne, til The Independent.

- Det er allerede en humanitær krise. Hvis vi bliver tvunget til at skære i nødhjælpen, bliver situationen kun værre, siger han.

Ifølge Louis Woodhead er mennesker i de midlertidige lejre også udsat for politivold og andre overtrædelser af menneskerettighederne.

Også organisationen Care4Calais rapporterer om politivold.

Til The Guardian fortæller repræsentanter for Care4Calais, at de ofte møder migranter, der har skader efter tåregas, slag fra knipler og skudmærker fra gummikugler.

De fortæller også, at flere af kvinderne i området har rapporteret om voldtægt. Uden at kvinderne efterfølgende har kunnet få den fornødne hjælp.

En 15-årig migrant ved navn Yousef fortæller til The Guardian, at han den seneste tid har sovet bag det franske supermarked Auchan i Calais.

- Nogle gange har vi et telt, hvis politiet ikke tager det. Vi bruger oftest tindåser til at lave mad i over bål, for politiet tager de pander, vi får udleveret af organisationerne, siger han.

- Hvis jeg kommer til England, så er mit største ønske at komme i skole.

Det er imidlertid ikke den rene lykke og idyl, som venter migranterne på den anden side af Den Engelske Kanal.

De mennesker, som lykkes med at krydse kanalen med livet i behold, bliver også her ofte fastholdt i midlertidige lejre under barske forhold.

Flere inspektioner på den engelske side af kanalen, foretaget af nødhjælpsorganisationer, har vist, at mange familier med helt små børn bliver placeret i telte eller i en dobbeltdækkerbusser.

Mange opholder sig der i flere døgn, før myndighederne tager sig af dem.

/ritzau/